Binnenstad Purmerend: Aan de slag met vergroening en ‘bidbook’

Afgelopen maand zijn weer twee nieuwe onderdelen uit het Uitvoeringsprogramma Binnenstad concreet opgepakt. In twee van de elf in de visie vastgelegde sfeergebieden wordt nog dit jaar de vergroening aangepakt. Bram Engberts van Bram’s Natuur won hiervoor de aanbesteding en is druk bezig met het uitwerken van de eerste ideeën. Daarnaast zal na de zomer het ‘bidbook’ gereed zijn. Hierin staan het verhaal van Purmerend, de toekomstvisie en voor ondernemers alle belangrijk informatie die hen moet motiveren in de marktstad van start te gaan. In deze aflevering uit de serie Werken aan de binnenstad alvast een inkijkje in beide.
Vergroening staat hoog genoteerd in het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. Door aankleding van de openbare ruimte wordt de stad aantrekkelijker. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat mooi is maar ook wat beheersbaar is en wat de toegankelijkheid niet in de weg zit. Bram Engberts lijkt voor die klus sowieso de aangewezen kandidaat. Hij is opgegroeid in Purmerend en kent de stad van haver tot gort. Met zijn passie voor groen en zijn eigen visie presenteerde hij het beste plan waarin de belangrijkste onderwerpen zoals ontmoeten, levendigheid en ‘vier de seizoenen’ terugkomen. De Breedstraat/Dubbele buurt, Kaasmarkt en Padjedijk/Peperstraat zijn het eerst aan de beurt voor een nieuwe look & feel. Eind juli presenteert Bram een eerste opzet waarvan een deel eind van het jaar al zichtbaar zal zijn.
Bram’s handen jeuken. “Iedereen ziet dat de binnenstad erg is versteend, er mag echt wel wat groen in. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen”, geeft hij aan. “Het is erg leuk om daar echt iets mee te mogen en kunnen doen. We willen kleinschalige ondernemingen, groen en beleving laten samenkomen zodat het, ook buiten de Koemarkt, wat meer gaat bruisen in de stad.”
We willen kleinschalige ondernemingen, groen en beleving laten samenkomen in de stad
Veel kansen voor vergroening
Op de vraag waar hij kansen ziet voor vergroening steekt hij van wal. “Mooi is als je bij de stenen gevels een soort coulisseneffect zou kunnen creëren, waardoor je een bepaalde diepte krijgt. Groen is daar heel geschikt voor. De Breedstraat bijvoorbeeld is een hele brede straat. Echter alleen maar steen. Er zit ook een aantal panden die inspringen. Daar kunnen we mooie plekken creëren die je het gevoel geven dat je er een beetje doorheen kan laveren. Dat kan met bijvoorbeeld een groene gevel, een mooie border ervoor, misschien een klein bankje waar je even kan zitten. Waar je ook samen kan komen. En ik zou het ook gaaf vinden om wat groen op niveau te krijgen, op de gevels. En op Padjedijk, dat een stuk smaller is, zou je bijvoorbeeld weer kunnen werken met spandraden zodat je een groen portaal creëert. Het groen en de inrichting daarvan moet voor mensen een aanleiding zijn om te stoppen. Want het is ook voor de ondernemers van belang om mensen wat langer in dat gebied te houden.”
Dat de ondernemers hier voor openstaan blijkt uit de pontificale plekken die de 250 gevelbloemzakken die de gemeente recentelijk uitdeelde hebben gekregen. De eigenaren van de panden, die dit jaar het traject naar het mogelijk vormen van een BIZ commercieel vastgoed hebben ingezet, zijn eveneens een belangrijke pijler om de vergroening te doen slagen. Maar ook daar heerst enthousiasme.
Eigen thema’s maar toch één geheel
Het aankleden betreft overigens niet alleen het groen, ook onderweg zijn bijvoorbeeld de schaaktafels, bankjes, kunst, en de historische waterpomp. Uiteindelijk moeten de elf sfeergebieden één geheel gaan vormen. Bram: “Elk met een eigen thema, maar samen een binnenstad waar je wil zijn. Per sfeergebied geef je het een stukje maatwerk waarmee dat gebied herkenbaar is. Daarnaast moeten ook de vier seizoenen er beleefd kunnen worden. Ook dat kan heel goed met het groen, en dan in combinatie met bijvoorbeeld de Hollandse Makersmarkt, oogstfeest of wintermarkt, seizoensproducten etc.”
In zijn hoofd krijgt het al vorm maar veel kan hij nog niet prijsgeven. “We gaan nu de eerste schetsen opzetten, dat is een creatief proces waar je mee bezig gaat en waar we ook de omgeving bij gaan betrekken. Op basis van drie schetsen denken zij met ons mee wat het beste ontwerp en/of de beste onderdelen zijn voor hun straat. Uiteindelijk zal de binnenstad straks de zintuigen prikkelen; voelen, zien, ruiken en beleven”, besluit hij.
Het verhaal, de meerwaarde van Purmerend, moet goed worden verteld en daar is het bidbook voor
‘Bidbook’ als visitekaartje voor ondernemers
Er zijn uiteindelijk twee marketingverhalen voor de binnenstad. Een is bestemd voor de inwoners en bezoekers, het andere is voor nieuwe en bestaande ondernemers/concepten. Voor hen is andere informatie van belang. De toekomstvisie, cijfers over bezoekers en besteding etc. Cruciaal om ondernemers te motiveren om zich daadwerkelijk in Purmerend te vestigen, dan wel hier te investeren. Om die informatie inzichtelijk te maken en Purmerend op de kaart te zetten werkt New Story, marketing en merkontwikkelingsbureau, met de gemeente en de andere stakeholders, aan het samenstellen van een ‘bidbook’.
Programmamanager Binnenstad Inge Reijmer en Michiel Daalmans van New Story leggen uit wat dat precies is en waar het voor is bedoeld. “Er is een prachtige binnenstad, een visie waar we naartoe gaan en daar willen we uiteindelijk de juiste ondernemers en concepten voor aantrekken”, zegt Michiel. “Dat verhaal, de meerwaarde van Purmerend, moet dus goed worden verteld. Het bidbook, welbekend uit de voetbalwereld, wordt gebruikt om ondernemers en investeerders te overtuigen zich uiteindelijk hier te vestigen en bij te dragen aan de binnenstad. In het bidbook zijn het de mensen in de stad, alle stakeholders, die dat verhaal vertellen en uitdragen.”
Onderdelen bidbook
Het bidbook kent verschillende onderdelen. “Het verhaalt over Purmerend, en de juweeltjes ervan”, vervolgt Michiel. “Niet alleen de binnenstad maar ook daar omheen en in de regio. De trekpleisters die aansprekend zijn. Dan heb je de visie van de toekomst; waar gaan we naartoe bewegen? En waarom moet je daar enthousiast van worden? Daarnaast bevat het de kerncijfers van Purmerend, aantal bezoekers, besteding e.d. Op bepaalde onderdelen wordt het toegesneden naar het type ondernemer; horeca, fashion etc., dat we willen bereiken of informeren. Daar wordt de informatie ook overzichtelijk per branche geclusterd omdat elk type ondernemer andere dingen wil weten van de binnenstad.”
De informatie wordt ook overzichtelijk per branche geclusterd omdat elk type ondernemer andere dingen wil weten van de binnenstad.
Breed delen en uitdragen
Het bidbook zal zowel digitaal als fysiek beschikbaar komen, een levend document bovendien dat continu kan worden geüpdatet. In beide gevallen verspreid onder de logische contactpunten: de ondernemers uit de binnenstad, de BIZ’en en gemeentelijke plekken waar je als potentiële ondernemer mogelijk komt. Maar ook bijvoorbeeld bij makelaars of ontwikkelaars die een pand vernieuwen of er commercieel mee bezig zijn. Michiel: “We zijn nog goed aan het onderzoeken waar een ondernemer die zich aan het oriënteren is, het bidbook gaat tegenkomen. In ieder geval zorgen we dat het verhaal zo breed mogelijk gedeeld gaat worden.”
“Hoe meer mensen het gaan uitdragen, hoe beter het verhaal over de bühne komt”, vult Inge aan. “Zodat de stad bij meer ondernemers in de picture komt als goede vestigingsplek. Er gaat al een metafoor de ronde over het bidbook; bekend uit de sport bij Team NL heet het bij ons Team Purmerend”, lacht ze. “Iedereen die een belang heeft bij een gezonde binnenstad zou dit moeten hebben of actief aanbieden. Heel fijn als alle ondernemers van de binnenstad dit straks op hun site hebben staan of delen. Zo van; ik zit hier, het is fantastisch en het wordt nog mooier straks!”
In feite zijn we straks allemaal de ambassadeurs van de binnenstad
De juiste ondernemer op de juiste plek
Belangrijk in de visie is dat het aanbod in de stad qua retail, cultuur, sport etc. wordt gediversifieerd en versterkt. De juiste ondernemer op de juiste plek. Michiel: “Dat komt niet altijd aanwaaien. En niet iedereen die binnenkomt is passend bij het programma Binnenstad. We hebben natuurlijk een bepaald beeld van waar we naartoe willen. Qua type winkel, type horecaondernemers bijvoorbeeld die daarbij passen, zodat we uiteindelijk op termijn gaan worden wie we willen zijn. Iedereen die bij Team Purmerend hoort weet dat we aan het investeren zijn en dat er veel perspectief is. Wij gaan het bereik creëren om de juiste mensen te vinden en aan te spreken, en samen gaan we de potentiële ondernemers warm maken.”
“Hoewel matchmaker Corneel Jonkers de matches uiteindelijk koppelt zijn wij in feite straks allemaal de ambassadeurs van de binnenstad”, benadrukt Inge tot slot.
Meer informatie
Zelf bijdragen aan het bidbook? Of meer informatie? Kijk dan hier