'Let's change the way we live' thema van innovatiehackathon PurmerValley

Algemeen
Rainman, bijna tot zijn knieën in het water op de Kaasmarkt, fungeert als eyecatcher voor de innovatiehackathon.
Rainman, bijna tot zijn knieën in het water op de Kaasmarkt, fungeert als eyecatcher voor de innovatiehackathon. (Foto: Moments by Kelly/bewerking De Creatieve Hoek)

In oktober vorig jaar vond de door PurmerValley en Rabobank georganiseerde 1e Hackathon van Purmerend plaats. Bijna 60 scholieren, studenten en vertegenwoordigers uit de ICT-wereld kwamen samen in de aula van de vmbo-campus van de Purmerendse Scholen Groep.

Teams van inwoners, ondernemersclub, gemeentes, straten en families kunnen zich inschrijven

Met het ultieme doel om het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen kregen tien teams de opdracht om een oplossing te vinden en na te denken over hoe de kloof te dichten of in ieder geval te verkleinen. Uiteindelijk was het team Red Sox, waarin vier studenten applicatieontwikkeling van het Horizon College, die aan de hand van hun vondst Buddybedrijf de eerste prijs in de wacht sleepte.

"Een geweldige start van het fenomeen hackathon in Purmerend en niet toevallig ook nog eens een groot succes", zegt Bart Kuipers, die onlangs Thierry van der Weide als manager opvolgde. "Maar zoals PurmerValley-voorzitter Dirk Tuip nog niet zo lang geleden opmerkte, is het tijd om verder in de toekomst te kijken. We willen nog meer bedrijven koppelen aan de stichting, om zodoende gezamenlijk het ICT-klimaat in Purmerend en omstreken echt te laten groeien. Het liefst zien we dat de provincie en andere organisaties aanhaken ", vervolgt Kuipers.

19 juni in P3

Die gezamenlijke inspanning leidt voor de korte termijn tot een nieuwe (innovatie)hackathon met als thema duurzaamheid. Deze vindt plaats op woensdag 19 juni in P3 in Purmerend. In tegenstelling tot vorig jaar wordt nu niet alleen de focus gelegd op het onderwijs in relatie tot het bedrijfsleven. Kuipers: "We trekken het nu veel breder, want we dagen teams van scholieren, inwoners, families, gemeentes, straten enzovoorts uit om mee te doen.'"

Het thema van de hackathon is 'Let's change the way we live' met als uitdagende en enigszins tegengestelde ondertitel 'Het klimaat verandert. Valt wel mee toch?' Voor deze editie hebben Rabobank, PurmerValley, Stadsverwarming en Gemeente Purmerend de handen ineen geslagen. Om maar aan te geven dat een breed draagvlak zeer gewenst is. In de aanloop naar 19 juni zal iedereen aan de hand van een redelijk confronterend fotobeeld opmerkzaam worden gemaakt op[ de hackathon. De foto toont een persoon die tot bijna zijn knieën in het water op de Kaasmarkt staat.

Er moet iets gebeuren

Bart Kuipers: "Het is ons allemaal wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Het woord duurzaamheid is inmiddels een soort containerbegrip geworden. Het gaat erom dat we onze eigen invulling hieraan gaan geven en die moeten we lokaal en regionaal met eigen middelen en binnen een redelijke termijn klaar hebben. Dát is het uiteindelijke doel van de innovatiehackathon. En om die reden willen we dat zoveel mogelijk mensen (lees: teams) meedoen en -denken."

Grote bekendheid

De stichting PurmerValley bestaat nog niet zo heel lang, maar dankzij vele inspanningen, activiteiten en een goede PR in relatief korte tijd is de bekendheid groot. Het ICT-klimaat in Purmerend maakt zelfs deel uit van het coalitieakkoord van de gemeente Purmerend. De stichting houdt zich momenteel onder meer bezig met het opzetten van lesmethodes voor de doorgaande leerlijn. Dit als voornaam onderdeel van een goed en gedegen ICT-klimaat.

Experience

PurmerValley staat iedereen nog helder voor de geest in verband met het organiseren van de Experience, eind januari van dit jaar als onderdeel van Purmerend Werkt in P3. Alle zalen van het cultuur- en poppodium waren ingericht met de nieuwste en meest trendy snufjes op het gebied van drones, gaming, Virtual Reality, security en E-sports. De duizenden bezoekers keken hun ogen uit. "Dat is wat vooral de jeugd en zeker ook heel veel ouderen triggert. De Experience hebben we destijds in no-time op touw gezet en als je zag welk effect het sorteerde; men praat er nu nog over", aldus Kuipers, die met gemeente en andere belanghebbenden regelmatig het gesprek voert over nieuwe activiteiten en initiatieven in het kader van een duurzame toekomst.

Tijdens het PET-event, dat op 20 juni in De Beuk in Purmerend wordt gehouden en waar ongeveer 1.000 scholieren en leerkrachten zich onderdompelen in de wereld van de techniek, is PurmerValley aanwezig met een mini-experience. "Hier worden de mooie dingen die voortkomen uit ICT getoond", licht Bart Kuipers een tipje van de sluier.

Verbinden

Nog even terug naar de innovatiehackathon van 19 juni. Een deskundige jury, waarin naast Rabobank-directeur Erik Zwart een vertegenwoordiger van de Gemeente Purmerend en iemand van de universiteit zitting hebben, buigt zich over de ideeën van de deelnemende teams. "Met de ploeg die wint gaan we aan de gang. We hopen op zoveel mogelijk teams. Al is het alleen al om met zoveel mogelijk na te denken over wat we kunnen doen aan een goede en gezonde toekomst. En nogmaals: laten we het uit het containerbegrip duurzaamheid trekken, want daar hebben al zoveel mensen in dit land een mening over. Wij moeten echt gaan verbinden. Laten we daar op 19 juni een mooie start van maken", zegt Bart Kuipers tot slot.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00