'Voor ieder wat wils' in ongedwongen sfeer
Café brasserie Het Heerenhuis
Het Heerenhuis in Wijdewormer is al 400 jaar lang een baken in het groen van de Zaanstreek. Gelegen pal langs de A7, op loopafstand van de Zaanse Schans, en met een sleutelpositie in wandel- en fietsroutes is het er het hele jaar door druk. Toeristen weten het te vinden maar ook veel zakenlui die er komen lunchen of overnachten. ''Het meest bijzonder hier is denk ik wel de ongedwongen sfeer'', verklaart eigenaar Nelly Molenaar. ''En natuurlijk onze A-locatie, met eigen parkeergelegenheid. Verder is hier bij mooi weer de hele dag zon op het terras en we hebben een toegankelijke menukaart met voor ieder wat wils.''
Vijf jaar geleden gaven de uitbaters van het in het Heerenhuis gevestigde restaurant Zin en het oude bruine café aan te willen stoppen. Nelly en haar partner Jacob Duijn, wiens familie het pand al generaties in bezit had, aarzelden geen moment. Het stel nam Het Heerenhuis in eigen beheer. Nelly: ''We hebben in zes weken tijd de hele zaak rigoureus verbouwd. Ons idee was al direct hier één geheel van te maken met voor ieder wat wils. Van een tosti tot een gebakken tong, maar ook gewoon lekker borrelen met een bittergarnituurtje. De Bed & Breakfast met drie kamers hoorde er altijd al bij, die loopt prima. Zowel bij toeristen als bij zakenmensen die een paar dagen in de Zaanstreek werken.''
Authentiek
Het pand heeft een geheel eigen charme. ''Die sfeer wilden we behouden", geeft Nelly aan. ''We wilden er zeker geen moderne tent van maken. Het is een beetje een mix geworden van alles, en zonder de oude lange bar uit het café is het een stuk ruimtelijker nu. Er is zowel binnen als op het terras veel meer capaciteit. We willen nu alleen de keuken nog uitbreiden zodat we efficiënter kunnen werken. Die is wat te klein, maar de koks maken er het beste van. Er zit al snel 150 man voor het diner, en het komt altijd goed.''
Puzzelen
Ze wisten van de vorige uitbaters dat er veel potentie was maar toch was het begin spannend. ''Het vorige restaurant deed bijvoorbeeld geen lunches, maar dat is bij ons enorm gegroeid. Er zijn veel zakenmensen die hiervoor even van de snelweg afslaan, en er komen ook veel jongelui. Samen lunchen is weer helemaal terug. Daarnaast hebben we hier nog feesten en partijen, zoals bruiloften. Het is daarmee een beetje puzzelen om niet te vaak dicht te zijn voor onze gewone gasten.''
Verlies
Nelly had zelf een horeca-achtergrond, en Jacob werkte vroeger in het bedrijf van zijn ouders. Een perfecte combinatie om er samen wat moois van te maken. Tot Jacob drie jaar geleden overleed. ''Zijn dood was een drama, en totaal onverwacht"', vertelt Nelly. ''Toch zijn we behalve op de dag dat het gebeurde geen dag dicht geweest. Dat was onze missie: doorgaan. Zoals hij het ook gewild zou hebben. Het hele team heeft ziel en zaligheid ingezet om die zomer door te komen.''
Teamwerk
Sindsdien doet ze het alleen. Maar ze heeft het goed aangepakt. Er is een bedrijfsleider voor het dagelijkse regelwerk, de chefkok regelt alle zaken in de keuken, en er is een goed team daar omheen. Doordat het Heerenhuis zeven dagen per week van 's ochtends tot 's avonds open is, werken er zo'n dertig mensen. Nelly: ''Er is een grote betrokkenheid, zelfs een beetje het familiegevoel. Ik woon hiernaast en ben eigenlijk nooit vrij, maar wanneer ik er toch even uit ben komt het allemaal helemaal goed. Het is een trouw en leuk team, en we doen het hier met zijn allen. We zijn allemaal supertrots hierop. Jacobs broer werkt hier ook nog steeds. En Jacob is er nog altijd een beetje bij. Er staat een foto van hem bij de bar. We zeggen wel eens voor de grap; kijk maar uit met wat je zegt, straks valt zijn foto weer om'', besluit ze met een lach.