"In je eentje loop je harder, maar samen kom je verder"

Algemeen
Wouter van Waardt (l) en Richard Gort
Wouter van Waardt (l) en Richard Gort (Foto: Han Giskes)

Het is een spannende periode voor de actieve ondernemers in het BOF (Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend). De stemming over omzetting naar BIZ Purmerend Centrum ging op 6 november van start tijdens een bijzonder evenement in de Lutherse Kerk en duurt nog tot 13 december. Spannend omdat er voor Purmerend veel van af hangt. PCO-voorzitter Richard Gort stelt het maar bout: "In feite kan het twee kanten op. De BOF in oude situatie houdt op te bestaan omdat de reclamebelasting wordt afgeschaft. Zonder omzetting naar BIZ Purmerend Centrum gaat letterlijk het licht uit. Dan vallen er grote evenementen weg en stagneert de promotie van de stad. BIZ biedt de mogelijkheid krachten te bundelen en collectief de stad te promoten: daar profiteert iedereen van."

Samen met secretaris Wouter van Waardt geeft Richard Gort tekst en uitleg over het belang van de omzetting naar BIZ. Zoals gegarandeerde promotie van Purmerend om meer bezoekers naar de stad te trekken en een voortzetting van de gezamenlijke evenementen in de binnenstad. "We willen allemaal een winkelgebied waar je veel mensen naar toe trekt, dat red je niet alleen", zegt Richard. "De voorbereidingen begonnen al anderhalf jaar geleden en we zijn vanaf de start gekoppeld aan Waterlands Goed en de stadspromotie. Vorig jaar lanceerden we het merk Purmerend Winkelstad, met een mooie nieuwe huisstijl en de website: Purmerendwinkelstad.nl. Daarnaast organiseren we grote evenementen in de binnenstad, zoals de Summer Night Shopping, Black Friday Night, Paasbest Purmerend en de Wijnroute."

Gezamenlijk belang

"BIZ Purmerend Centrum is in feite een voortzetting van wat BOF al succesvol is begonnen," geeft Wouter aan. En wat verder uitgebouwd kan worden. Waarbij de website het hart van de promotie gaat vormen. Richard: "We willen de site zo laden dat iedereen in Purmerend zichtbaar wordt. Dat alle ondernemers er op te vinden zijn en dat alle activiteiten in Purmerend via deze site naar de consument worden gecommuniceerd. Met als doel meer traffic naar de stad. Purmerend heeft het in zich. We hebben een jachthaven waar je zo van je boot de stad instapt. We hebben een compacte binnenstad die prima te belopen is, heel veel zelfstandig ondernemers, musea en theater. Bovendien ligt hier een mooi stuk historie met stadsrechten sinds 1410 en als marktstad. Onze Koemarkt staat zelfs in de top 5 van beste pleinen. Er zijn dus heel veel mooie, bestaande dingen, en er gebeurt hier van alles wat wij met elkaar verweven: historie, stadspromotie, evenementen… Zo proberen we losse eindjes te voorkomen en de samenwerking te zoeken. Tenslotte hebben we allemaal een gezamenlijk belang. In je eentje loop je misschien harder maar samen kom je verder."

Meer inkomen

Wouter en Richard hebben zelf jarenlang ondernemerservaring in de binnenstad en weten waar ze over praten. Wouter: "Alles is voor en door ondernemers. De gemeente faciliteert alleen, de ondernemers moeten alles zelf regelen. We zijn ook persoonlijk langs alle 400 ondernemers gegaan om het stembiljet te overhandigen. Tot nu toe krijgen we alleen maar positieve reacties. Men snapt de noodzaak. Voordeel van de BIZ is dat er geen free-riders meer zijn, mensen die wel profiteren maar niet betalen. Iedereen die commerciële activiteiten onderneemt in de binnenstad wordt er in opgenomen. Zij betalen een bijdrage die is gebaseerd op de WOZ-waarde, variërend van 300 tot 1000 euro per jaar. Daarmee genereren we meer inkomen. Het BOF had gemiddeld 130.000 euro per jaar, in de nieuwe situatie kan dat oplopen naar 250.000."

Trots

Dat biedt vanzelfsprekend veel meer mogelijkheden. Zowel voor de evenementen als voor de promotie. Richard: "Mensen van buiten vinden het hier al helemaal geweldig. Uiteindelijk willen wij bereiken dat ook de Purmerenders zelf trots zijn op hun eigen stad. Een tool bieden die alles in zich heeft. Die aangeeft, wanneer iemand zich afvraagt wat Purmerend precies is: Dít is Purmerend."

Afwachten dus tot 18 december wanneer de officiële uitslag bekend wordt gemaakt. De winkeliers in de binnenstad kunnen nog tot 13 december stemmen.

Van BOF naar BIZ: wat is wat?

In 2014 is het Binnenstad Ondernemers Fonds Purmerend (BOF) opgericht door de ondernemerscollectieven Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO), Winkeliersvereniging Eggert Winkelcentrum (WEC) en Stichting Koemarkt. Het BOF beheert de gelden van de reclamebelasting die gemeentelijk is opgelegd aan alle centrumondernemers met een reclame-uiting zichtbaar vanaf de openbare weg. Doelstelling van BOF is om gezamenlijke activiteiten in het centrum van Purmerend te realiseren die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van het centrumgebied. Echter, de overheid heeft aangegeven dat de reclamebelasting in de nabije toekomst wordt afgeschaft. Om inkomsten te genereren waarmee de activiteiten kunnen worden voortgezet is de enige mogelijkheid het fonds om te zetten naar een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Dit zorgt voor structurele inkomsten waaraan alle ondernemers van Purmerend Centrum bijdragen, los van de ondernemers die vallen onder Stichting Koemarkt die vorig jaar al is overgegaan in een BIZ en de deelnemers in Winkeliersvereniging Willem Eggert Winkelcentrum voor wie de promotiebijdrage loopt via de huur. Omzetting naar BIZ is gebonden aan een draagvlakeis. Van 6 november tot 13 december kunnen betreffende ondernemers stemmen voor of tegen de omzetting. Het streven is bij voldoende draagvlak vanaf 1 januari 2020 verder te gaan als BIZ Purmerend Centrum. Het BOF houdt dan op te bestaan.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen