Op weg naar Sterk Techniekonderwijs

Algemeen
Alle stakeholders kwamen bijeen bij Bose en Tol Plaatwerk.
Alle stakeholders kwamen bijeen bij Bose en Tol Plaatwerk. (Foto: Rolf Rijken)

VOLENDAM – Het onderwijs en het bedrijfsleven slaan de handen in één voor versterking van het techniekonderwijs. Nu en in de toekomst is er op de regionale arbeidsmarkt een enorme behoefte aan technische arbeidskrachten. Scholieren worden verleid voor techniek te kiezen.

Handtekening onder samenwerkingsovereenkomst

Onlangs hebben de stakeholders hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De eerste bijeenkomst van de stakeholders vond plaats bij Bose aan de Waterlandlaan in Purmerend. Woensdag 27 maart kwam het gezelschap voor de tweede keer bijeen bij Tol Plaatwerken in Volendam.

Subsidie

Vanuit het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn landelijk miljoenen beschikbaar gesteld om Sterk Techniekonderwijs te creëren. Via de technische scholen kan subsidie worden aangevraagd voor de regio Waterland. Onder de ondertekenaars vanzelfsprekend vertegenwoordigers van de technische scholen: De Triade uit Edam en het Gerrit Rietveld uit Purmerend. Verder doen alle vmbo-scholen uit de regio mee, dus ook Mandela, Gaudi, Clusius, Bernard Nieuwentijt en Don Bosco.

Schoon

Eén belangrijk doel van het actieplan is leerlingen van vmbo-GTL te verleiden voor een technisch keuzevak, bijvoorbeeld woon- en kantoortechnologie, domotica en robotica. "Techniek is feitelijk overal en is voor 85% van de leerlingen bereikbaar. Daar willen we stappen in zetten", vertelt Marian Segers. Ze is beleidsmedewerker van de Purmerendse Scholengroep en ziet dat techniek soms wordt afgedaan als te moeilijk. "Niets voor mij, hoor ik leerlingen soms zeggen. Anderen vinden het juist een uitdaging. Tegenwoordig is er veel schone techniek. Het idee dat technische mensen vieze handen krijgen, is achterhaald."

Supergaaf

Jeanine Dijkstra, adjunct directeur van VMBO Triade vindt techniek supergaaf. "Dan loop je op Schiphol, je komt al binnen door de deuren van Boon Edam en ziet het plaatwerk van Tol. Dat maakt mij trots. Als inwoner van deze regio voel ik mij daar onderdeel van. Dat gevoel van trots moeten we zien over te dragen. Ook op de ouders."

Bij de keuze voor een vervolgopleiding vanuit het Vmbo-GTL wordt nog vaak de havo boven de mbo verkozen. In samenwerking met de ROC's Regio College en Horizon College wordt een alternatief voor de havo-route vormgegeven. Dit wordt de hbo-route, via de opleidingen vmbo-mbo-hbo.

Om de technische kennis up-to-date te houden is nauwe samenwerking met het bedrijfsleven noodzakelijk. Binnen de bedrijven worden immers de nieuwste ontwikkelingen toegepast. Nu de economie aantrekt, is het lastiger techniekdocenten te werven. Gastdocenten, bijvoorbeeld leermeesters uit de praktijk, kunnen een welkome aanvulling leveren. Zij kunnen een dagdeel gastles geven.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28