Cybercriminelen gaan steeds slinkser te werk

Algemeen
Bernard Klaassen van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing was enkele weken geleden te gast aan tafel bij de talkshow NV Purmerend.
Bernard Klaassen van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing was enkele weken geleden te gast aan tafel bij de talkshow NV Purmerend. (Foto: Han Giskes)

REGIO - Maandagavond 25 november vond in BurgGolf (Golfresort de Purmer) de interactieve masterclass voor ondernemers 'Houd Cybercriminaliteit buiten de deur' plaats. Het was een gezamenlijk initiatief van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO), Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO), Koninklijke Horeca Nederland afdeling Purmerend en Beemster Ondernemer (BO), in nauwe samenwerking met de Gemeente Purmerend, de Politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC). 

Je leest er vrijwel dagelijks over en steeds vaker worden we er direct mee geconfronteerd; bedrijven die gehackt worden doordat ze hun digitale veiligheid niet op orde hebben óf (klant)gegevens die op straat liggen door een simpele fout van een medewerker. Om dit te voorkomen zijn bewustzijn en kennis van security-risico's essentieel. Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing organiseert om die reden gratis masterclasses in heel Noord-Holland.

Tijdens de masterclass, die van 18.30 tot 21.30 uur (inclusief borrel aan het einde) duurt, praten ethical hackers de aanwezigen bij over de ins & outs van cybercrime én cybersecurity. Gedeeld worden best practises en demo's en er wordt uitgelegd hoe eenvoudig een hacker gegevens van een website kan stelen. Vervolgens is er uitgebreid tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Bernard Klaassen is projectleider bij het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Hij kent legio voorbeelden van ondernemers die, vaak op zeer geraffineerde wijze, gehackt zijn en dagen, weken, maanden en soms jaren daarna nog met de frustratie, woede en schade zitten. "Criminelen gaan steeds slinkser en professioneler te werk. Tien jaar geleden hackte iemand voor de lol, maar nu is het een riant verdienmodel. Er zijn complete bedrijven met veel medewerkers in dienst die goed geld verdienen aan het hacken", aldus Klaassen.

Kan heel ver gaan

Ruim 80% van alle ondernemers heeft weleens te maken (gehad) met cybercriminaliteit. Klaassen: "Dan rekenen we nepfacturen en neplinkjes mee. Velen laten zich er niet inluizen, maar de MKB'er die met een ernstige vorm van cybercrime te maken heeft gehad, zit volgens de berekeningen voor € 78.000,- in het schip. En het kan vaak heel ver gaan", vertelde de projectleider tijdens de laatste editie van de ondernemerstalkshow NV Purmerend. Voor Regio Zaken schetst hij een treffend voorbeeld. "We kregen bijna twee jaar geleden een melding van de eigenaar van een dierenspeciaalzaak. Hij was gehackt en hem was in een mail te verstaan gegeven dat hij zijn bestanden voor 500 bitcoins kon terugkopen. Dat was omgerekend zo'n slordige een miljoen euro. Dat heeft hij niet gedaan en tot op de dag van vandaag mist hij nog steeds veel bestanden. Die man heeft geen leven meer, het kan echt heel ver gaan."

Taalgebruik

Nog niet zo lang geleden kreeg een medewerkster van Pathé Bioscopen van haar directeur een 'opdracht' per mail om ettelijke duizenden euro's over te maken aan een goede relatie. De mail en de toegepaste schrijfstijl was zo vertrouwd, dat er bij haar geen lampje ging branden. Het gevolg laat zich raden. Bernard Klaassen: "Criminelen gaan zelfs zover dat ze voorafgaande aan hun activiteiten goed nagaan welk taalgebruik de directeur richting het personeel bezigt. Dan moet je goed in de materie thuis zijn om er toch niet in te stinken."

Maak goede back ups

Zijn advies luidt om goede back ups te maken. "En denk er goed over na wat je op de back ups zet. Zet bestanden die je maar eens in de zoveel tijd nodig hebt, ergens achter slot en grendel. Desnoods op een aparte server of schijf. En heel belangrijk is het om regelmatig back ups te maken."

Hackers gaan niets ontziend te werk. Deden ze het tien jaar geleden nog voor de grap, nu zijn het dikke verdienmodellen.
Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen