Frans Kelders, een vakidioot

Algemeen
Frans Kelders. Het pure is de basis van zijn keuken.
Frans Kelders. Het pure is de basis van zijn keuken. (Foto: Aangeleverd)

Met zijn cateringbedrijf, dat hij samen met zijn partner Ilonka heeft opgezet, biedt cuisinier Frans Kelders uit Den Ilp gerechten van topkwaliteit. Of het nu om verfijnde amuses of een mooi walking dinner gaat, of hij nu als privékok een feestje bij een klant thuis opluistert of een uitgebreide lunch bij een bedrijf organiseert. Achterover leunen is er nooit bij. De Brabander leest kookboeken en verdiept zich voortdurend in de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen zijn vakgebied. Hij noemt zichzelf dan ook een vakidioot. Zijn stelregel: alert blijven is een must. Het echte, het pure, dat is de basis van zijn keuken.

Frans Kelders (52) mag zich verheugen in een grote waardering. Denk echter niet dat hij zichzelf veelvuldig op de borst slaat en met plezier in de aandacht staat. Integendeel. Onlangs prijkte zijn foto op de voorpagina van een lokale krant, omdat hij in het dienstencentrum van Landsmeer een benefietdiner zou verzorgen en dat heeft hij geweten.
De aandacht is enorm.

Op hoog niveau koken

De Brabantse tongval verraadt dat Frans Kelders niet in Den Ilp is geboren. Hij komt uit Veldhoven en is aanvankelijk in Amsterdam verzeild geraakt om datgene te doen wat in het bloed zit: op hoog niveau koken. De vereiste opleiding had hij achter de rug, in het buitenland had hij ervaring opgedaan en eenmaal terug in Nederland heeft hij in diverse gerenommeerde hotels en restaurants gewerkt.

"Ik wilde voor mijzelf werken," vertelt hij. "Als chefkok kun je weliswaar je ei kwijt, maar op een gegeven moment zet de eigenaar toch de rem erop. Dan moet het allemaal blijven zoals het is. Ik wilde voor mezelf aan de slag en startte medio 2005 ons cateringbedrijf Frans Kelders Cuisinier. Samen met Ilonka vormen we de kracht van ons bedrijf. Zonder haar had ik het niet op deze wijze kunnen realiseren en zijn we trots op waar we nu staan."

De Librije in Zwolle

Het was de juiste beslissing. Het bedrijf groeide op zowel de particuliere als zakelijke markt. Denk daarnaast ook aan opdrachtgevers als Rederij Lovers (Tourism Group International) en de Gemeente Amsterdam. Inmiddels werken Frans en Ilonka met een team aan medewerkers. De kwaliteit houden zij hoog. Alert blijven is een must. Blijven ontwikkelen en verrassen. Eén keer in de maand schuift Frans met vakgenoten aan in het gerenommeerde restaurant De Librije in Zwolle. Daar laat hij zich met een open mind inspireren.

Het leidt tot verrassende gerechten, die hij tijdens buffetten, lunches, borrels en walking diners presenteert. Paradepaardjes zijn de amuses. Catchers, noemt hij die. Ze nemen ook weer een prominente plek in op de winterkaart die zojuist vers van de pers is gekomen.

Frans Kelders kookt regelmatig op locatie en dat kan ook betekenen exclusief dineren bij u thuis. "Alles wordt compleet verzorgd. Men praat dan ook graag over koken. Hier zijn regelmatig aanvragen voor."

Deelname aan KIKA Extreme

Frans draait drukke dagen. Maar eenmaal thuis zal hij niet languit op een driezitter gaan liggen. Zijn actieve bestaan als cuisinier ten spijt hult hij zich in zijn vrije uren met grote regelmaat in sporttenue. Dan scherpt hij zijn conditie aan voor zijn deelname aan de jaarlijkse halve triatlon voor kinderen met kanker – KIKA Extreme – in het Franse Vichy. Frans Kelders Cuisinier zet zich graag in voor het goede doel. Dat mag ook blijken uit het onlangs gehouden benefietdiner in Landsmeer. Daarnaast serveert hij twee keer per jaar een diner voor senioren.

Frans Kelders Cuisinier, Den Ilp 33a, 1127 PC Den Ilp; telefoon 020-492 00 37, mail info@franskelders.nl. Zie ook www.franskelders.nl.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad