Punten gaan op de i bij tweede ronde voor BIZ Purmerend Centrum

Algemeen
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum
Wouter van Waardt en Richard Gort blijven streven naar een BIZ Purmerend Centrum (Foto: Han Giskes)

Niet gewonnen maar zeker niet verslagen: PCO-voorzitter Richard Gort en secretaris Wouter van Waardt zijn weliswaar teleurgesteld over de verloren stemming van december vorig jaar voor de BIZ Purmerend Centrum maar zien de nipte nederlaag ook als een positief teken om door te gaan. "Er waren natuurlijk erg veel voorstemmers, op 2 procent na voldoende, en we hebben heel veel enthousiasme gezien. De meeste ondernemers zijn overtuigd van het nut en de noodzaak van een BIZ, er is duidelijk behoefte aan. Dat is absoluut een aansporing om door te gaan en de negatieve gevoelens die er nog zijn om te zetten in positief. We gaan dit jaar zeker voor een nieuwe BIZ procedure."

Het eerste dat op stapel staat is een evaluatie van het vorige proces en een analyse van de pijnpunten "We hebben veel geleerd van alles wat we zijn tegengekomen", geeft Richard aan. "Het is natuurlijk een heel groot gebied met 450 bedrijven in al hun diversiteit. Dat is moeilijk. We hadden er wel al nadrukkelijk voor gekozen om de buitenring een lager tarief te geven omdat ze minder profijt hebben van de binnenstad. Misschien moet dat nog lager."

Finetunen

"Of wellicht moeten we het gebied wat kleiner maken en straten waar uit de stemming blijkt dat er geen belangstelling is erbuiten laten. En wat doe je met panden die leegstaan? Dat is iets dat vorige keer niet helemaal is gefinetuned." Wouter vult aan: "Bovendien is een levendige binnenstad niet voor iedereen even belangrijk. Een fysiotherapeut heeft er minder profijt van of belang bij dan een schoenenwinkel. Dus misschien moet een bepaalde beroepsgroep er wel uit. Dat soort zaken gaan we bekijken. Zaak is om de tegenstanders vinden, de bezwaren aan te horen en deze te weerleggen dan wel er naar handelen." Ook het communicatietraject van vorig jaar wordt tegen het licht gehouden. "Blijkbaar hebben we, ondanks al onze inspanningen, mensen onvoldoende weten te bereiken. Ook daar gaan we kijken wat er beter kan."

Ondernemersinititatief

De mannen gaan dus opnieuw de ronde maken langs de ondernemers. Richard: "Voordeel nu is dat iedereen wel op de hoogte is en weet waar het om gaat. Toch willen we blijven uitleggen. En ook nog eens benadrukken dat BIZ geen belasting is. Er waren ondernemers die de indruk hadden dat dit een initiatief is van de gemeente. Dat is het niet. Het is van, voor en door ondernemers. De gemeente is puur ondersteunend."

Reclamebelasting

Dat de BIZ Purmerend Centrum er dit jaar nog niet komt betekent gelukkig niet dat gelijk het licht in de binnenstad letterlijk uit gaat. De reclamebelasting loopt in ieder geval nog een jaar door en verder verandert er nog niets. Richard: "De BOF blijft, onder voorzitterschap van Nico Karhof, gewoon bestaan zodat we alle activiteiten dit jaar kunnen voortzetten. Al is het met een lager budget dan met een BIZ. Pas als definitief de reclamebelasting verboden wordt dan houdt het echt op."

Stevig fundament

"Mensen realiseren zich vaak niet wat alles kost", zegt Wouter. "Alleen al de sfeerverlichting is kostbaar. Daarnaast onderhouden we de website Purmerend Winkelstad en organiseren we veel evenementen voor jong en oud die heel veel mensen trekken en waar iedereen van meeprofiteert. Met een BIZ worden de kosten hiervan eerlijker verdeeld en kunnen we de stad nog beter profileren. Daarom gaan we nu de punten op de i zetten en zorgen voor een goed en stevig fundament voor een BIZ. Dat is in de tweede ronde in feite een nog beter uitgangspunt voor uiteindelijk succes dan een nipte overwinning was geweest."

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen