Punten gaan op de i bij tweede ronde voor BIZ Purmerend Centrum

Algemeen
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum (Foto: Han Giskes)

Niet gewonnen maar zeker niet verslagen: PCO-voorzitter Richard Gort en secretaris Wouter van Waardt zijn weliswaar teleurgesteld over de verloren stemming van december vorig jaar voor de BIZ Purmerend Centrum maar zien de nipte nederlaag ook als een positief teken om door te gaan. "Er waren natuurlijk erg veel voorstemmers, op 2 procent na voldoende, en we hebben heel veel enthousiasme gezien. De meeste ondernemers zijn overtuigd van het nut en de noodzaak van een BIZ, er is duidelijk behoefte aan. Dat is absoluut een aansporing om door te gaan en de negatieve gevoelens die er nog zijn om te zetten in positief. We gaan dit jaar zeker voor een nieuwe BIZ procedure."

Het eerste dat op stapel staat is een evaluatie van het vorige proces en een analyse van de pijnpunten "We hebben veel geleerd van alles wat we zijn tegengekomen", geeft Richard aan. "Het is natuurlijk een heel groot gebied met 450 bedrijven in al hun diversiteit. Dat is moeilijk. We hadden er wel al nadrukkelijk voor gekozen om de buitenring een lager tarief te geven omdat ze minder profijt hebben van de binnenstad. Misschien moet dat nog lager."

Finetunen

"Of wellicht moeten we het gebied wat kleiner maken en straten waar uit de stemming blijkt dat er geen belangstelling is erbuiten laten. En wat doe je met panden die leegstaan? Dat is iets dat vorige keer niet helemaal is gefinetuned." Wouter vult aan: "Bovendien is een levendige binnenstad niet voor iedereen even belangrijk. Een fysiotherapeut heeft er minder profijt van of belang bij dan een schoenenwinkel. Dus misschien moet een bepaalde beroepsgroep er wel uit. Dat soort zaken gaan we bekijken. Zaak is om de tegenstanders vinden, de bezwaren aan te horen en deze te weerleggen dan wel er naar handelen." Ook het communicatietraject van vorig jaar wordt tegen het licht gehouden. "Blijkbaar hebben we, ondanks al onze inspanningen, mensen onvoldoende weten te bereiken. Ook daar gaan we kijken wat er beter kan."

Ondernemersinititatief

De mannen gaan dus opnieuw de ronde maken langs de ondernemers. Richard: "Voordeel nu is dat iedereen wel op de hoogte is en weet waar het om gaat. Toch willen we blijven uitleggen. En ook nog eens benadrukken dat BIZ geen belasting is. Er waren ondernemers die de indruk hadden dat dit een initiatief is van de gemeente. Dat is het niet. Het is van, voor en door ondernemers. De gemeente is puur ondersteunend."

Reclamebelasting

Dat de BIZ Purmerend Centrum er dit jaar nog niet komt betekent gelukkig niet dat gelijk het licht in de binnenstad letterlijk uit gaat. De reclamebelasting loopt in ieder geval nog een jaar door en verder verandert er nog niets. Richard: "De BOF blijft, onder voorzitterschap van Nico Karhof, gewoon bestaan zodat we alle activiteiten dit jaar kunnen voortzetten. Al is het met een lager budget dan met een BIZ. Pas als definitief de reclamebelasting verboden wordt dan houdt het echt op."

Stevig fundament

"Mensen realiseren zich vaak niet wat alles kost", zegt Wouter. "Alleen al de sfeerverlichting is kostbaar. Daarnaast onderhouden we de website Purmerend Winkelstad en organiseren we veel evenementen voor jong en oud die heel veel mensen trekken en waar iedereen van meeprofiteert. Met een BIZ worden de kosten hiervan eerlijker verdeeld en kunnen we de stad nog beter profileren. Daarom gaan we nu de punten op de i zetten en zorgen voor een goed en stevig fundament voor een BIZ. Dat is in de tweede ronde in feite een nog beter uitgangspunt voor uiteindelijk succes dan een nipte overwinning was geweest."

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28