Logo regiozakenwaterland.nl
Zo moet de Beemsterburgwal er op termijn uit komen te  zien.
Zo moet de Beemsterburgwal er op termijn uit komen te zien. ((Foto: aangeleverd))

Eindelijk kans op realisatie woningbouwplan gebied De Vijfhoek

De gemeente Purmerend is in gesprek met een projectontwikkelaar over een woningbouwplan van in totaal 54 appartementen in het gebied De Vijfhoek in Purmerend (omgeving Kanaalstraat, Beemsterburgwal). De plannen voor ontwikkeling van dit gebied dateren al van zo'n twintig jaar geleden, maar nu lijken er concretere stappen te zijn gemaakt. Onlangs is een informatiebijeenkomst gehouden met omwonenden. Volgens architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten uit Oosthuizen hadden verreweg de meeste aanwezigen veel waardering voor het plan.

Architect Jan Rietvink heeft weer veel aandacht voor historie…

Het plan bestaat uit drie fases. De eerste fase is de Kanaalstraat, waar in totaal 27 appartementen moeten verrijzen (starterswoningen van circa 42 m2 en appartementen van zo'n 90 m2). Het project heeft daar de naam De Landbouw gekregen, omdat hier voorheen de veevoederfabriek was gevestigd. Jan Rietvink heeft de historie hoog in het vaandel staan, waardoor ook een hoger accent is gepland. Dit omdat de vroegere veevoederfabriek ook enkele hogere silo's had. "Dit ontwerp verwijst daarmee ook weer naar de geschiedenis," zegt Rietvink.

Pakhuisachtig
In het binnengebied (tweede fase, aan de Beemstersteeg) komen volgens Jan Rietvink 15 huurappartementen in de sociale sector. Het gaat om kleinere pakhuisachtige appartementen. In dat binnengebied zijn ook veertig parkeerplaatsen gepland. De derde fase van het project behelst 12 grotere appartementen (80 tot 90 m2) aan de Beemsterburgwal. Rietvink: "Er ontstaat daar een historiserende gevelwand, zodat het oude Purmerend weer goed naar voren komt. Dat is heel belangrijk, want als je Purmerend binnenkomt, zie je die gevels als eerste. Omdat er enkele panden meer zijn aangekocht dan eerst gedacht, ontstaat een prachtige en grotere gevelwand."

Positieve gesprekken
De architect wijst erop dat het project De Vijfhoek al zo'n twintig jaar loopt en waarschijnlijk het langstlopende project is in Purmerend. "De gesprekken met de gemeente zijn gelukkig positief, want ook de gemeente vindt dat er nu iets moet gebeuren. Maar we moeten nog wel beginnen met de hele procedure en dat duurt in Nederland helaas erg lang. Wat dat betreft zijn in Nederland wel heel veel regels, die ook ernstig kunnen vertragen. Voor we eventueel met de bouw kunnen beginnen, zijn we zo weer jaren verder. We denken eraan om straks een gecombineerde procedure te doen," aldus Rietvink.

Meer berichten