Piet Hein Debets van VOWA: "Ondernemers ondernemen"

Algemeen

Ondernemers ondernemen en bestuurders besturen. Ieder zijn of haar vak, moet je maar denken. Tegelijkertijd weet je ook dat de één niet zonder de ander kan. De ondernemer heeft zich te houden aan de regels die door het openbaar bestuur worden uitgevaardigd en andersom heeft het openbaar bestuur rekening te houden met de ondernemers om hen het ondernemen niet onmogelijk te maken. Want zonder ondernemers geen economische activiteit, geen werk en geen welvaart!

In onze regio valt er veel te doen en te beleven als het over het openbaar bestuur gaat. Fusies, ambtelijke samenwerking, gepieker over de bestuurlijke toekomst, bestuurskracht, het zijn allemaal van die dingen die de lokale bestuurders en politici danig in de greep houden. Voeg daarbij dat veel gemeenten kampen met acute financiële nood. Dan is het vervolgens niet moeilijk om te bedenken dat een samenvoeging van gemeenten tot gevolg kan hebben dat het resultaat méér is dan de som van de delen. Kortom, één plus één is opeens drie!

Hollandse nuchterheid lijkt vaak ver te zoeken bij de lokale politici. Niet zo zeer bij de bestuurders (burgemeester en wethouders), maar wel bij de politieke partijen en hun raadsleden. Dan blijkt vaak dat sentimenten, het onderbuik gevoel de denkrichtingen bepalen. Zelfstandigheid boven alles, zelfs als het de inwoners en bedrijven heel veel geld gaat kosten.

Op het niveau van de Colleges zie ik steeds vaker dat de ratio het wint van de emotie. Kijk bijvoorbeeld naar Landsmeer en Waterland. De financiële positie van die gemeenten dwingt haast tot een vorm van samenwerking of fusie en de gemeentebesturen maken er geen geheim van dat zelfstandig voortgaan een utopie is.

De fusie tussen Purmerend en Beemster lijkt vrij probleemloos te verlopen. Purmerend respecteert het Beemster belang en toont zich allerminst de grote 'schrokop'. Edam-Volendam is nog niet toe aan een fusie (en heeft dat kennelijk ook nog niet nodig), maar kijkt wel steeds vaker met een schuinoog naar de braakliggende percelen op Baanstee-Noord. Verhuizen van bedrijven vanuit Volendam en Edam naar Purmerend is niet langer onbespreekbaar. Sterker nog, bij de presentatie van de Economische Visie 2040 van Edam-Volendam werd Baanstee-Noord al (plagender wijs wellicht) Volendam-Zuid genoemd. Burgemeesters en wethouders van de verschillende Waterlandse gemeenten zoeken elkaar vaker op, overleggen over de hier en daar opdoemende problemen en zoeken in gezamenlijkheid naar mogelijke oplossingen. En zo hoort het. Doe lokaal wat lokaal kan, maar doe regionaal wat regionaal moet. Voor sentimenten mogen bestuurders oog en oor hebben, maar bij het realiseren van bestuurskracht en toekomstvisies horen sentimenten een ondergeschikte rol te spelen. Wat dat betreft zijn bestuurders net ondernemers, althans zo zou het moeten zijn. Maar o o o die lokale politiek. Het lijkt vaak zo dat men denkt dat door – zelfs tegen beter weten in - te pleiten voor zelfstandigheid dat daarmee verkiezingen gewonnen worden. Ook als dat leidt tot onvoldoende serviceverlening aan de burger, ook als dat betekent hogere lasten en zelfs als een bankroet op de loer ligt. Mijn gezonde verstand zegt me (ervan uitgaande dat het verstand gezond is) dat op termijn de regio Waterland één grote gemeente zal zijn. Purmerend als bestuurscentrum omgeven met een mooi, groot, groen platteland. Een stad met pakweg 150000 inwoners en die stad noemen we dan Groot-Waterland.

Ook in het nieuwe jaar wachten weer tal van uitdagingen en verrassingen. Zowel voor de ondernemers als voor de bestuurders. Ieder z'n vak. Voor nu wens ik u allen goede kerstdagen en een zeer voorspoedig en ondernemend 2020.

Piet Hein Debets

Voorzitter VOWA www.vowa.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28