Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink. (Foto: Han Giskes)

Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven

Onderwijs

Het onderwijs staat voor de lastige taak om de opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt en werkpraktijk. Los van de eigen initiatieven is samenwerking met het bedrijfsleven daarin cruciaal. Dat geldt nog sterker voor de technologische en ict-gerelateerde opleidingen waar de ontwikkelingen zo snel gaan dat bijblijven met die praktijk een nog moeilijker opgave is.

Meer gemeenschappelijk doen is aan meer kanten winst

De te creëren Tech Campus op de Koog waar uiteindelijk onderwijs en bedrijfsleven moeten samenkomen, kan volgens PRO daarin een positief effect hebben. Over wat deze kan betekenen ging PRO-voorzitter Henry Wassink polsen bij Maaike Neesen en Patrick Colli van het Horizon College, beide vanuit hun functie (onderwijskundige innovatie en onderwijsprojecten, en leidinggevende ict) verbonden aan Purmer Valley.

Ondernemers zijn cruciaal voor de stageplekken meent PRO, daarom werkt de ondernemersvereniging aan een brugfunctie om de partijen optimaal te kunnen samenbrengen. De campus biedt daarvoor veel mogelijkheden. “Het is lastig bij ondernemers over de bühne te brengen dat de Tech Campus meer is dan H20 en gaming en esports”, zegt Henry. “Maar de campus wordt juist een plek om kennis te delen en samen te werken op het gebied van technologie. Stel dat we met de Tech Campus een gemeenschappelijke ruimte kunnen creëren waar alles samenkomt. Waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, waar nieuwe technologieën langs komen, sprekers, workshops, een stagemarkt. Wat zou dat toevoegen voor het onderwijs?”

Technologie gaat zo ontzettend snel dat je met elkaar moet optrekken om daar goed invulling aan te geven

Leren van en met elkaar

“Heel veel”, geeft Patrick aan. “We willen juist de bedrijven meer aan ons binden zodat we gezamenlijk het onderwijs kunnen vormgeven. De enige link die je vaak ziet van oudsher is de stage. Maar er kan natuurlijk veel meer. Je kunt ook samen opleiden, of in huis opleiden. Meer gemeenschappelijk doen is aan meer kanten winst. Want ook voor onze docenten is het belangrijk dat zij beter bijblijven met de ontwikkelingen. Het leren van en met elkaar, dat zouden we moeten creëren. En dat geldt voor meerdere branches, niet sec voor ict. We willen juist het technologische aspect in andere branches op een hoog niveau zien te krijgen. Nieuwe technologieën in de opleidingen trekken zodat het brede bedrijfsleven mensen binnenkrijgt die daarmee kunnen omgaan. Naast de hechte samenwerking die we hebben met H20 denk ik daarom dat de tijd rijp is om een stapje daarbuiten te zetten. Ik denk dat er veel meer te halen valt wanneer je ook andere bedrijven bij het onderwijs betrekt.”

Maaike vult aan: “Esports is een middel om tech te kunnen overbrengen. Zoals ook een VR bril en de immersive room. Het gaat erom; welke boodschap wil je overbrengen, en wat wil je mensen aanleren? Welke tool je daarvoor gebruikt hangt af van het doel dat je wil bereiken. Het gaat erom dat ze de vaardigheden aanleren die ze nodig hebben om in hun werk goed te kunnen excelleren.”

Samenwerking is zoveel meer dan alleen stages

Kunnen jullie vertellen hoe jullie daar zelf mee bezig zijn?
Het Horizon College zet al een aantal jaren in op meer praktijkgericht onderwijs en op efficiënte leerwegen die het leerlingen en studenten gemakkelijker maken om aansluiting te vinden op vervolgonderwijs en op de werkvloer. Vier jaar geleden werd gestart met de RIF (regionaal investeringsfonds Purmer Valley). Patrick; “Doel hiervan was om met bedrijven, gemeente en onderwijs een activiteitenplan te maken. Om meer studenten aan te trekken voor een beroep dat aangestuurd wordt door ict/tech, die bovendien zodanig zijn voorbereid dat er minder uitval is. En om hen samen met bedrijven op te leiden en naar werk of de juiste vervolgopleiding brengen.”

Maaike: “Hier is een doorlopende leerlijn uitgekomen van vo naar mbo en hbo. We hebben samen met de Triade en PSG allerlei modules ontwikkeld waarbij we elkaar ook opvangen waar er docententekort is. Voor ons is belangrijk dat we studenten binnenkrijgen met een goede basis. Daarom hebben we nu ook groepen binnen van het vo die les krijgen van onze docenten met de door ons ontwikkelde modules. Deze sluiten weer direct aan op de opleidingen die wij aanbieden. Zodat ze daarmee soepel naar ons of een andere mbo ict-gerelateerde opleiding kunnen overstappen, en al een goed beeld hebben van de opleiding.”

Vanuit de RIF heeft ook het innovatielab vorm gekregen. Hier wordt onderzoek gedaan naar vernieuwende vormen van onderwijs en hoe technologische vraagstukken in het onderwijs kunnen worden ontrafeld en gezocht wordt naar oplossingen of eindproducenten. Studenten van verschillende opleidingen komen er samen om te innoveren, ontwikkelen en onderzoeken; multidisciplinair, soms ook met hbo-studenten en met de opdrachtgever. Daar komt bijvoorbeeld een lesonderdeel uit voor de immersive room, een ruimte met wanden met touchscreens en met interactief bewegend beeld op alle muren, waar verschillende situaties kunnen worden gesimuleerd. Ook zijn de ‘field labs’ van start gegaan waar studenten en docenten in opdracht van een bedrijf met een echte casus aan de slag gaan.

Wij willen niet dat onze studenten pas op de werkvloer met de nieuwste technologie in aanraking komen, we willen ze dat op school al meegeven

Wat zijn de voordelen van het samenwerken met bedrijven?
Patrick: “Die samenwerking met de bedrijven werkt naar twee kanten. Wij willen niet dat onze studenten pas op de werkvloer met de nieuwste technologie in aanraking komen, we willen ze dat op school al meegeven. En bedrijven krijgen meer begrip voor waar het onderwijs tegenaan loopt. Zo groei je meer naar elkaar toe. Bovendien blijven onze docenten bij omdat ook zij door die bedrijven worden bijgeschoold en up to date kennis behouden. We hebben nu een aantal bedrijven hiervoor, waaronder Microsoft en Beerepoot Automatisering in Hoorn. Bij deze laatste zitten we een dagdeel per week met 20 studenten. Die omvang heeft niet iedereen, maar het zou mooi zijn als het er meer zijn, zodat je de ‘pijn’ een beetje verdeelt met elkaar. En ja, er blijven ook studenten hangen bij zo’n bedrijf, los van het feit dat de andere studenten je toekomstige ambassadeurs kunnen zijn.”

Wat voor bedrijven zoeken jullie dan?
Patrick; “Dat kan een bedrijf zijn dat werkt met VR-toepassingen, of waar een interactive experience developer nodig is. Maar ook meer standaard softwarebedrijven, webapplicaties, e-commerce bedrijven, security of een ict-achtige omgeving in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Ook zij kunnen heel goed met een casus komen.”

Nieuwste technologie op school

“Eigenlijk elk bedrijf waar een stuk softwareontwikkeling speelt in design, content of inrichting maar ook front end”, verduidelijkt Maaike. “En er zijn bedrijven die op een andere manier bijdragen. Zo hebben BMW en Volvo hier een elektrische auto neergezet zodat onze studenten al bezig kunnen met de nieuwste technologie. Dat is natuurlijk ook voor die bedrijven van groot belang. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld zorgtechnologie. Er is geen sector meer die niet hangt aan moderne techniek en ict. Die kennis is kostbaar en veroudert snel. Daarom is de wisselwerking met bedrijven broodnodig voor ons ter ondersteuning van het onderwijs, en voor hen om straks kundige arbeidskrachten binnen te kunnen halen.”

Kennis delen

Bovendien kunnen de bedrijven ook weer leren van elkaar, vervolgt Maaike. “Zo hebben we hier samen met een groot datacenter een game ontwikkeld over de werking van een datacener, waarin onder andere cybersecurity, opslag van data en beroepen daarin aan bod komen. Voor studenten mooi om mee kennis te maken maar zeker ook heel leerzaam voor bedrijven. Ik denk dat de campus daar super nuttig voor kan zijn, om kennis te delen met zijn allen. En het is nodig. Want van het ontwikkelen van een kwalificatiedossier tot het diplomeren van de eerste studenten, ben je zo 7 jaar verder. De eerste lichting van dit nieuwe leerplan komt, na vier jaar werk, nu pas bij ons binnen. Technologie gaat zo ontzettend snel dat je met elkaar moet optrekken om daar goed invulling aan te geven.”

“Dus al is de campus er nog niet fysiek, je kunt toch al starten met de samenwerking die uiteindelijk de campus maakt”, benadrukt Patrick. “Samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven, workshops, kennis delen, field labs. Waarbij er wellicht gaandeweg een fysieke plek komt waar je dat kunt doen en bij elkaar kunt zitten.”

“En tot die tijd, kan dat bij elkaar zitten ook hier?”, vraagt Henry lachend.

Patrick: “Ik denk dat we dat wel kunnen organiseren!”

Meer informatie

Meer informatie over de Field Labs of meedoen met je bedrijf? Meld je aan bij Patrick Colli, 06 45472065.