"Elke foto die ik aflever moet iets bijzonders hebben"

Algemeen
Afbeelding
(Foto:studio byMarije)

De kunstzinnige, creatieve portretten van de Purmerendse fotografe Marije Dijkema laten zich niet zo simpel omschrijven. Om een poging te doen: ze nemen je mee in een andere wereld, in originele styling, en ze zetten altijd de persoonlijkheid van het onderwerp, de persoon, centraal in beeld. Haar foto's krijgen van Marije bovendien altijd nog een bewerking met photoshop voor een unieke touch en eigen handtekening. Om haar werk onder de aandacht te brengen schuift Marije regelmatig aan bij verschillende ondernemersnetwerken in de regio.

Grafisch vormgever én fotograaf: de combinatie fotografie-photoshop is haar dan ook op het lijf geschreven. "Het is allebei creëren, en dat vind ik leuk; mooie dingen maken'', vertelt ze vanuit haar studio op bedrijventerrein De Koog. "Ik focus met name op portretten, voor particulieren of voor bedrijven, omdat je hier zo mooi de emotie in kunt vastleggen. Dat mis ik bij producten of interieur. Je kunt er wel technisch op los, maar niet echt diep gaan."

Eigen handtekening

Haar doel is de mensen zowel bijzonder als op hun mooist vast te leggen. "De foto is bij mij de basis. Daarna zorg ik door de bewerking dat hij net even anders is dan standaard. Het is ook een soort handtekening, mensen herkennen vaak mijn werk door de manier van bewerken. Ik zie het ook meer als kunst. Natuurlijk doe ik ook commerciële shoots, maar zelfs dan wil ik er iets bijzonders van maken."

Meerwaarde

Ze kan zich helemaal uitleven op haar zogenaamde fantasy-foto's. ''Die maak ik voor een specifieke doelgroep waaronder illusionisten en entertainers. Maar ook voor de particulier die iets bijzonders wil. Voor mijn klanten is zo'n shoot een echte beleving. Ik regel alles, van kleding tot make-up, ik stel ze op hun gemak, help ze met poseren en met de gezichtsuitdrukking. En ik word erg blij als mensen een foto van zichzelf zien en verbaasd zijn over hoe mooi ze er op staan. Ik vind dat alle mensen er mogen zijn, en dat iedereen er echt mooi uit kan zien. In die zin moet elke foto die ik aflever meerwaarde hebben."

Huisdieren

Momenteel werkt ze aan een nieuwe serie: Royal Portraits. Het vastleggen van mensen samen met hun huisdier in een bijzondere setting, een beetje vergelijkbaar met de staatsieportretten die de gegoede burgerij vroeger liet maken. "Ik denk dat veel mensen het geweldig vinden samen met hun huisdier te worden vereeuwigd. En het is een uitdaging omdat dieren natuurlijk niet altijd meewerken in een fotoshoot," lacht ze. Maar het werk van Marije kennende, komt ook hiermee weer geweldige en persoonlijke kunst aan de muur te hangen.

www.bymarije.nl, instagram.com/bymarije

Afbeelding
Afbeelding
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28