Logo regiozakenwaterland.nl
Alle stakeholders kwamen bijeen bij Bose en Tol Plaatwerk.
Alle stakeholders kwamen bijeen bij Bose en Tol Plaatwerk. ((Foto: Rolf Rijken))

Op weg naar Sterk Techniekonderwijs

VOLENDAM – Het onderwijs en het bedrijfsleven slaan de handen in één voor versterking van het techniekonderwijs. Nu en in de toekomst is er op de regionale arbeidsmarkt een enorme behoefte aan technische arbeidskrachten. Scholieren worden verleid voor techniek te kiezen.

Handtekening onder samenwerkingsovereenkomst

Onlangs hebben de stakeholders hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De eerste bijeenkomst van de stakeholders vond plaats bij Bose aan de Waterlandlaan in Purmerend. Woensdag 27 maart kwam het gezelschap voor de tweede keer bijeen bij Tol Plaatwerken in Volendam.

Subsidie

Vanuit het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn landelijk miljoenen beschikbaar gesteld om Sterk Techniekonderwijs te creëren. Via de technische scholen kan subsidie worden aangevraagd voor de regio Waterland. Onder de ondertekenaars vanzelfsprekend vertegenwoordigers van de technische scholen: De Triade uit Edam en het Gerrit Rietveld uit Purmerend. Verder doen alle vmbo-scholen uit de regio mee, dus ook Mandela, Gaudi, Clusius, Bernard Nieuwentijt en Don Bosco.

Schoon

Eén belangrijk doel van het actieplan is leerlingen van vmbo-GTL te verleiden voor een technisch keuzevak, bijvoorbeeld woon- en kantoortechnologie, domotica en robotica. "Techniek is feitelijk overal en is voor 85% van de leerlingen bereikbaar. Daar willen we stappen in zetten", vertelt Marian Segers. Ze is beleidsmedewerker van de Purmerendse Scholengroep en ziet dat techniek soms wordt afgedaan als te moeilijk. "Niets voor mij, hoor ik leerlingen soms zeggen. Anderen vinden het juist een uitdaging. Tegenwoordig is er veel schone techniek. Het idee dat technische mensen vieze handen krijgen, is achterhaald."

Supergaaf

Jeanine Dijkstra, adjunct directeur van VMBO Triade vindt techniek supergaaf. "Dan loop je op Schiphol, je komt al binnen door de deuren van Boon Edam en ziet het plaatwerk van Tol. Dat maakt mij trots. Als inwoner van deze regio voel ik mij daar onderdeel van. Dat gevoel van trots moeten we zien over te dragen. Ook op de ouders."

Bij de keuze voor een vervolgopleiding vanuit het Vmbo-GTL wordt nog vaak de havo boven de mbo verkozen. In samenwerking met de ROC's Regio College en Horizon College wordt een alternatief voor de havo-route vormgegeven. Dit wordt de hbo-route, via de opleidingen vmbo-mbo-hbo.

Om de technische kennis up-to-date te houden is nauwe samenwerking met het bedrijfsleven noodzakelijk. Binnen de bedrijven worden immers de nieuwste ontwikkelingen toegepast. Nu de economie aantrekt, is het lastiger techniekdocenten te werven. Gastdocenten, bijvoorbeeld leermeesters uit de praktijk, kunnen een welkome aanvulling leveren. Zij kunnen een dagdeel gastles geven.

Meer berichten