Logo regiozakenwaterland.nl
Het vaste team van de speciaalzaak. Met centraal Linda en Joop Bakker. Zij worden geflankeerd door Patrick en Sven.
Het vaste team van de speciaalzaak. Met centraal Linda en Joop Bakker. Zij worden geflankeerd door Patrick en Sven. ((Foto: Han Giskes))

Joop Bakker haalt dagelijks voldoening uit het goed adviseren van zijn klanten

De naam De Outdoorhut/Skihut is ingebed binnen het ondernemersklimaat in Purmerend en wijde omgeving. Net als eigenaar Joop Bakker, die de gecombineerde ski-, outdoor- en skate-speciaalzaak nu 40 jaar leidt en sinds 1993 aan de Gedempte Singelgracht in Purmerend is gevestigd.

Dankzij specialisatie staat De Outdoorhut/Skihut na 40 jaar nog steeds als een huis

Het is juist díe specialisatie die ervoor heeft gezorgd, en nog steeds zorgt, dat de zaak z'n bestaansrecht heeft verworven. En dat terwijl het ondernemersklimaat, zeker in de retail, grillig is. Door vooral dichtbij zichzelf te blijven en uitgekiend ondernemerschap van Bakker is De Outdoorhut/Skihut, die bij skaters bekend staat onder de naam De Skatehut, vieren Joop en Linda Bakker en hun trouwe medewerkers dit jaar met opgeheven hoofd het feit dat de zaak vier decennia lang bestaat.

"Ik haal nog dagelijks voldoening uit het adviseren aan klanten in de aankoop van een set ski's, wandelschoenen, een jack of een paar skates. Dat verveelt nooit. Ik zeg altijd: blijf bij je vak, houdt er plezier in en maak er een positieve dag van. Ik kan zeggen dat ik vrijwel altijd opgewekt ben. Dat geldt trouwens ook voor Linda, die achter de schermen heel belangrijk is, en voor de vaste medewerkers Patrick en Sven. Ik mag dan het gezicht van de winkel zijn, gezamenlijk vormen we het hart", zet Joop Bakker het hele team in het zonnetje.

Constant evolueren

De kracht van de zelfstandig ondernemer is iets wat Bakker altijd nastreeft. Het kan niet anders dan dat het in zijn genen zit. Zijn absolute toverformule is specialisatie. Joop: "Dat zal altijd zo blijven, want ik ben van mening dat dát de enige manier is om de winkel op een goede manier voort te zetten. Als je ziet hoe snel onze branche evolueert. De vernieuwingen van materialen en technieken gaan steeds rapper. Dan kun je niet achterover gaan zitten en denken dat het wel een keertje jouw kant op komt. Nee, je moet razendsnel anticiperen. Want de klant evolueert mee. Hij of zij wil in veel gevallen het nieuwste van het nieuwste. Ik wil altijd blijven voldoen aan de vraag van de markt. Sterker nog, men verwacht van ons dat we niet alleen op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen en weten waarover we praten, ze willen het in de winkel zien. Die ultieme uitdaging gaan we constant aan. Om die reden bezoek ik ook meerdere keren per jaar de grootste beurzen in Europa. Ik vind dat ik daar aanwezig móet, al zie ik het niet als moeten, want het is ook nog eens prachtig om van dichtbij te zien wat er weer voor nieuws in de wereld van ski's, skischoenen, wandelschoenen, skates en kleding te ontdekken valt."

Kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn

Bakker is er overigens van overtuigd dat kwaliteit niet altijd synoniem hoeft te staan aan duur. "Verre van dat. Er zijn goede alternatieven, ook bij ons. Ook ten opzichte van het internet blijven we een stapje voor, door onze eigen website waar duizenden artikelen te vinden zijn die bij ons op voorraad zijn. Daarnaast prijsgarantie, advies en aftersales. Zo kunnen we de concurrentie aan. Kom eens langs en laat je verrassen. Naast De Skihut heb ik een groothandel waarin ik kleding van het merk Viking importeer en distribueer. Een prachtig en kwalitatief hoogstaand merk, met mooie jasjes, broeken, handschoenen, petjes en onderkleding, voor een uiterst betaalbare prijs. Het merk heeft trouwens niets te maken met de bekende schaatsfabrikant, maar qua kwaliteit verhouden ze zich prima tot elkaar", zegt Bakker met een vette knipoog naar de makers van de Viking schaatsen.

Viking blijkt eveneens zeer gewild in het Business to Business-segment. "Het is zeer zeker voordelig voor bedrijven en organisaties, want bij een bestelling van meerdere aantallen gaat de prijs evenredig omlaag. Dat kan bij kleinere aantallen ook rechtstreeks via de winkel."

Naast specialist in ski's en toebehoren, outdoor in de meest brede zin van het woord en skates heeft De Outdoorhut/Skihut zich ook gespecialiseerd in ijshockey en schaatsen. Clubs in Hoorn en Amsterdam komen al over de vloer en met de Inline- en skateclub Purmerend is Joop onlangs een samenwerking aangegaan. "Het skaten is ook zo'n voorbeeld van een sport waarin constant de allernieuwste technieken opduiken. Ook daar proberen we steeds op in te spelen en onze klanten op hun wenken te bedienen."

De Skihut, Gedempte Singelgracht 14, Purmerend. Tel. 0299 43 27 34. Voor meer informatie www.skihutpurmerend.nl

Meer berichten