Strandtent/restaurant Strandvier op Hemmeland blijkt schot in de roos

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Er was niets dan zand, water en stilte, op dat vierde strand van Hemmeland in Monnickendam. Reinoud Sluiters en Peggy… waren er jarenlang op mooie dagen kind aan huis met familie en vrienden. Vuurtje stoken, barbecuen, beetje zwemmen. En dromen: als ze toch ooit hier 's iets konden beginnen… Dat moment kwam drie jaar geleden toen zij groen licht kregen voor een horecabestemming. Twee jaar later, april jl., openden ze hun strandtent/restaurant Strandvier, waar het zowel bij mooi als minder weer goed toeven en vooral heerlijk eten is. Een schot in de roos ook: hun eerste seizoen was buitengewoon druk.

"Het is de afgelopen jaren flink buffelen geweest om alles voor elkaar te krijgen", vertelt Reinoud. "Alleen al het rondkrijgen van alle vergunningen duurde anderhalf jaar. En er was geen riolering, geen elektriciteit en geen water. Maar dat schrok ons niet af; in tegendeel, we hadden er enorm veel zin in." Terwijl het voor beide zonder horeca-achtergrond een sprong in het diepe was. Reinoud was journalist, Peggy directeur van een reclamebureau. Voor Strandvier spijkerde hij zijn horeca-ervaring bij, zij haalde haar kokspapieren. "Het was zeker 'het roer' om", lacht hij. "Maar dan in Nederland. Wij vullen elkaar prima aan. Ik ben meer gastheer, doe de bediening en ontvangst. Peggy doet de keuken en alles wat erbij komt kijken."

Beachbar

En ze wisten precies waar ze naartoe wilden. Ze lieten hun oog vallen op een voormalig clubhuis dat ze hier ter plekke eigenhandig opnieuw opbouwden. De rest vulden ze aan met tweedehands materialen en hergebruikt hout. "Het werd langzaamaan steeds mooier tot het echt super mooi was. We bouwden er een veranda omheen zodat je ook in de winter of de regen lekker kon zitten, een eigen steiger, en recent hebben we nog een mooie beachbar toegevoegd."

Parilla grill

Hun droom was van aanvang af buiten koken op open vuur. Reinoud: "Dat doen we nog steeds voor groepen en partijen, het is gewoon heel erg leuk. Maar we hebbe ook een Parilla-grill laten inbouwen in de keuken. Daar maken we nu onze gegrilde en geroosterde gerechten in. En we hebben een goede chef aangenomen. We zetten in op goed, kwalitatief eten. Het sleutelwoord daarbij is Mediterraan. We bieden onder andere vegetarisch, klassieke salades, geroosterd piepkeuken of dorade, wilde eend uit Waterland en de patatjes van Ben aan de haven in Monnickendam. We werken graag met lokale leveranciers."

Goede recensies

Al direct na de opening werd Strandvier omarmd. Door de gasten en de pers. "Het Parool vergeleek ons in een recensie met Plekk in Amsterdam-Noord, maar dan zonder de hipsters", zegt Reinoud. "En dat klopt, we krijgen hier een mooi gemeleerd publiek. Zakenmensen, gezinnen, jongeren. We zijn een beetje Plekk voor heel Waterland, zelfs Amsterdammers komen hierheen. Veel mensen hebben geen zin in de drukte van het strand. Ze kunnen hier gratis parkeren, zitten aan schoon zwemwater, het strand, en er is lekker eten. Het volgende seizoen willen we nog meer activiteiten bieden zoals een catamaran en supplanken."

Bedrijfsfeesten

Activiteiten zijn er sowieso al. Een yoga-groep, zwemclubs, hardlooptrails, workshops open vuur-koken, filmavonden voor kinderen, etc. En feesten, van zoveel particulieren als bedrijven die in Strandvier hun personeelsuitje willen houden. "Voor hen hebben we voetbaldoeltjes, beachvolleybal en supplanken. Ze gaan samen met onze chef lekker koken rondom de vuurtafel, een soort chique barbecue. Alles informeel en heel relaxt. Dat is wel de ziel van ons bedrijf. Iedereen krijgt hier een beetje vakantiegevoel. We wilden dat Strandvier een begrip werd in Waterland, ánders, met een goede keuken, geen standaard. Er zijn mensen die hier puur komen omdat we een goede kaart hebben."

Vergunning

Maar de ambities gaan nog wat verder. "Strandvier moet meer zijn dan een strandtent of restaurant. We willen dit ontwikkelen tot een plek waar vanuit je allemaal leuke dingen kunt doen. We hopen dan ook dat we een vergunning krijgen om het hele jaar door open te blijven en niet alleen in de zomermaanden. Wat wij bieden wordt gewaardeerd. En dat willen we vasthouden. We doen ook echt ons eigen ding, dat vinden de mensen leuk. Dat is heel bemoedigend. We hebben veel fans, zal ik maar zeggen."

Afbeelding
Afbeelding
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28