'Grote winkelketens zetten betalingstermijn naar 120 dagen'

Algemeen
Jaco Vonhof:
Jaco Vonhof: "Grote winkelketens zetten betalingstermijn naar 120 dagen," Foto: De Ondernemer

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, roept winkelketens op hun betalingstermijn niet te verlengen en solidariteit met andere ondernemers te tonen. "Ik hoor nu van grote winkelketens - en ik noem geen namen - die al hun betalingstermijn naar 120 dagen zetten. Daar word ik niet vrolijk van in deze tijden van solidariteit. Ik weet niet wat hun redenen zijn. Het is te rechtvaardigen als je het doet vanuit solidariteit, als je wilt zorgen dat iedereen het halen kan. Als je het doet vanuit concurrentieoverwegingen dan ben ik daar minder enthousiast over. "

Ook het ministerie van Economische Zaken is heel duidelijk:  "In deze tijd geldt gewoon de wet: de betalingstermijn van 60 dagen mag niet worden verlengd." Ook in het zakelijk verkeer moeten we in deze tijd rekening houden met elkaar twitterde het ministerie van Economische Zaken als reactie op signalen dat bedrijven hun betalingstermijn verlengden onder het mom van de coronacrisis. Ook Hans Biesheuvel van ONL roept concerns en verhuurders op tot corona solidariteit: "Hanteer de menselijke maat."

Niet fair

Vorig jaar april heeft MKB-Nederland de lange betaaltermijnen die grote bedrijven vaak hanteren naar kleine leveranciers opnieuw bij de overheid aangekaart. Vonhof vroeg EZK-staatssecretaris Mona Keijzer toen al om de wettelijke betaaltermijn van 'groot naar klein' vast te leggen op 30 dagen, net zoals dat voor overheden geldt. "MKB-Nederland maakt zich al jaren druk om dit onderwerp. Het is niet fair om als groot bedrijf lange betaaltermijnen te hanteren jegens kleine leveranciers, voor wie het dan maar slikken of stikken is. Die hebben immers nauwelijks onderhandelingspositie en zijn vaak afhankelijk van die grote klanten."

Menselijke maat

Ondernemersorganisatie ONL ontving de laatste dagen diverse noodkreten van ondernemers die plotseling werden geconfronteerd met langere betalingstermijnen en verhuurders die de poot stijf houden. Hans Biesheuvel van ONL: "Het noodmaatregelenpakket van de overheid biedt ondernemers financiële ruimte in deze coronacrisis. Maar dat geld staat logischerwijs niet onmiddellijk op de bankrekeningen van ondernemers die nu het water aan de lippen staat. Daarom doen wij deze dringende oproep aan concerns en verhuurders: ga in gesprek met je huurder of leverancier en zoek naar een passende oplossing om samen weerstand te bieden aan deze crisis. Juist nu zijn samenwerking, coulance en solidariteit belangrijk. Hanteer de menselijke maat."

Meer meldingen

Ook bij het MKB Loket van Betaalme.nu komen steeds meer meldingen binnen dat grote bedrijven de betaaltermijnen voor hun leveranciers oprekken vanwege de coronacrisis. Betaalme.nu is vijf jaar geleden ontstaan vanuit het bedrijfsleven, is een niet-commercieel initiatief en wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en MKB-Nederland. Betaalme.nu wil, dat facturen van mkb-ondernemers zo snel als mogelijk betaald worden. Het doel is dat een betalingstermijn van maximaal 30 dagen de norm wordt in het bedrijfsleven; intussen hebben 63 grote bedrijven en instellingen zich aangesloten bij Betaalme.nu. Ondernemers die nu ervaren dat betaaltermijn worden opgerekt, kunnen zich via het MKB Loket melden. (Bron: De Ondernemer)

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28