Logo regiozakenwaterland.nl
Rajani Ott praat en handelt vanuit eigen ervaring.
Rajani Ott praat en handelt vanuit eigen ervaring. ((Foto: StudioByMarije))

Rajani Ott helpt ondernemers die vastzitten in hun bedrijf

"Best veel mannen zitten vast in hun bedrijf." Met deze uitspraak zet Rajani Ott onmiddellijk de toon van het gesprek. Om nog even fijntjes door te pakken met: "Vrouwen willen ondernemer zijn, maar dan combineren ze dit met het veranderen van hun normen, waarden en gedachtegang."

Rajani Ott is niet iemand die mensen veroordeelt, maar een spiegel voorhouden is haar geenszins vreemd. Ze praat uit eigen ervaring en juist dat maakt het voor haar makkelijker. Ze probeert ondernemers die vast zitten, gereedschappen aan te dragen. Zodat ze anders gaan denken en doen. Dat maakt het voor hen eenvoudiger en beheersbaarder. "Men gaat maar door op de automatische piloot en stoppen de ongemakken weg. Totdat het lichaam begint te sputteren en op een goed moment definitief stop zegt. Ik heb het zelf meegemaakt, heb het anders aangepakt en zit daardoor goed in mijn vel. Zowel ten aanzien van mijn baan als privé", zegt ze.

Ott helpt ondernemers om de juiste balans terug te vinden. Dat doet ze met haar praktijk Healthy Rituals, die ze om beurten in Volendam en Alkmaar runt. Om het doel te bereiken past ze een combinatie van hypnose en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) toe. "NLP is een methode die de structuur van de subjectieve ervaring onderzoekt: elementen en samenhangen in onze innerlijke beleving. Daarmee maakt de methode onder meer bijzondere menselijke vermogens overdraagbaar. En het helpt om harmonieuze relaties op te bouwen en communicatie te verhelderen", legt ze uit.

Doorpakken en doen
De onderneemster startte ooit met € 175,- en lukte het haar toch om in het ondernemerschap te groeien. "Doorpakken en doen zit in mijn karakter; ik zie nooit obstakels, enkel mogelijkheden. Tijdens de recessie, jaren terug, belandde ik in de bijstand. Dat was niet mijn eigen keuze. Maar ik moest wel twee kindermondjes voeden en dan móet je wel. Eenmaal in die sleur is het ook lastig eruit te komen. Je moet aan heel veel eisen voldoen en dat past niet bij mij. Ik ben veel te creatief. Totdat ik besloot om het anders te gaan doen. In huis zitten en alle inkomsten afstaan aan de gemeente is iets wat ik niet wil."

Rajani vertelt aan de hand van haar dagelijkse ritueel hoe het haar lukt om het moeder zijn prima te combineren met ondernemen. "Ik sta elke ochtend om kwart over vijf op en ben dan tot zeven uur ondernemer. Om zeven uur komen de kinderen uit bed en dan ben ik puur moeder. Na de huis-, tuin- en keukendingen met de kinderen pak ik het ondernemerschap weer op."

Ze vertelt verder: "Mijn zoon moest gewoon zindelijk worden omdat ik dan €35,- per week kon besparen. Dat is gewoon heel veel geld voor een gezin met weinig inkomen. Een baan lag echt niet voor me klaar. Ik was alleenstaand dus ik was niet full-time inzetbaar. Maar ik ben en was gezond, mijn kinderen zijn gezond, mijn ouders staan en stonden altijd voor mij klaar en ik heb een lieve man. Zelfs toen ik alleenstaande moeder was ben ik elke dag dankbaar geweest voor wat ik heb."

Andere kijk
Haar man, toen nog vriend, gaf Rajani een andere kijk op zichzelf. "Hij zag in mij een vrouw die meer was en is dan een moeder. Ik had mezelf als moeder neergezet en verschool mijn kwaliteiten achter het moederschap. Het beste excuus. Want ja, ik had al die verantwoordelijkheden, wat als…. En in een diep gat springen dat zag ik niet zitten. Daardoor kon ik mijn kunnen en mijn prachtige eigenschappen niet aan de wereld tonen".

Totdat ze eens goed in de spiegel keek. "Dat zette me op een andere gedachte. Als ik uit de bijstand wilde moest ik keuzes gaan maken. En als die keuze betekent dat je je in een wereld begeeft die je niet kent is, dan is dat maar zo. Dus schreef ik in bij de Kamer van Koophandel. De dag erna was ik ondernemer en dus kreeg ik geen bijstandsvergoeding meer. Dat was wel even slikken, spannend en angstig ook. Ik heb echt wel vaak met gedachten rondgelopen van als het in godsnaam maar goed gaat. Als ik er nu op terug kijk is het zo ontzettend mooi en geweldig."

Van elke fout die ze als ondernemer maakte, leerde ze veel. Over haarzelf, over anderen, wat ze wel en niet wilde, over vertrouwen, verdriet. "Er kwamen ook emoties naar boven die ik niet eens kende. En uiteindelijk ben ik mijn passie gaan uitbreiden en ben niet meer afgeweken van wat ik het liefst doe. Want zoals veel ondernemers bewandel je een grindpad omdat je denkt dat dat snel geld oplevert. Maar het ontnam mij van mijn vrijheid en doen wat je leuk vindt en geen geld oplevert maakt het niet leuker."

Terug naar de kern
"Wat ik in de afgelopen acht jaar heb moeten leren is niet doen wat ik leuk vind, want dat doe ik al meer dan 20 jaar. Maar om te houden van het bedrijfsleven op een hoger en diepgaand niveau. Wat ik vervolgens op business level wil meegeven aan mensen is dat ze weer terug moeten gaan naar de kern. De basis, de eigen normen en waarden. Die zijn bepalend voor hoe jij in je leven omgaat met mensen, je vrienden en familie. Als je de blokkades die in je hoofd spelen leert op te lossen van binnenuit -want daar begint tenslotte de verandering- dan kun je met passie elke dag doen wat je leuk vindt."

En de kracht van de combinatie van visualisatie, hypnose en NLP is volgens Ott dat je werkt aan alles wat je lichaam met elkaar verbindt. "Je hersenen, spieren, cellen, vezels enzovoorts. Dus je pakt stress, angsten en beperkingen direct aan. Met als resultaat een glasheldere visie. Hoe jij je voelt van binnen heeft invloed op hoe jij je presenteert in de wereld. Als je dat wilt veranderen dan begin je bij de kern, van binnenuit."

Houden van bedrijfsleven
Vanuit haar ervaring weet ze dat mensen gecharmeerd zijn geraakt door het ondernemerschap. "Daarom zien ze ondernemerschap als het coole, sexy, opwindende ding dat ze willen zijn. Maar zo werkt het niet in echte leven. Het idee van een business is niet te houden van wat je doet, want dat doe je al, maar te houden van het bedrijfsleven. En ik ga vastzittende ondernemers leren om telkens weer op die resetknop te klikken, telkens weer het onbekende te ontdekken. Want het brein is bedoeld om je veilig te voelen. En de sleutel tot succes is om je onveilig te voelen."

Voor meer informatie: www.healthyrituals.nl

Meer berichten