Professionals

Algemeen

Dat gemeenten in onze regio Waterland steeds vaker samen optrekken is het onvermijdelijke effect van de door de gemeenten gekozen samenwerking in het verband van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Binnen die hele grote MRA vormt Waterland samen met de Zaanstreek de zogenoemde Noordvleugel van die MRA.

Vraag me niet naar de democratische legitimatie van de MRA, want die is naar mijn mening niet. Immers, nimmer heeft de burger de gelegenheid gehad om te kiezen voor de MRA of voor een plekje in het MRA-parlement (als dat er al zou zijn). En toch is die MRA juist ook voor het bedrijfsleven van grote betekenis. Op hoofdlijnen worden plannen bedacht die op regionaal of gemeentelijk niveau verder worden uitgewerkt. Nu die gemeenten elkaar steeds nadrukkelijker opzoeken is ook het voor het georganiseerde bedrijfsleven van belang om de banden aan te halen en waar nodig samen op te trekken.

Er valt op dat punt nog heel veel te verbeteren. Belangenbehartiging betekent ook krachten bundelen, professionaliseren, sterker worden en van betekenis zijn voor de achterban. Makkelijker gezegd dan gedaan.

In de allereerste plaats zijn er veel, te veel ondernemers die geen lid zijn van een ondernemersvereniging en het graag aan anderen over laten om 'kolen uit het vuur te halen'. Solidariteit is ook in ondernemerskringen vaak ver te zoeken.

Voorts is het zo dat die ondernemersverenigingen weliswaar leden hebben, maar dat er te weinig leden zijn die bereid zijn om zitting te nemen in werkgroepen of besturen. Het besturen van een ondernemersverenging kost tijd en energie en als slechts een handjevol mensen bereid is de schouders eronder te zetten dan wordt het een zware taak. Bij vrijwel alle ondernemersverenigingen in onze regio is het een fikse uitdaging om bestuursleden te vinden. Het gebrek aan goede bestuursleden heeft een afnemende invloed tot gevolg. Overheden hebben behoefte aan overleg en discussie met belangengroepen. Als die het laten afweten dan geef je de overheid als het ware vrij spel en verspeel je dus de kans om invloed uit te oefenen.

Dit alles brengt mij ertoe om hard op na te denken over de toekomst van de ondernemersverenigingen. Economische ontwikkelingen gaan zo hard, dat je met een versnipperd bedrijfsleven het risico loopt buitenspel gezet te worden. Wellicht moeten we af van de vereniging op basis van 'liefdewerk oud papier' en overschakelen naar een professionele en slagvaardige organisatie die op een volwaardige en gelijkwaardige manier de belangen van ondernemers kan behartigen. We zijn een krachtige regio en hoe sterker de samenwerking, hoe beter het is voor iedereen. Iets om over na te denken.

Over professionaliteit gesproken. Op 9 maart wordt in theater De Purmaryn bekend gemaakt welke onderneming ervan doorgaat met de titel 'Ondernemer van het jaar 2019 van de hele regio Waterland'. De lokale kampioenen (Kubbinga B.V. Volendam, De Dierenarts Purmerend, Glas-Klooster te Beemster en Reus Funderingsherstel Oosthuizen) strijden om de titel die een jaar eerder naar Podobrace uit Volendam ging. Het belooft een spannende strijd te worden en het zal voor de jury een stevige klus zijn om tot een weloverwogen oordeel te komen.                                                        

De feestelijke avond krijgt een bijzonder tintje nu bekend is dat de trainer/coach van FC Volendam, de oud-international Wim Jonk die avond zijn licht laat schijnen over de vraag wat de paralellen zijn tussen ondernemers en topsporters, tussen een betaald voetbalorganisatie en een 'gewoon' bedrijf.

Wilt u die avond bijwonen?

Neem contact op met de eigen ondernemersvereniging en wie weet kunt u via die vereniging nog een kaartje bemachtigen. Want dat het een mooie, leuke en spannende avond wordt staat al vast.

Piet Hein Debets

Voorzitter VOWA - www.vowa.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen