Esther Been begon met keramiek een nieuw leven na de horeca

Algemeen
Esther Been aan het werk met opnieuw een exclusief model.
Esther Been aan het werk met opnieuw een exclusief model. (Foto: Theo Annes 06 53328812)

Esther Been, in de regio vooral bekend als voormalig uitbaatster van Het Heerenhuis in Middenbeemster. Inmiddels ligt haar passie bij keramiek en foodstyling. Haar handgemaakte serviezen zijn een lust voor het oog en dat begint op te vallen. Maravillas Handmade Ceramics is zo langzamerhand een begrip aan het worden in de Nederlandse horeca.

Geboren in Castricum kwam Esther op haar 12e naar de Beemster, de plek waar ze nog steeds met veel plezier woont. Na de opleiding Styling en Illustratie aan de Akademie Charles Montaigne vond ze haar werk in de reclame- en stylingwereld. Het ontwerpen van illustraties, van verpakkingen tot wenskaarten, het maken van wandschilderingen en het ontwerpen van dessins van sjaals vormden haar eerste werkervaring.

Het Heerenhuis

Na enige tijd kwam Het Heerenhuis in Middenbeemster in beeld waarvoor zij al de styling deed van diverse evenementen. Toen deze horecalocatie vrijkwam, ontstond het idee om de bovenverdieping zelfstandig uit te baten, waarna zij na twee jaar ook het restaurant op de begane grond voor haar rekening nam. "We deden alles met beperkte middelen om de kosten te drukken", aldus Esther. "Omdat mijn man en ik veel zelf konden doen, heeft de verbouwing destijds ook maar weinig gekost. Anders hadden we dit nooit kunnen realiseren. Het was een geweldig leuke tijd, maar zwaar. En er waren zoveel dingen waar je geen grip op had en die veel geld kostten. Ik had met Het Heerenhuis nog veel plannen, maar geen geld om die te ontwikkelen." Dat bepaalde uiteindelijk de overstap naar iets anders.

Keramiek

Maar wat dan? "In Het Heerenhuis was ik altijd al op zoek naar een bijzondere presentatie van gerechten. De gedachte daarachter was dat de opmaak van de gerechten simpeler zou kunnen, omdat het serviesgoed een grote bijdrage kan leveren aan de beleving van de gast. Dit scheelt weer handjes in de keuken. In die tijd had ik helaas geen tijd om dit zelf te ontwikkelen." Het ontwerpen van bijzonder serviesgoed voor professioneel gebruik, dat tegelijkertijd in de praktijk enorm sterk en praktisch moest zijn, begon allemaal in mijn achtertuin. Nu, ruim drie jaar later, is dat idee uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met twee leuke medewerkers, een prachtige showroom, een mooie werkplaats en een portfolio waar je u tegen zegt. "Ik had natuurlijk een flink horecanetwerk en dat hielp wel. Zo kwam ik in contact met Menno Post, oud chef kok van De Bokkendoorns en nu eigenaar van sterrestaurant Olivijn in Haarlem. Hij wilde een speciaal bord laten maken en zo kwam van het één het ander." Inmiddels gebruikt Olivijn een geheel eigen lijn van Maravillas.

Horeca-ervaring

Esther kan zich soms oprecht verbazen over haar succes. "Er zijn mensen die dit al 30 jaar doen en toch komen koks naar míj toe om te vragen of ik hun servies wil ontwerpen en maken." De oorzaak daarvan ligt waarschijnlijk in het feit dat Esther de klant snapt en vanuit haar eigen horeca-ervaring meedenkt. "Het leukste aan dit werk is, om echt te maken wat de klant wil, vanuit zíjn filosofie." En dat werkt, zo blijkt, want haar werk is te vinden in mooie restaurants als o.a. Kasteel Kerkebosch in Zeist, Kasteel Maurick in Vught, D' Vijff Vlieghen in Amsterdam en zo meer. "Onlangs stonden we drie dagen op de Beurs in Maastricht en had ik veel serviesgoed mee om uit te lenen aan chefs tijdens de vele kookdemonstraties. Het serviesgoed was daardoor goed vertegenwoordigd op de beurs, werd veel gefotografeerd en kwam op die manier ook weer in vakbladen en op social media terecht", vertelt ze niet zonder trots. En zo rolt de bal steeds verder.

Praktisch

Esther is een combinatie van creatief en praktisch. Dat zij uit de horeca komt blijkt wel uit hoe zij zich verplaatst in degenen die met het servies moeten werken. "Ik maak voor de bediening de borden en schalen niet te zwaar en waar nodig pas ik ze zo aan, dat er onder de borden een opening zit om ze gemakkelijk vast te houden. En mijn serviesgoed is vaatwasbestendig en redelijk stapelbaar", legt Esther uit. Aan alles is gedacht.

Over tien jaar

Op mijn vraag waar Esther denkt te staan over tien jaar is ze duidelijk. "Vroeger begon ik altijd maar gewoon en zag ik wel hoe het ging. Nu ik wat ouder word, houd ik me meer bezig met de toekomst. Ik wil wat meer de design kant op. Mijn man werkt in metaal (plaatwerk en –lasbedrijf CMS, red.). Met hem zou ik, naast het serviesgoed, bijv. objecten als kroonluchters willen maken waarin keramiek is verwerkt. Maar wel in het hogere segment, exclusief en niet in grote aantallen. We hebben nog een jaar of 20 om ons pensioen te verdienen. Anders dan vroeger denk ik daar nu over na. En daarom wil ik komend jaar ook een opleiding doen op de Foto Akademie. Voor als mijn handen niet meer zoveel aankunnen", besluit Esther.

Voorlopig ziet het daar nog niet naar uit en ligt er met Maravillas nog veel creatiefs in het verschiet, want, zoals Esther zegt: "Na hard werken lijkt het nu eindelijk goed te gaan."

Voor meer informatie: www.maravillas.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28