Logo regiozakenwaterland.nl
De ondernemers kregen onderweg van Gildegids Dick Blokker alle ins en outs te horen.
De ondernemers kregen onderweg van Gildegids Dick Blokker alle ins en outs te horen. ((Foto: Han Giskes))

BO Voorjaarsactiviteit: Stadswandeling en bedrijfsbezoek aan Berging Brouwerij

AOV Beemster Ondernemer (BO) heeft onlangs een boeiende voorjaarsactiviteit verzorgd voor haar leden. De deelnemers kregen een stadswandeling door het centrum van Purmerend onder leiding van Gildegids Dick Blokker. Daarna werd een bedrijfsbezoek gebracht aan Berging Brouwerij in Purmerend.

"We hebben veel geleerd tijdens de wandeling. In ieder geval dat we vaker omhoog moeten kijken als we door de binnenstad lopen, om de mooie details op de gevels van de vele monumentale panden te zien," aldus een van de organisatoren. Een aantal BO ondernemers, dat van oorsprong Purmerender is, kon een mooie aanvulling geven op het verhaal van Dick Blokker, maar ook zij genoten van de wetenswaardigheden die de Gildegids wist te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat het slot van Willem Eggert, dat hij als troost kreeg van de hoge heren omdat hij niet in de adelstand verheven werd, enorm groot was: vanaf de fundering die nog te zien is op het Slotplein tot aan de Beemsterbrug? Wist u dat er in de binnenstad van Purmerend nog panden staan die ontworpen zijn door belangrijke architecten als Stuijt, Oud en Stam, en dat hun stijlen herkenbaar zijn aan de gevels? Weet u ook waarom een steeg tegenover Theater de Purmaryn Koningssteeg heet?

Brouwerij van Beemster naar Purmerend

Na de stadswandeling ging het gezelschap naar Berging Brouwerij aan de Jaagweg 6, waar vroeger Melkfabriek Hollandia was gevestigd. Burgemeester Don Bijl van Purmerend vertelde daar in welke fase het fusieproces Beemster en Purmerend nu zit en wat ondernemers kunnen verwachten. Don Bijl lichtte toe op welke wijze de beide gemeenten een aanvulling op elkaar kunnen zijn. Hij maakte duidelijk dat Beemster het landschappelijke karakter niet zal verliezen door allerlei nieuwbouw.

Eigenaar Sjors Last van Berging Brouwerij is in Zuidoostbeemster begonnen in een Berging van Villa Zuidwijk. Met een ketel van 20 liter naar nu een volwaardige brouwerij in Purmerend.
De geur van bier komt je tegemoet zodra je het pand binnenstapt. Op de eerste etage is een ontvangstruimte ingericht. Sjors en zijn team lieten het gezelschap diverse bieren proeven.

Passie

Sjors Last is zijn passie voor bieren begonnen in de Zuidoostbeemster, maar dat smaakte duidelijk naar meer en dat is goed gelukt. Zijn gepassioneerd verhaal over het ontstaan van de brouwerij, het ondernemerschap en vooral zijn drang om zijn bedrijf verder uit te breiden gaf de aanwezige leden van de BO een goed inzicht van het proces naar waar het bedrijf nu staat. Sjors heeft met veel enthousiasme het proces van het brouwen uitgelegd. Door de beperkte capaciteit aan ketels wordt op drie dagen productie gedraaid en de andere dagen vindt de verwerking en verzending plaats.

Meer berichten