Logo regiozakenwaterland.nl
Ruud Kraakman bij het vlaggenschip van Maru Systems: De Groene Aggregaat.
Ruud Kraakman bij het vlaggenschip van Maru Systems: De Groene Aggregaat. ((Foto: Han Giskes))

Maru Systems in de race voor de NHN Business Award

Mag Maru Systems uit Zuidoostbeemster zich de meest inspirerende onderneming boven het Noordzeekanaal noemen? We weten het op 28 november. Dan wordt in de Cultuurkoepel in Heiloo de winnaar bekendgemaakt van de NHN Business Award. Het bedrijf van Ruud Kraakman staat samen met Atlantis Handelshuis uit Den Helder en NH Paprika uit Heerhugowaard in de finale.

Competitiedrang is hem vreemd – de twee medefinalisten vindt hij mooie bedrijven – maar winnen wil Ruud Kraakman wel bijzonder graag. Het zal voor hem een bewijs van erkenning zijn voor datgene waarin hij, zoals hij dat zelf zegt, zijn ziel en zaligheid heeft gestoken. Klein begonnen in Purmerend, verhuisd naar De Rijp en nu, sinds een jaar, gevestigd in Zuidoostbeemster – ook nog eens schuin tegenover het oude bedrijf van zijn vader – heeft hij letterlijk iets groots neergezet.

De Groene Aggregaat

Vanuit het bedrijfspand in Zuidoostbeemster ontwikkelt Ruud Kraakman met zijn team innovatieve en duurzame producten om ondernemers en particulieren te helpen met verduurzamen en efficiënt om te gaan met energie. Vlaggenschip is De Groene Aggregaat, een hybride, mobiele groene stroomvoorziening. Een combinatie van een accupakket, zonnepanelen en een back-up aggregaat ondergebracht in een zeecontainer die efficiënt werkt en zuinig omspringt met energie, zeker als je de bijbehorende zes zonnepanelen automatisch uitklapt en in positie brengt. De Groene Aggregaat doet zijn werk op bouwplaatsen, bij infraprojecten en bij events in de orde van grootte van het Reuring festival. Ze kunnen bovendien onbeheerd blijven staan; de armen met zonnepanelen kunnen worden ingeklapt in de container en die is dan net zo toegankelijk als de graftombe van een Egyptische farao.

Eén transportbeweging

"Aggregaten worden vaak gekozen aan de hand van een inschatting wat maximaal aan stroom nodig is," vertelt Kraakman. "Deze hoeveelheid is maar periodiek nodig. Het aggregaat draait daardoor echter wel continu en bij een lage belasting verbruikt het te veel brandstof. Dat nemen wij weg. Een extra voordeel is dat er geen technisch inzicht bij komt kijken. De Groene Aggregaat zet je met één transportbeweging neer en je kunt hem meteen gebruiken."

Het lijkt het ei van Columbus, zeker nu de stikstofproblematiek actueel is. Samen met boeren liggen bouwers onder vuur. De ervaring leert echter dat het nog best lastig kan zijn om bedrijven van de voordelen van de groene aggregaat te overtuigen. Dat bleek al meteen in 2014, toen Kraakman er voor het eerst mee de markt op ging. Hij stuitte op een muur van weerstand. "De bouw was een redelijk conservatieve markt, maar men is steeds meer in voor circulaire innovatie, zeker als dit kostenreductie oplevert. Met onze mobiele groene stroomvoorziening komen bouwers in pole position voor het verkrijgen van bouwopdrachten. Eigenlijk zou iedere overheidsinstantie onze voorzieningen moeten voorschrijven. We hebben in het begin eerst demo's gedraaid en zijn De Groene Aggregaat gaan verhuren om hem uit te kunnen proberen. We hebben echt moeten vechten om hem erdoor te krijgen. Maar dat lukte steeds beter."

Voor Maru Systems begon het toen pas echt. Vanaf de doorbraak klonk het startschot om De Groene Aggregaat continu te verbeteren. De eerste versie is inmiddels verouderd en heeft een geheel andere bestemming gekregen. De waakhond slaapt erin. Er wordt nu gewerkt aan een geoptimaliseerd systeem met lithium en de aggregaten kunnen op termijn in een groter formaat worden geleverd. In december is De Groene batterij gebruiksklaar. Voor extra ondersteuning als een bouwproject in het weekend door moet draaien. En volgend jaar staat een nieuwe generatie aggregaten op de planning.

Samen C02-uitstoot verminderen

De naamsbekendheid van Maru Systems is gegroeid. En Ruud Kraakman kijkt alweer verder – en breder. "We gaan ons nog meer richten op het bieden van oplossingen. Complete bouwplaatsen willen we efficiënter maken. Daartoe zoeken we het contact met aannemers om samen de totale CO2-uitstoot te verminderen. Functioneel duurzaam, noemen wij dat. Ik heb een commercieel directeur aangetrokken om samen een completer plaatje te kunnen bieden."

Maru Systems gaat met ingang van 1 januari 2020 concreet met deze ambitieuze plannen aan de slag. De finaleplek in de verkiezing sluit daar mooi op aan. De deuren in de bouwsector komen daarmee wijder open te staan.

"Nu al worden we benaderd om oplossingen te bieden, onder meer vanuit de scheepvaart. Voordeel is dat we het totale pakket kunnen bieden. Van meedenken tot uitvoeren. Alles onder één dak. Dat maakt Maru Systems uniek. Maar ik doe het wel allemaal samen met mijn medewerkers. Zij zijn het uithangbord. Mijn achternaam heb ik daarom nooit als bedrijfsnaam willen gebruiken. Dit is niet de Ruud Kraakman Show."

Meer berichten