Rabobank Esports Stadium Amsterdam/H20 opent in april

Algemeen
Dirk Tuip:
Dirk Tuip: "We willen de eerste en de grootste zijn." (Foto: Han Giskes)

Nog even en dan kunnen esporters, gamers en creative tech liefhebbers hun hart ophalen in het H20 complex. Op zaterdag 11 april wordt het grootste esports en gaming center in Europa officieel geopend. Het complex aan de Spinnekop in Purmerend bevat naast het esports stadium en de gaming arena tevens een tech-campus voor onderwijs en bovendien heeft inmiddels een aantal tech-gerelateerde bedrijven er onderdak gevonden die actief bijdragen aan de koppeling met het onderwijs.

De lat is hoog gelegd om dit innovatieve en omvangrijke idee vorm te geven. "Wij zijn hier nu bijna vier jaar mee bezig en het is vooral organisch gegroeid. Het is net een grote puzzel, er komt elke keer weer een stukje bij," zegt Dirk Tuip, samen met Matthijs Vink initiatiefnemer van H20. Met 10.000 m2 aan ruimte en een miljoeneninvestering (met o.a. 2,5 ton aan elektra en internet) biedt het complex legio mogelijkheden. Belangrijke pijler is het stimuleren en ontwikkelen van talenten in esports of creative tech. Daarnaast dient het als locatie voor esports- en innovatie-events en als ontmoetingsplek voor gamers in de Gaming Club. Ook ligt er een focus op het aanbieden van bijzondere teambuilding uitjes van bedrijven, bootcamps en kinderfeesten. Van PlayStation-, FiFa- of YouTube-party tot Drone Racing.

Verbinding met campus

Toch blijft de kern van H20 de verbinding tussen enerzijds het stadium en arena en anderzijds de campus en bedrijven. "We willen hier een community actief krijgen waarbij er synergie is tussen beide", geeft Dirk Tuip aan "De next generation heeft hier straks een plek waar ze van smullen en elke dag graag willen zijn. Waarbij ons doel is te inspireren en te ontwikkelen. Onze energie en visie is gericht op gaming als middel om een ander doel te bereiken. En dat kan zijn topsporter in esports maar ook ontwikkelaar of influencer."

Onze energie en visie is gericht op gaming als middel om een ander doel te bereiken

De laatste hand wordt gelegd aan de bouw van het enorme, high tech, permanente esports podium van 24 meter breed, met in het midden een scherm van 5 bij 4 meter. Hier kunnen straks, behalve de aanwezigen, miljoenen mensen middels streaming genieten van een wedstrijd of toernooi. Het overige deel van de voormalige sporthal is volledig ingevuld met schermen en faciliteiten voor gamers en esports waaronder een streamingruimte met groene wanden voor YouTubers en een aparte gameruimte voor twintig spelers.

Digitale ontwikkeling

Op de campus, hebben verschillende gelieerde bedrijven inmiddels hun intrek genomen en zijn de eerste lessen gegeven door PSG en het Horizoncollege. Ook Twaanlab, de naschoolse opvang gericht op digitale ontwikkeling voor basis- en middelbare scholieren, heeft onderdak in H20. Voor Dirk Tuip is de connectie met het onderwijs van groot belang. "De huidige onderwijssystemen zijn niet optimaal toegerust voor de next generation development."

Ontwikkelaars van de toekomst

"Ik zie dat aan mijn kinderen. Wanneer iets ze raakt gaan ze er zelf mee aan de slag via internet en YouTube. De kern is dat ze iets doen wat ze leuk vinden en op een manier die dichtbij ze staat. Dat vraagt een andere manier van leren. Zij zijn de ontwikkelaars van de toekomst: belangrijk, want alle branches ondergaan de impact van ICT, dat wordt enorm onderschat. Er zal steeds meer digitaal worden."

Huidige onderwijssystemen zijn niet optimaal toegerust voor next generation development

Door het sociaal maatschappelijke belang van H20 wordt de bouw en ontwikkeling ervan ondersteund door de Gemeente Purmerend, die H20 graag tot grote trekpleister ziet uitgroeien, de Rabobank en NMT shipping, Daarnaast is Dirk Tuip druk met het benaderen van andere partners, met inmiddels Redbull, Acer, Logitech en Heineken als resultaat. "Partners zoeken kost veel tijd. Maar iedereen heeft hier zijn nek voor uitgestoken en het is onze verantwoordelijkheid het op en uit te bouwen. Misschien lopen we wat voor met deze omvang, maar er is nationaal en internationaal veel vraag naar een locatie als dit, wij geloven er sterk in. We willen toch de eerste zijn, en de grootste."

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28