Logo regiozakenwaterland.nl
Onderduikadres in de Peperstraat.
Onderduikadres in de Peperstraat. ((Foto: aangeleverd))

Viering 75 jaar Vrijheid

Op 16 september hebben wij de aftrap gegeven om met alle Purmerenders in 2020 een groot aantal activiteiten te organiseren waarbij het thema 75 jaar Vrijheid centraal staat.

Een van de initiatieven is, in samenwerking met het Waterlands Archief, Purmerends Museum en het 4 en 5 mei comité de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis in boekvorm uit te brengen. Meijer, een Joodse jongen uit Amsterdam, was zestien toen hij samen met zijn oudere broer Simon in Noord-Holland op zoek ging naar een onderduikadres. Het was 1942, het jaar waarin de grootschalige deportaties van Joden naar Westerbork, en vandaar naar de vernietigingskampen, waren begonnen.

De onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis zijn aangrijpend. Maar ook hartverwarmend en ontroerend als het gaat om de hulp en de gastvrijheid, die zij in Purmerend ondervonden bij de gebroeders Logger in de Peperstraat, de familie Moerbeek op de Achterdijk, verder de families Van Braam en Van Mourik; en in Etersheim bij dominee Schipper en zijn vrouw Johanna Kuiper, om slechts de voornaamste te noemen.

Meijer van der Sluis heeft zijn herinneringen vaak met scholieren gedeeld, om ook nieuwe generaties te doordringen van het besef van wat mensen elkaar kunnen aandoen. Daarbij gaat het ook om zijn ouders en jongere zusje Beppie, die in Auschwitz vermoord zijn. Het is, zo zegt hij, "een verhaal dat verteld moet worden, en niet mag worden vergeten".

Het is de bedoeling dit boekje, aan onze jongere generatie mee te geven. Daarbij wordt gedacht aan gratis verspreiding onder groep 8-scholieren van het basisonderwijs in Purmerend en de Zeevang. Dit in combinatie met een lesbrief over de 2e W. O. samengesteld door het Waterlands Archief.

Verder zal het boekje te koop zijn bij het leesteken en de V.V.V. museumwinkel om een deel van de kosten te dekken. Echter er blijft nog een behoorlijk bedrag te overbruggen, dus bij deze mijn oproep om een financiële bijdrage.

Dick Blokker

Voorzitter 4-5 mei comité Purmerend

www.4en5meipurmerend.nl

Meer berichten