Logo regiozakenwaterland.nl
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum ((Foto: Han Giskes))

Punten gaan op de i bij tweede ronde voor BIZ Purmerend Centrum

Niet gewonnen maar zeker niet verslagen: PCO-voorzitter Richard Gort en secretaris Wouter van Waardt zijn weliswaar teleurgesteld over de verloren stemming van december vorig jaar voor de BIZ Purmerend Centrum maar zien de nipte nederlaag ook als een positief teken om door te gaan. "Er waren natuurlijk erg veel voorstemmers, op 2 procent na voldoende, en we hebben heel veel enthousiasme gezien. De meeste ondernemers zijn overtuigd van het nut en de noodzaak van een BIZ, er is duidelijk behoefte aan. Dat is absoluut een aansporing om door te gaan en de negatieve gevoelens die er nog zijn om te zetten in positief. We gaan dit jaar zeker voor een nieuwe BIZ procedure."

Het eerste dat op stapel staat is een evaluatie van het vorige proces en een analyse van de pijnpunten "We hebben veel geleerd van alles wat we zijn tegengekomen", geeft Richard aan. "Het is natuurlijk een heel groot gebied met 450 bedrijven in al hun diversiteit. Dat is moeilijk. We hadden er wel al nadrukkelijk voor gekozen om de buitenring een lager tarief te geven omdat ze minder profijt hebben van de binnenstad. Misschien moet dat nog lager."

Finetunen

"Of wellicht moeten we het gebied wat kleiner maken en straten waar uit de stemming blijkt dat er geen belangstelling is erbuiten laten. En wat doe je met panden die leegstaan? Dat is iets dat vorige keer niet helemaal is gefinetuned." Wouter vult aan: "Bovendien is een levendige binnenstad niet voor iedereen even belangrijk. Een fysiotherapeut heeft er minder profijt van of belang bij dan een schoenenwinkel. Dus misschien moet een bepaalde beroepsgroep er wel uit. Dat soort zaken gaan we bekijken. Zaak is om de tegenstanders vinden, de bezwaren aan te horen en deze te weerleggen dan wel er naar handelen." Ook het communicatietraject van vorig jaar wordt tegen het licht gehouden. "Blijkbaar hebben we, ondanks al onze inspanningen, mensen onvoldoende weten te bereiken. Ook daar gaan we kijken wat er beter kan."

Ondernemersinititatief

De mannen gaan dus opnieuw de ronde maken langs de ondernemers. Richard: "Voordeel nu is dat iedereen wel op de hoogte is en weet waar het om gaat. Toch willen we blijven uitleggen. En ook nog eens benadrukken dat BIZ geen belasting is. Er waren ondernemers die de indruk hadden dat dit een initiatief is van de gemeente. Dat is het niet. Het is van, voor en door ondernemers. De gemeente is puur ondersteunend."

Reclamebelasting

Dat de BIZ Purmerend Centrum er dit jaar nog niet komt betekent gelukkig niet dat gelijk het licht in de binnenstad letterlijk uit gaat. De reclamebelasting loopt in ieder geval nog een jaar door en verder verandert er nog niets. Richard: "De BOF blijft, onder voorzitterschap van Nico Karhof, gewoon bestaan zodat we alle activiteiten dit jaar kunnen voortzetten. Al is het met een lager budget dan met een BIZ. Pas als definitief de reclamebelasting verboden wordt dan houdt het echt op."

Stevig fundament

"Mensen realiseren zich vaak niet wat alles kost", zegt Wouter. "Alleen al de sfeerverlichting is kostbaar. Daarnaast onderhouden we de website Purmerend Winkelstad en organiseren we veel evenementen voor jong en oud die heel veel mensen trekken en waar iedereen van meeprofiteert. Met een BIZ worden de kosten hiervan eerlijker verdeeld en kunnen we de stad nog beter profileren. Daarom gaan we nu de punten op de i zetten en zorgen voor een goed en stevig fundament voor een BIZ. Dat is in de tweede ronde in feite een nog beter uitgangspunt voor uiteindelijk succes dan een nipte overwinning was geweest."

Meer berichten