Succesvolle vierde BeursVloer Waterlandse Uitdaging

Algemeen
Mooi matches werden gemaakt op de vierde editie van de BeursVloer van de Waterlandse Uitdaging
Mooi matches werden gemaakt op de vierde editie van de BeursVloer van de Waterlandse Uitdaging (Foto: Els Broers)

De Bierderij in Monnickendam was het decor van de jaarlijkse BeursVloer van de Waterlandse Uitdaging. Hier vinden bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar om, met gesloten portemonnee, iets voor elkaar te betekenen. Meer dan dertig bedrijven die hun maatschappelijke betrokkenheid wilden uitdragen en ruim dertig stichtingen en verenigingen hadden zich aangemeld voor deze editie. Er werden die donderdag liefst 90 matches gemaakt, met een maatschappelijk waarde van zo'n € 70.000,-.

Agnes Bak, manager van de Waterlandse Uitdaging, was zeer tevreden. Het aantal matches kwam dan ongeveer gelijk uit met vorig jaar, maar de maatschappelijke waarde was een stuk hoger tegenover de kleine 40.000 euro in 2018. "Wat deze editie ook opviel was dat, waar vorig jaar nog een zeker gejaagdheid speelde, de partijen nu meer en goed met elkaar in gesprek gingen om te kijken waarin ze iets voor elkaar kunnen betekenen. We merken ook dat de tegenprestaties van de organisaties steeds meer inhoud krijgen en vaak waardevol en interessant zijn voor bedrijven."

Workshop

Als voorbeeld hiervoor noemt ze Hospice in Vrijheid dat als tegenprestatie een workshop Omgaan met stress aanbood. "Dat kan natuurlijk voor een bedrijf heel interessant zijn. Daarnaast namen er nu bedrijven deel zoals MS De Jordaan die iets voor de vrijwilligers van de organisaties willen terug doen. Door bijvoorbeeld plaatsen aan te bieden op vaarten die niet helemaal vol zitten. Om ze even in het zonnetje te zetten, dat heeft grote impact."

'Handjes'

"Ook leuk is dat er bedrijven zijn die echt 'handjes' leveren; waarvan het personeel concreet iets gaat doen voor een organisatie. De Rabobank bijvoorbeeld leent een dagdeel personeel uit voor een klus bij iemand thuis via Stichting Present, Nico Poel Financiële Diensten gaat een diner verzorgen voor ouderen, en ook de Van 't Hek Groep en de Gemeente Purmerend geven handjes aan onder andere Inloophuis Wij Allemaal en Waterlands Welzijn. Ook zagen we creatieve aanbiedingen zoals van Alex Blaauboer van Share Your Best die een gratis workshop social media heeft opgezet waar elf maatschappelijke organisaties op hebben ingeschreven."

Vaste deelnemers

Onder de vaste deelnemers was er weer Deco Home Purmerend van Gert-Jan de Wolf. "Hij is elk jaar aanwezig en het is vaste prik dat hij onder andere via zijn groothandel Fraay Coatings honderden euro's aan verf weg geeft, dit jaar aan bijvoorbeeld het NKT, Inloophuis Wij Allemaal en ook aan de bottervereniging, dat is echt fantastisch." Er was ook een aantal bedrijven voor het eerst aanwezig, waaronder Mercuur Bouw dat onder andere hout gaat leveren aan de Vereniging Behoud de Volendammer Botters, en een schilder voor een dag voor het Purmerends Museum. Agnes: "Mercuur was erg enthousiast, het past ook helemaal bij hun bedrijf om dit te doen."

Kippenvel

De aanwezigen van beide partijen hadden er duidelijk plezier in. Sociaal Cultureel Centrum De Bolder uit Monnickendam maakte de bedrijven warm met de grote pot zelfgebakken koekjes en was uit op hout voor de timmerclub van kinderen, iemand die hen hielp met de website en een bedrijf dat wilde zorgdragen voor de shirts met logo. De matches werden gelegd met respectievelijk Leguit en Roos, Branding New en Van 't Hek. De folklore dansgroep Purmerend vond Rodi Media voor hulp bij promotie, en de Vereniging Historisch Purmerend kreeg het rond met Maria Slaman van Moxie Film die een documentaire voor de vereniging gaat maken. Slaman had verschillende aanvragen maar wachtte op datgene 'waarvan ze kippenvel kreeg'. Een mini-documentaire kost haar al snel drie dagen dus ze was zorgvuldig in haar keuze. "Ik wilde een vereniging helpen die niet alleen een goede activiteit heeft maar ook een boodschap wil uitdragen. Wat betreft VHP gaat het over het feit dat er nog zo weinig over is van wat er was, en dat we moeten koesteren wat er nog is. Het gaat om verbinding met elkaar."

Vier categorieën

De BeursVloer was ingedeeld in vier handelshoeken. Kennis en kunde, Materialen en middelen, Mensen voor mensen en Klussen. Hoekmensen zorgden ervoor dat de organisaties hun weg vonden naar de juiste hoek met bedrijven die aansloten bij hun vraag.

Vriend worden

Na afloop konden de aanwezigen nog even genieten van één van de bijzondere bieren van de gastheer van de middag, de Bierderij die 'om niet' het evenement heeft gehost. Gemeente Waterland was verheugd de Waterlandse Uitdaging dit jaar binnen de grenzen te hebben en legde zich, aldus wethouder Bas ten Have, vast als 'Vriend'. Bedrijven kunnen, los van de jaarlijkse BeursVloer vanaf 500 euro per jaar Vriend worden en daarmee deze 'maatschappelijk makelaar' structureel ondersteunen. En ook na de BeursVloer lopen de matches gewoon door op de website van de Waterlandse Uitdaging.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad