Hakvoort Shipyard bestaat 100 jaar

Algemeen
Klaas en Albert Hakvoort voor de vlag met het logo van de 100-jarige.
Klaas en Albert Hakvoort voor de vlag met het logo van de 100-jarige. (Foto: Marco van Ammers)

Superjachtbouwer Hakvoort Shipyard uit Monnickendam viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Klaas Hakvoort staat aan het roer van dit bijzondere familiebedrijf.

"We maken allemaal wel eens fouten. De kunst is er zo weinig mogelijk te maken."

"De crisisjaren waren onze beste jaren!", zegt directeur Klaas Hakvoort. Samen met zijn broer Albert Hakvoort vormt hij de vierde generatie jachtbouwers van familiebedrijf Hakvoort Shipyard in Monnickendam. De afzetmarkt van deze ondernemer bevond zich ten tijde van de recente economische crisis in Europa hoofdzakelijk in Rusland en de Verenigde Staten. "We bouwen kwalitatief hoogwaardige jachtschepen tegen een scherpe prijs. Waar de grote scheepswerven starten - dat is circa 50 tot 60 meter - dat is waar wij eindigen. Onze overheadkosten zijn laag, zeker in vergelijking met de grote werven. We hebben ongeveer honderd medewerkers in dienst en maken gebruik van circa dertig zzp'ers. We zijn een platte organisatie. Hiërarchie kennen we hier niet. We maken allemaal wel eens fouten. De kunst is er zo weinig mogelijk te maken", aldus Klaas.

Succesvol
Op de plek aan de Havenstraat in Monnickendam waar nu de meest luxueuze schepen te water worden gelaten, startte overgrootvader Hakvoort met de bouw van 'eenvoudige' houten vissersschepen: de botters. Klaas: "Later gingen we over op de bouw van stalen casco's, viskotters van 20 tot 25 meter. Vervolgens is mijn grootvader begonnen met de afbouw van de schepen. Daar zijn we tot 1980 heel succesvol mee geweest. Eind jaren zeventig stortte de visserijmarkt in. Per toeval kwamen wij in aanraking met iemand die sportvissersjachten verkocht. In 1981 bouwden we voor hem ons eerste aluminium jacht en leverden we tegelijkertijd onze laatste viskotter af. In 1985 kregen we onze eerste opdracht voor een groot jacht. Vanaf dat moment doen we niets anders dan jachtbouw."

Bekendheid
De naam Hakvoort kreeg al snel wereldwijd bekendheid vanwege de kwaliteit waarmee de schepen gebouwd werden. Klaas: "We hadden jarenlang ervaring met de bouw van vissersschepen. Zij mogen geen dag aan de kant liggen, want dat kost geld." De scheepsbouwer werkt in een wereld waar geld geen rol lijkt te spelen. "Niets is minder waar", zegt Klaas. "We werken in een heel competitieve business, de marges zijn klein en het risico is hoog. We bouwen unieke projecten: dat betekent dat we iedere keer heel precies moeten begroten. Ik werk met een door mijzelf ontwikkeld rekenmodel waarmee we een zo scherp mogelijke calculatie kunnen afgeven. Bovendien hebben we een eigen interieurbouwbedrijf met een werkplaats van 2500 vierkante meter dat in Purmerend gevestigd is."

Spannend
Dit jaar viert Hakvoort Shipyard haar honderdjarig bestaan. Een mijlpaal. Klaas: "We hebben als bedrijf spannende tijden gekend. Onlangs nog de handelssancties tegen Rusland, een voor ons belangrijke afzetmarkt. Een klant moest de koop van een schip afblazen. Met de hulp van onze onderaannemers, mijn vader en de Rabobank hebben we de tijd kunnen overbruggen tot we een nieuwe koper gevonden hadden." Hij vervolgt: "Ons succes is mede te danken aan een misschien wel ouderwetse bedrijfsvoering: we maken geen gebruik van vreemd kapitaal. Als we willen investeren, moeten we dat eerst zelf verdiend hebben. Zo hebben mijn grootvader en mijn vader het altijd gedaan en zo doen Albert en ik het ook. Daarmee leg je een solide fundament onder het bedrijf. We groeien langzaam, maar zeker. Ik ben ervan overtuigd dat dat, nog steeds, de beste manier is om te ondernemen."

In het Waterlandsmuseum de Speeltoren is tot en met 21 juli de jubileumtentoonstelling "Hakvoort: 100 jaar voortvarend" te bezichtigen. De tentoonstelling laat de historische ontwikkeling zien van de oorspronkelijke traditionele scheepswerf naar de moderne scheepsbouwer van nu.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28