Slagerstraditie leeft voort in gloednieuw, supermodern pand

Algemeen
Directeur Barry van Leeuwen van Hesseling.
Directeur Barry van Leeuwen van Hesseling. (Foto: Han Giskes)

Op 25 april 1786 ging de in het Duitse Munster geboren Johan Willem Hesseling aan de slag als slagersknecht en varkensslager in de Amsterdamse slagerij van de weduwe Rutger in de huidige Oude Hoogstraat. Na hem hebben vele generaties Hesseling, van vader op zoon, als slager in het bedrijf gewerkt. Een van zijn nazaten, H.F.M. Hesseling, opende in 1867 een slagerij op de Oude Zijds Voorburgwal op de hoek van de Sint-Pieterspoortsteeg, waar ooit de Groote Vleeschhal gevestigd. Daar werd al in de 16e eeuw vlees verkocht en werden varkens in de gracht gewassen voordat ze geslacht werden. De brug van de nabije Damstraat heet nog altijd Varkenssluis.

Van daaruit verkocht Hesseling niet alleen aan particulieren, maar leverde ook aan de groothandel, de KNSM, na de oorlog aan de Chinese restaurants in Amsterdam en aan de officiersmess van het in Duitsland gelegerde Amerikaanse leger.

Toen de Amsterdamse binnenstad steeds moeilijker bereikbaar werd voor vrachtverkeer, verhuisde het bedrijf naar het karakteristieke, witte pand bij de brug die de Purmer met Kwadijk verbindt. Vanuit daar werd de laatste decennia vooral geleverd aan de horeca. Alhoewel het bedrijf nog altijd dezelfde naam heeft – Hesseling is immers een begrip! -, nam Barry van Leeuwen vijf jaar geleden het bedrijf over van Fons Hesseling, de laatste van vele generaties.

Bedrijfsvoering

Van Leeuwen was 20 jaar oud en net klaar met zijn opleiding aan de slagersvakschool toen hij in 1998 bij Hesseling binnenliep. Hij leerde er niet alleen het slagersvak, maar mocht zich in de loop van de jaren ook steeds meer met de bedrijfsvoering bemoeien. Toen hij vijf jaar geleden het bedrijf overnam, werkten er 18 mensen. Vandaag de dag geeft hij de leiding aan 35 werknemers, die sinds kort werken in het fraaie nieuwe pand – op een steenworp afstand van het oude gebouw dat wordt omgebouwd tot een Bed & Breakfast - dat is gevestigd op het industrieterrein Baanstee-Noord in Purmerend waarvan het eerste deel inmiddels bijna is volgebouwd.

Barry van Leeuwen ontvangt ons in zijn ruime, nieuwe kantoor. Als de slagersoverall en het blauwe haarnetje afgaan – hij werkt nog steeds zes dagen per week mee in de slagerij - zit er een strak gekapte, trotse ondernemer tegenover ons.

Belangrijke rol

"Het was een hele goede stap om van het oude naar het nieuwe pand te verhuizen. We hebben gelijk een andere bedrijfsorganisatie ontwikkeld, waarin mijn vrouw Sabina een belangrijke rol vervult, en hebben ook de productielijn gemoderniseerd."

En dat doet de zaken goed. Acht auto's brengen dagelijks het vlees, dat afkomstig is uit alle delen van de wereld – Amerika, Uruquay, Australie, Ierland, maar ook uit onze eigen Waterland – van de Noordzeekust tot in Nijmegen. Niet alleen strandtenten, het Fort Resort en Brasa, maar ook sterrenrestaurants als De Bokkedoorn serveren rund-, kalfs-, lam-, kippen- en varkensvlees van Hesseling.

Of we even willen kijken hoe mooi het bedrijf is geworden? "Moet je wel een haarnetje op en je handen en schoenen ontsmetten, want ik heb nog nooit problemen met de inspectie gehad en dat wil ik graag zo houden", grijns de perfectionist.

Indrukwekkende koelruimtes

Van Leeuwen leidt ons rond door indrukwekkende koelruimtes, hij toont ons het deel waar de kratten worden schoongespoten, waar de bestellingen worden geladen en laat ons de fraaie ruimte zien waar de slagers het vlees verwerken tot spareribs, steaks, hamburgers, enzovoorts. Het moet voor het personeel een verademing zijn hier te kunnen werken met heerlijke lichtinval en fraai uitzicht over de Purmerpolder. En Barry van Leeuwen is nog steeds niet klaar. Want er moet nog een keuken komen waar chefkoks kunnen worden ontvangen om met eigen ogen te zien hoe het vlees wordt bereid, en hij wil ook de verkoop aan particulieren weer opstarten. Die kunnen straks via de website www.hesseling.nl, die bijna klaar is, hun vlees bestellen.

Mooi om te zien hoe zo'n eeuwenoude slagerstraditie voortleeft in een gloednieuw, supermodern bedrijfspand.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28