SG Gerrit Rietveld plaatst extra etage op pand voor nog beter passend onderwijs

Algemeen
De uitbreiding met een etage is nodig omdat de school flink groeide.
De uitbreiding met een etage is nodig omdat de school flink groeide. (Foto: aangeleverd)

Scholengemeenschap Gerrit Rietveld in Purmerend (onderdeel van de Purmerendse ScholenGroep, PSG) is, tegen prognoses in, de afgelopen jaren gegroeid qua leerlingaantal. De ruim 450 leerlingen pasten al enige tijd niet in het nieuwe schoolgebouw. Reden om boven op het gebouw alsnog een extra verdieping te plaatsen. Dat vertelt Frank Verspuij, teamleider van de sectoren Techniek en Zorg & Welzijn, (plus klas 1). De nieuwe verdieping wordt volgend schooljaar al in gebruik genomen.

Teamleider Frank Verspuij: "Alle leerlingen hier weer samen onder één dak…"

SG Gerrit Rietveld is een school voor modern, praktisch en beroepsgericht onderwijs, waar de (praktische) talenten van de leerling centraal staan. Leren door doen en zo plezier in leren, daar gaat het om. Er komt volgens Frank Verspuij bovendien ook een nieuw technieklokaal voor klas 1 en 2 in de ruimte die nu als computerlokaal in gebruik is. Het computerlokaal verhuist naar een centrale ruimte tussen de praktijklokalen van de drie verschillende technische profielen. Hij is zeer ingenomen met de extra verdieping. Bart Smit, adviseur huisvesting van de PSG, heeft na het begeleiden van de bouw van het nieuwe schoolgebouw ook de nieuwbouw van de bovenste verdieping onder zijn hoede. Frank Verspuij vertelt: "We willen alle leerlingen met praktisch talent van klas 1 t/m 4 hier onder één dak. Vanwege onverwachte groei van het aantal leerlingen lukte ons dit de eerste jaren hier nog niet, waardoor we lokalen moesten huren bij het Regio College, in ons voormalige schoolgebouw. Door de extra verdieping op de nieuwe school aan de Spinnekop, kunnen in het nieuwe schooljaar alle leerlingen hier nu worden ondergebracht. Geweldig!"

Één mooi geheel
De nieuwe bovenste verdieping van SG Gerrit Rietveld bestaat volgens architect Jan Rietvink uit losse units, die in de meivakantie met een hoogwerker naar boven zijn getakeld en vervolgens aan elkaar zijn geschakeld. "Zo ontstaat een ruimte van in totaal 900 m2 op deze verdieping, bestaand uit negen leslokalen en twee kantoorruimtes. De units worden aan de buitenzijde mooi bekleed met chique Trespa kunststofbeplating, die goed past bij de steen van de rest van het gebouw, waardoor één mooi geheel ontstaat." De antracietkleurige beplating zorgt ook volgens Bart Smit dat de gevel dezelfde uitstraling krijgt als het metselwerk van de rest van het gebouw. Volgens Rietvink wordt de nieuwe bovenste etage op 19 juli a.s. opgeleverd.

Techniek loods
Teamleider Techniek en Zorg & Welzijn, Frank Verspuij, spreekt van "een nieuwe mijlpaal voor SG Gerrit Rietveld". Adviseur huisvesting, Bart Smit: "In de pen zit ook de plaatsing van een techniek loods op het grasveld (een zgn. Romny loods). Dat is een half ronde loods, die vaak voor opslag wordt gebruikt. Wij willen daar een demonstratieruimte van maken, zodat een inspirerende plek ontstaat, waar leerlingen van groep 7 en 8 van het primair onderwijs kennis kunnen maken met techniek," vertelt hij. Bart Smit, adviseur huisvesting van de PSG, meldt dat het leerlingaantal van de hele PSG keurig stabiel blijft. "Ook bij het Da Vinci College komt mogelijk ook de vraag aan de orde of er meer ruimte nodig is. We verwachten dat echter wel binnen de school op te lossen. Maar we kunnen de situatie pas aan het einde van het schooljaar echt goed beoordelen."

Terug voor de klas
Frank Verspuij is al dertig jaar werkzaam op de school, waarvan dertien jaar als teamleider. Volgend jaar stopt hij in die functie. "Ik mis simpelweg het lesgeven en ga komend schooljaar weer in en voor de klas bezig door veertien uur lessen biologie te geven. Daarnaast ga ik uiteraard nog wel een aantal organisatorische taken uitvoeren voor de PSG," vertelt hij.

Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00