Logo regiozakenwaterland.nl
Edwin Boelsz en Leo Kubbinga waren dolblij met de prijs.
Edwin Boelsz en Leo Kubbinga waren dolblij met de prijs. ((Foto: Han Giskes))

VOWA-jaarprijs voor Kubbinga BV

REGIO - Opnieuw ging Edwin Boelsz spontaan uit zijn dak toen VOWA-voorzitter Piet Hein Debets de naam van het Volendamse bedrijf Kubbinga BV uitsprak als winnaar van de Waterlandse ondernemersprijs 2019. Boelsz, die samen met Leo Kubbinga, hij werkt al 52 jaar in het bedrijf, en enkele medewerkers naar De Purmaryn was gekomen, kon zijn geluk niet op. "Dit is echt top", aldus de winnaar van de achtste VOWA-jaarprijs.

Kubbinga is opvolger van Podobrace, ook gevestigd in Volendam en bleef dit jaar Dierenarts Purmerend, Glas-Klooster Beemster en Reus Funderingsherstel uit Oosthuizen voor. De gemeente Waterland had dit keer geen winnende onderneming, al zal dit gat aan de hand van een nieuw bestuur volgend jaar ongetwijfeld zijn gedicht.

Kubbinga BV heeft maar liefst 80.000 kinderfietsen op voorraad staan en exporteert daarnaast voetballen en helmen naar 28 Europese landen. Daarnaast heeft het bedrijf fabrieken in China, de Filipijnen en Pakistan. In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal, komende zomer in verschillende landen, levert de Volendamse onderneming 1 miljoen ballen aan grootwinkelbedrijven. Een van de afnemers is Action.

Op de vraag van Piet Hein Debets hoeveel impact het Corona virus heeft op de bedrijfsvoering van Kubbinga antwoordde Edwin Boelsz stoïcijns: "De handel in China ligt stil, daar zouden 500.000 ballen worden gemaakt, de andere helft wordt in Pakistan gemaakt. We zijn nu druk doende om de order vanuit China naar elders over te hevelen. Dat is een dingetje, maar ik heb inmiddels alle leveranciers laten weten dat de ballen op tijd in de winkels liggen."

Tussen de presentaties en filmpjes (van Wim Doets) door nam Jeroen Veerman namens VNO NCW Noord-West het woord. Hij ging onder andere in op het nut van ondernemers om lid te worden van een ondernemersbelangenvereniging.

Vervolgens was het Wim Jonk, trainer/coach van FC Volendam, die de aanwezigen in woord en beeld meenam in de vorig jaar ingezette nieuwe koers van 'het andere Oranje'. Jonk, een uitgesproken fan van de visie van Johan Cruijff, is vorig seizoen door FC-voorzitter Jan Smit gevraagd om mee te helpen aan de toekomst van de voetbalclub. Nog geen jaar na zijn eerste stappen als trainer/coach kan hij uitstekende statistieken overleggen. FC Volendam staat momenteel op de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie, heeft een periodetitel op zak en scoort er lustig op los.

Geen wonder dat het voetbal aan de Dijk weer leeft. Stiekem wordt gehoopt op promotie naar de Eredivisie. Het zou een heldendaad zijn; niet alleen van Wim Jonk, maar van alle mensen die vorig jaar naast elkaar zijn gaan staan om de club over het 'dode' punt heen te helpen. Een van hen is Jasper van Leeuwen, die in een iets te lange presentatie uitleg gaf aan de lange termijn visie van FC Volendam. Opvallend was zijn uitspraak dat 'het andere Oranje' op termijn van hetzelfde kaliber wil zijn als AZ.

Piet Hein Debets, bezig aan zijn laatste periode als voorzitter van de VOWA, legde aan de hand van enkele voorbeelden nog eens uit wat de vereniging doet. De bemoeienis bij de aanstaande onderdoorgang van de N 247 nabij Broek in Waterland is wel een van de belangrijkste. Debets benadrukte dat dat VOWA de belangen van 700/750 bedrijven in de regio behartigt. Dat staat echter in schril contrast met het aantal in Waterland gevestigde bedrijven. "Er zijn hier 3500 bedrijven. Dat betekent dat maar eenvijfde deel van het bestand lid is van de overkoepelende belangenvereniging", aldus Debets

.

Meer berichten