Stenen winkel centraal in Wouter van Waardt Lezing

Algemeen
Het forum in discussie met het publiek. Vlnr: Marcel Evers INretail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt,  moderator Henk Schulte.
Het forum in discussie met het publiek. Vlnr: Marcel Evers INretail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt, moderator Henk Schulte. (Foto: Els Broers)

"Hoe krijg ik klanten in mijn winkel?" Die vraag stelt ongetwijfeld elke winkelier zich. Wouter van Waardt worstelde er jaren mee als eigenaar van Het Leesteken en besloot deze vraag centraal te zetten en breder te trekken in zijn eerste Wouter van Waardt Lezing. Deze vond, onder de noemer Lokale Stenen Helden, eind november plaats in theater De Purmaryn.

De lezing was geïnitieerd door de nieuwe eigenaren van boekhandel Het Leesteken, het echtpaar Schulte. Zij wilden voormalig eigenaar Van Waardt een podium geven waarop hij zijn ervaringen als ondernemer in Purmerend kan delen. Van Waardt wil dit podium tevens gebruiken om een platform te creëren voor ideeën die bijdragen aan meer klantbezoek in de stenen winkels. Een aantrekkelijke binnenstad speelt daarin een grote rol. Hij trapte zelf af met een korte presentatie waarin onder andere de invloed van online winkelen werd benoemd. Daarna ging een forum van experts met de zaal de discussie aan.

In het forum hadden plaatsgenomen René de Visser van de Rabobank, Richard Gort, voorzitter PCO, Mario Hegger, wethouder van Economische Zaken en Marcel Evers van INretail. "Het is belangrijk vertegenwoordigers van alle partijen erbij te betrekken", geeft Van Waardt aan. "Stenen winkels zijn voor een groot deel afhankelijk van de aantrekkelijkheid van het winkelgebied waar ze zijn gevestigd. En als het gaat om het creëren van een aantrekkelijke en levendige binnenstad waar winkelend publiek graag komt is het belangrijk dat collectief op te pakken. Er zitten zoveel aspecten aan, dat kun je niet in je eentje. Je moet het samen doen want een aantrekkelijke binnenstad is goed voor iedereen", benadrukt Van Waardt. "De winkels, de vastgoedsector, de gemeente, inwoners én klanten."

Hoe omschrijft Van Waardt een aantrekkelijke binnenstad? "De combinatie winkels met goede horeca, goed onderhouden en toegankelijk historisch erfgoed, een groene en schone omgeving met zitjes, diversiteit van winkels, dus niet alleen de grote ketens, en activiteit zoals muziek, leuke markten en cultuur op gezette tijden. Dat alles versterkt intrinsiek de aantrekkelijkheid. We hebben veel van dit alles, maar je moet blijven investeren en ondernemen. Als individuele winkelier en als collectief blijven nadenken: hoe kunnen we de aantrekkelijkheid vergroten? Maar daarnaast moeten de winkels zelf ook laten weten dat ze er zijn en wat ze te bieden hebben. Daarom moet je ook niet vechten tegen internet, maar het juist omarmen en er gebruik van maken. En een vorm vinden waarin je zowel fysiek als online vindbaar bent en je klanten trekt."

De interactie met het publiek zorgde in De Purmaryn ook voor eyeopeners. Een van de opmerkingen uit de zaal was dat grote evenementen die bewezen veel bezoekers trekken naar de stad, niet perse ten voordele strekken van alle winkels. "Een slager bijvoorbeeld verkoopt er geen ons vlees méér door wanneer zich een groot evenement afspeelt in de stad. Maar ik denk dat je de evenementen moet zien als publiciteit. Dat degenen die er op af komen ervaren dat het een leuke binnenstad is. Daarmee bedoel ik zeker ook de inwoners van Purmerend zelf. Zij moeten het gevoel hebben dat die leefbare en aantrekkelijke binnenstad ook van hen is en dat ze daar prima kunnen winkelen in plaats van uit te wijken naar Hoorn, Alkmaar of Amsterdam. Dat doe je door een sfeer te creëren die aanspreekt waardoor mensen er gewoon willen zijn. Daar profiteert wel elke winkel van."

De reacties op het initiatief waren positief. Van Waardt: "De formule van presentatie gevolgd door de inhoudelijke discussie sloeg zeker aan. Het is geen workshop met kant en klare oplossingen en ik heb ook niet de wijsheid in pacht. De Lezing is bedoeld om te inspireren en samen met de verschillende partijen te praten over wat we kunnen en willen bereiken." De Wouter van Waardt Lezing wordt een jaarlijks terugkerend event waarbij telkens een ander onderdeel wordt belicht. Want over één ding waren alle aanwezigen het zeker eens: werk aan de winkel!

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28