Bibliotheek en gemeenten zien kansen voor de arbeidsmarkt

De Bibliotheek is een laagdrempelige centrale plek voor veel Purmerenders om op allerlei manieren iets te doen aan de eigen ontwikkeling. Het is een plek voor iedereen en dat biedt kansen, zo ervaart de gemeente alsmede de Bibliotheek Waterland dat in hun samenwerking. Kansen om naast eigen ontwikkeling ook te verbinden met andere Purmerenders, het netwerk te vergroten en het leiden naar de juiste ondersteuning als dat nodig is.
De Bibliotheek biedt met haar NL plein een divers programma aan migranten die zich vestigen in Purmerend en hun plek in de samenleving zoeken. Niet alle migranten zijn bekend bij de gemeente. Alleen statushouders die een inburgeringstraject volgen doen dit via de gemeente. Maar er zijn ook veel andere migranten die zich om verschillende redenen in Nederland vestigen en een nieuw bestaan opbouwen, zij zoeken zelf hun weg en willen vaak dolgraag aan het werk. Met een arbeidsverleden in het land van herkomst en vaak een goede opleiding op zak zoeken ze hier naar een nieuwe werkgever. Maar ze weten niet altijd de wegen die leiden naar werk in deze regio. Of ze zijn onzeker om aan te kloppen bij de daarvoor bestemde instanties of afdelingen.
Taal is een uitdaging voor migranten
Migranten vormen een integraal deel van de Nederlandse samenleving. Ze dragen bij aan de economie, verrijken de cultuur en versterken de arbeidsmarkt. Ondanks hun belangrijke rol komen ze echter vaak voor unieke uitdagingen te staan, met name op het gebied van taal. Het leren van de Nederlandse taal is niet alleen cruciaal voor hun dagelijks leven, maar ook voor hun sociaal-economische integratie in het land.
Onder deze groep mensen bestaat een behoefte om aan het arbeidsproces deel te nemen
Nieuwe vijver
Uit de workshopreeks “Zoek Werk” van het NL Plein, Start People en het bedrijf Imageboost, blijkt dat er onder deze groep mensen een behoefte bestaat om aan het arbeidsproces deel te nemen. De gemeente wil graag deze Purmerenders de juiste ondersteuning bieden, zoals verbinden met werkgevers. Win-win dus!
Taal en werk vinden
Regio Zaken gaat hierover in gesprek met Moniek Lucassen, Teamleider NL Plein en Marika Pruis, Adviseur Social Return & Sociaal Rendement bij Gemeente Purmerend. “Taal speelt een grote rol bij het vinden en behouden van werk. Terwijl veel migranten werk vinden in sectoren waar ze kunnen communiceren in hun moedertaal, biedt het leren van Nederlands hen veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Ze kunnen betere posities innemen, gemakkelijker communiceren met collega’s en klanten, en zich professioneel verder ontwikkelen.”
Goed opgeleid
“We, en dan bedoel ik ook mijn collega’s Jane Siu en Annemarie Kanters, hebben in de workshops gemerkt dat ze in hun land van herkomst vaak al goede banen hadden. Dat blijkt ook uit de opleiding van sommigen. Zo hadden we iemand uit Libanon die HEAO had gedaan een ander was analytisch heel sterk, alle deelnemers hadden onderscheidende kwaliteiten”, vertelt Moniek Lucassen.
Gemeenten zien het belang
Evenals de Bibliotheek Waterland erkennen de gemeenten in deze regio het belang van taalverwerving voor migranten. Naast de workshops en taalgroepen vanuit het NL Plein zijn er in de gemeente tal van programma’s en cursussen beschikbaar, variërend van intensieve taalopleidingen tot informele conversatiegroepen, om migranten te helpen Nederlands te leren.
Workshops als nieuwe bron
Marika Pruis onderschrijft het belang vanuit Gemeente Purmerend. “De gemeente heeft niet iedere migrant, of dat nu een inburgeraar is of iemand die voor de liefde naar ons land komt, in beeld. Door een samenloop van omstandigheden ben ik in contact gekomen met Moniek en nu blijkt dat we middels ons gezamenlijke initiatief van de workshops een nieuwe bron hebben aangeboord van mensen die graag aan het werk willen, maar om allerlei redenen moeite hebben om bij het juiste loket aan te kloppen.”
NL plein van bibliotheek biedt een divers programma aan migranten
Social Return
Marika zit veelvuldig met werkgevers om de tafel en ervaart dat het ook vanuit Social Return On Investments (SROI) goed is dat zij kan putten uit een nieuwe stroom van goed opgeleide mensen die de Nederlandse taal voldoende beheersen. “De gemeente doet aanbestedingen en een van de afspraken die we in dat kader maken is dat bedrijven iets terug doen. Stel dat ze een vacature hebben. Dan bel ik Moniek en als zij me dan op het spoor kan zetten van iemand die geschikt is en gemotiveerd aan de slag wil, is het een win-win situatie. Kortom, dit is simpelweg een goede social return”, legt ze uit.
Appgroepjes
De initiatieven vanuit het NL Plein stimuleren de motivatie bij degenen die een cursus, workshop of andere activiteit ten behoeve van de Nederlandse taal volgen. “Er ontstaan bijvoorbeeld appgroepjes zodat de mensen contact met elkaar houden en elkaar ook op de hoogte kunnen houden van nieuwe initiatieven. En wat de workshops van Start People betreft: de tweede groep zat binnen mum van tijd helemaal vol”, aldus Moniek.
Taal speelt een grote rol bij het vinden en behouden van werk
Voorbeelden
Ander goed lopend aanbod vanuit het NL Plein is: de NT1-groep (Nederlandse taal als moedertaal), speciaal voor hen die de Nederlandse taal vloeiend spreken, maar voor wie lezen en schrijven lastig is; het Digitaalhuis en Informatiepunt Digitale Overheid, om mensen te helpen bij de E overheid en digitaal vaardiger te worden; het Oudercafé, waar ouders wekelijks bij elkaar komen en waar ze hulp krijgen om de informatie van school te begrijpen; de VoorleesExpress, die ervoor zorgt dat kinderen die moeite hebben met lezen en de Nederlandse taal, extra aandacht krijgen. Al met al bezoeken honderden gemotiveerde mensen wekelijks het NL plein in de bibliotheken in de regio Waterland. Door de inzet van de ruim 90 vrijwilligers en het gedreven team is dit mogelijk. Dit maakt het NL plein in dit najaar onder andere zichtbaar door het uitbrengen van het fotoboek: “Mijn tong krult niet goed om de eu’s en ui’s: 20 Waterlandse taalverhalen.” Twintig deelnemers en vrijwilligers van het NL plein worden in het boek uitgelicht.
Concluderend doet de Bibliotheek Waterland er alles aan om deelnemers de Nederlandse taal te leren. Dit stelt hen in staat om volledig deel te nemen aan de samenleving, hun carrièrekansen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Met gezamenlijke inspanningen van de overheid en maatschappelijke organisaties en de gemotiveerde deelnemers kan taalverwerving een brug zijn naar een goede toekomst in Nederland.