Zakenvrouw van het jaar 2019 bij Zeevang Ondernemers

Algemeen
Mireille Kaptein.
Mireille Kaptein. (Foto: Diederik van der Laan)

Onlangs organiseerde ondernemersvereniging Zeevang Ondernemers een bijzondere ledenavond. In het Wapen van Middelie werd aan de circa 50 bezoekers een ouderwets en overheerlijk stamppotbuffet geserveerd en aansluitend was er een boeiend vraaggesprek met de zakenvrouw van het jaar 2019, Mireille Kaptein.

Alvorens voorzitter Cajo Vroom het woord gaf aan interviewer/presentator Albin Zwiers (van AZ Autoreiniging en AZ Velgen) werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de onlangs overleden Paul Mobron, bestuurslid van de Ondernemersverenging.

Mireille Kaptein is algemeen directeur van de Kaptein Groep, een familiebedrijf dat zich bezig houdt met de productie, verwerking en verpakking van kaas en boter. De zakenvrouw van het jaar is een Nederlandse prijs waarmee een succesvolle vrouw wordt onderscheiden. Rolmodel zijn voor andere vrouwen is één van de taken van de zakenvrouw van het jaar, met als doel het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap.

Kaptein Processed Cheese Factory is een onderdeel van de Kaptein groep. Kaptein PCF voert 4 kernproducten, te weten smeerkaas, rookkaas, blokkaas en industriële kaas voor alle mogelijke toepassingen voor de voedingsindustrie. Kaptein werkt zeer nauw samen met erkende leveranciers van kwaliteitsgrondstoffen en dat resulteert in een constante aanvoer van alleen de allerbeste grondstoffen. Dankzij vergaande automatisering is een hoog niveau van efficiëncy, kwaliteit en hygiëne bereikt. Dat geldt uiteraard voor productie, verpakking en eindproduct.

Rijke geschiedenis

Eyssen is een familiebedrijf dat 28 augustus 1883 in Oosthuizen is gestart. J. Eyssen – geboren in 1856 - is de uitvinder van de verduurzaamde gemalen kaas. Hij zocht naar een middel om kaas geschikt te maken voor export naar de tropen. Na vele kostbare proefnemingen slaagde hij er in 1900 in, een duurzaam product, verpakt in blik te produceren. In 1905 kreeg de fabriek van J. Eyssen het recht de naam de voeren van Koninklijke Fabriek van Eyssens Verduurzaamde Kaas. Met meer dan 125 jaar kennis en ervaring is Kaasfabriek Eyssen inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van smeltkaas producten in Nederland en ver daarbuiten. Sinds 15 juni 2015 luidt de officiële naam van Eyssen, Kaptein Processed Cheese Factory.

Kaptein focust zich op 4 kernactiviteiten die plaatsvinden op 3 verschillende locaties. De zeer selectieve inkoop van kaas ten behoeve van opslag vindt plaats in Heiloo. Daar versnijden, raspen, malen, verpoederen, verpakken en distribueren ze de kazen. Zowel onder als eigen merken als onder private label. In Heiloo vindt ook de productie plaats voor boter in cups, pakjes, retail- en bulkverpakking. Bij Kaptein Processed Cheese Factory in Oosthuizen produceert men smeltkaas; smeerkaas, blokkaas, rookkaas en industriële kaas. In de poederkaasfabriek in Bilzen (België) vindt de productie plaats van poederkaas.

De producten van Kaptein vinden hun weg naar niet minder dan 55 landen. Een wereldwijd opererende onderneming waar ca 200 medewerkers hun (met kaas belegde) boterham verdienen.

In Heiloo staat een hypermodern bedrijfsgebouw en er is nog grond in de nabijheid waarmee Kaptein grootse plannen heeft. Er moet dan ook ernstig rekening worden gehouden met op termijn het vertrek van Kaptein uit Oosthuizen. De gebouwelijke situatie in Oosthuizen is van dien aard dat het voor de hand liggend is dat ooit alles in Heiloo geconcentreerd zal zijn. Zover is het echter nog lang niet. Sterker nog, voor 2021 staat een bedrijfsbezoek aan de Oosthuizense vestiging op het programma van de Ondernemersverenging.

Boeiend en inspirerend

Het werd een boeiende en inspirerende avond. Mireille Kaptein is een moderne vrouw van het type doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg. Zij is ambitieus, een no-nonsense type, moeder en echtgenote. De ambitie van Kaptein is om het bedrijf stapje-voor-stapje verder te laten groeien, waarbij spreiden van de markt over de wereld een doel op zichzelf is waardoor de kwetsbaarheid reduceert. Handelsbeperkingen ten opzichte van het ene land bieden immers vaak weer mogelijkheden in andere landen. Ook de actuele problematiek van stikstof uitstoot en mogelijke inkrimping van de veestapel dwingt tot actie. Er is bij Kaptein voortdurend sprake van een zoektocht naar nieuwe en alternatieve producten. Zo is er inmiddels de Vegakaas waarmee Kaptein nadrukkelijk inspeelt op de actuele ontwikkelingen in de markt.

Ruim anderhalf uur wist het duo Zwiers/Kaptein de aanwezigen te boeien. Een onderhoudende avond die werd afgesloten met de gebruikelijke borrel. Ondernemersvereniging Zeevang liet zien wat de toegevoegde waarde van een ondernemersvereniging kan zijn. Hulde en op naar de volgende bijeenkomst!

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen