'Je moet meegaan in de platformeconomie'

Algemeen
Paul Kuijt richt zich op de verkoop van kwaliteitsschoenen.
Paul Kuijt richt zich op de verkoop van kwaliteitsschoenen. (Foto: Han Giskes)

Waar in het hele land schoenwinkels omvallen als kegels op een bowlingbaan blijft Pontman Schoenen fier overeind. De winkel, sinds 1959 gevestigd aan de Breedstraat 10 in hartje Purmerend en tien jaar geleden uitgebreid met een druk bezochte webshop, mag zich zelfs verheugen in het bereiken van het negentigjarig jubileum. Vanzelf gaat het allemaal ook weer niet. In gesprek met eigenaar Paul Kuijt.

Paul Kuijt kwam in 1993 voor een cruciale beslissing te staan. Hij was zesentwintig, werkte al drie jaar bij zijn vader Cees, die de schoenwinkel van oprichter Jaap Pontman had overgenomen, en had zichzelf nog twee jaar de tijd gegund om te beslissen of hij zijn vader ooit zou opvolgen. Onverwachts overleed Cees op veel te jonge leeftijd en moest Paul de knoop direct doorhakken. Stoppen of doorgaan?

Hij was er snel uit: hij besloot om door te gaan. "De keus was niet moeilijk," vertelt hij. "Maar het was wel even een dingetje. Want je neemt wel even iets op je nek. Best spannend."

Paul Kuijt blikt terug in het kleine kantoortje achter in de zaak. Een kantoortje waarin twee grote beeldschermen een prominente plek innemen. Kuijt gaat mee met zijn tijd en is tien jaar geleden een webshop begonnen. Een must, wil je als winkelier voorop blijven lopen.

Intensief, maar leuk werk

"Waar ik in geloof is dat je mee moet gaan in de platformeconomie," stelt hij. "Je moet vindbaar zijn. We staan onder andere op Beslist.nl. Maar je moet wel affiniteit met een webshop hebben. Je moet er tijd en energie in steken. Je kunt niet denken: nou, vandaag niet zo'n zin om de webshop bij te werken, dus nu maar even niet. Er staan dan bijvoorbeeld schoenen op die al uit het assortiment zijn. Dan verkoop je nee en is de klant weg. Het is heel intensief werk, maar ik vind het leuk en dan is het niet erg. Maar er moet wel een fysieke winkel achter de webshop staan. Dat geeft vertrouwen."

Kwaliteitsschoenen

De energie die Paul Kuijt in de webshop steekt betaalt zich dik terug. De webshop wordt goed bekeken, zowel door de vaste klanten als door nieuwe bezoekers, tot aan Duitsland en België toe. En het blijft niet alleen bij kijken. Veel mensen zoeken op internet naar de schoenen die ze willen hebben en komen dan bij de webshop van Pontman Schoenen terecht. Zeker als het om kwaliteitsschoenen gaat. Daarin is de Purmerendse winkel, met merken als Floris van Bommel, Magnanni, Gabor, Durea, DL Sport en Via Vai, gespecialiseerd. Ook diverse podologen zijn bekend met de winkel. Zij verwijzen hun patiënten regelmatig door naar Pontman Schoenen.

Paul Kuijt verwelkomt graag nieuwe klanten, maar onderhoudt net zo graag een warme band met zijn huidige klanten. Zij zijn voor hem een verlengstuk, maken hem attent op producten en worden persoonlijk door Paul op de hoogte gehouden als hij nieuwe artikelen in huis haalt. "Voor mijn inkopen ga ik naar beurzen in Nieuwegein, Düsseldorf en Milaan. Soms maak ik op een beurs een foto van schoenen en die app ik door naar een van mijn vaste klanten. Of het wat is. En zodra ik die schoenen in de winkel zet, meld ik ze dat."

Geen belemmeringen

Paul Kuijt is zelfstandig ondernemer en vormt geen schakel in een keten. Dat ziet hij als een voordeel. Hij bepaalt zelf welke kant hij met zijn winkel opgaat en welke schoenen hij inkoopt. Geen belemmeringen. Maar die ziet hij sowieso niet. Ook niet nu er parkeerproblemen in de binnenstad van Purmerend zijn. Er wordt gewerkt aan een oplossing en Paul is daarover positief gestemd.

Zoals hij nog meer positieve punten kan opnoemen: een ervaren team in zijn winkel, een uitstekende locatie, een gezellige sfeer in de binnenstad, zeker nu aan het eind van het jaar de sfeerverlichting weer in de straten hangt. Positief nieuws vindt hij ook de oprichting van BIZ Purmerend: onder het motto 'collectief vooruit!' samen met andere ondernemers de krachten bundelen en publiek naar Purmerend trekken. Redenen genoeg voor hem om de jaren naar het honderdjarig bestaan met vertrouwen tegemoet te zien.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28