Nick Kos koos met Bakhuis De Koophandel voor geluk

Algemeen
Nick en Carin in het sfeervol ingerichte bakhuis.
Nick en Carin in het sfeervol ingerichte bakhuis. (Foto: Han Giskes)

"Ga maar eens nadenken over waar je gelukkig van wordt. En neem je tijd." Dat waren de woorden van de coach van Nick Kos toen zijn baan als financieel systeembeheerder bij Cap Gemini werd opgeheven. Inmiddels is hij samen met zijn vrouw Carin Reyneveld de gelukkige eigenaar van Bakhuis De Koophandel in Edam. Een bakker die nog bakt zoals vroeger: ambachtelijk, met natuurlijk gist (desem). Inmiddels gebruiken we daar anno 2019 ook het woord duurzaam voor, één van de kernwaarden waar het Bakhuis voor staat.
Ga er maar aan staan: een bakkerij beginnen in Edam waar al twee succesvolle bakkers hun brood verdienen. Dan moet je je onderscheiden en dat doen Nick en Carin met hun manier van bakken.

Even terug in de tijd. Begonnen als gastheer in de horeca, onder andere bij de Purmaryn en en het Golf Resort in de Purmer en als vestigingsmanager bij Gall en Gall belandde Nick in de financiële dienstverlening. Eerst bij Vedior Nederland, daarna bij RDC waar de ICT-afdeling werd geoutsourcet naar Capgemini. "Maar het financieel systeembeheer daar werd uitbesteed aan India en daarmee was mijn baan overbodig. Ik kreeg een goed coaching traject aangeboden en dat heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu ben", aldus Nick.

Opleiding

Het werd inderdaad lang nadenken, maar uiteindelijk begon het kwartje te vallen en begon Nick een opleiding bij het Bakery Institute in Zaandam. Dat bleek een goede greep en het begin van een nieuwe carrière. "Ik volgde de opleiding Boulangerie en Patisserie. Ik had al snel in de gaten dat ik met deze opleiding niet mijn draai zou kunnen vinden in een 'gewone' bakkerij, daarvoor verschilt mijn manier van bakken te veel van het gebruikelijke bakproces", vertelt Nick. Maar in december 2017 kreeg hij de kans in dienst te komen bij de bakkerij van de Verskade in Zaandam vanwege uitbreiding aldaar.

Intussen...Echtgenote Carin was intussen een vast gezicht in de straten van Edam als postbode en werkte daarnaast op zaterdag in Pakhuis De Koophandel, waar zij met een collega kaas verkocht voor kaasexportbedrijf Gestam. Doordat haar collega stopte zou het moeilijker worden om de winkel voort te zetten. Er werden diverse toekomstscenario's besproken. Ons voorstel om er een ambachtelijke bakkerij te beginnen werd door Gestam enthousiast ontvangen. "We hadden al een ondernemingsplan op de plank liggen. Na akkoord van de bank, eind 2018, waren we er klaar voor", beschrijft Nick de snelle ontwikkeling in zijn carrière én in die van Carin. Want het Bakhuis runnen ze samen.

Lange tafels

Wie binnenkomt in de zaak aan de idyllische Voorhaven, midden in de oude kom van Edam, wordt aangenaam verrast door het prachtige historische pand. Bij de entree staan twee lange tafels. Eén om even aan te gaan zitten in een huiselijke sfeer; op de tweede staan de ambachtelijke broden fraai gepresenteerd. Alle broden zijn aangesneden om te proeven. Wie verder kijkt ziet de bakker aan het werk in de open bakkerij. "Dat vonden we een voorwaarde. We willen transparant zijn en laten zien hoe we werken. Met Franse meelsoorten, biologische zout uit Guerande, allemaal pure grondstoffen, duurzaam en biologisch", benadrukt Nick. Om te vervolgen: "Wij werken met een lang fermentatieproces van 24 tot soms 48 uur. Dat heeft als bijkomend voordeel dat ik overdag het deeg kan maken om dat de volgende dag pas af te bakken. Ik begin daarom niet midden in de nacht, zoals de meeste bakkers, maar om zeven uur 's morgens. En om acht uur is het brood klaar. Een ander voordeel is, dat ik als bakker direct contact heb met de klanten, voor een praatje of voor opmerkingen over onze producten."

Geen broodjeszaak

Als Carin zich later in het gesprek mengt, blijkt ze even enthousiast als haar man. "We hebben bewust niet voor een al te groot assortiment gekozen, maar bij wat we hebben staat kwaliteit hoog in het vaandel. We bieden tenminste vier soorten desembrood aan en soms wisselt het per dag. De meeste klanten komen uit Edam en omgeving, maar toeristen weten ons ook te vinden. We willen er alleen geen broodjeszaak van maken." Voor wie toch even gelijk wat wil nuttigen zijn er heerlijke groentebroodjes of scones. En voor toeristen is de lange tafel dan vaak even een rustpunt in hun gang door Edam.

Oude liefde
In het voormalige kaaspakhuis mogen we het assortiment kazen niet vergeten te noemen. "Wij verkopen uitsluitend Hollandse kazen, zoals een verrassend lekkere blauwschimmelkaas (Bleu de Graven) uit Rouveen en heerlijke, hier bijzonder populaire geitenkaas", vertelt Carin over haar oude liefde. En last but nog least biedt het Bakhuis ook een biologische witte en rode wijn afkomstig van het eveneens Edamse bedrijf Victory Wines.

Nick en Carin kunnen blijven praten over hun liefde voor de bakkerij. Het is duidelijk: de koerswijziging in hun beider carrière heeft hen veel goeds gebracht. Een goed lopende zaak, maar vooral het gevoel te kunnen doen waar je gelukkig van wordt.

Bakhuis De Koophandel bevindt zich aan de Voorhaven 127 in Edam en is open van woensdag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur; op zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur en op zondag van 08.00 tot 14.00 uur.

Alvorens ze de oven in gaan knipt Nick de broodjes in de juiste vorm.
Afbeelding
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28