Logo regiozakenwaterland.nl
Minister van Financiën, Wopke Hoekstra. 
Minister van Financiën, Wopke Hoekstra.  ((Foto: ANP))

Zo werkt de 4.000 euro-regeling

Het kabinet is bij monde van Wopke Hoekstra, Minister van Financiën,  naar buiten gekomen met de uitvoering van het eerdergenoemde Noodloket. Deze maatregel heeft de naam Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) gekregen. De maatregel biedt ondernemingen in de zwaarst getroffen sectoren een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, belastingvrij.

Ondernemers kunnen per direct via de website van de RVO hun aanvraag doen voor deze compensatie. Het ministerie van Economische Zaken heeft een ruime lijst opgesteld van sectoren die aanspraak kunnen maken op de regeling. Minister Wiebes belooft dat ondernemingen die in aanmerking komen, de tegemoetkoming binnen één week na de aanvraag op hun bankrekening ontvangen. Een voorbehoud hierbij is dat de digitale systemen de enorme hoeveelheid aanvragen aankunnen. Naar verwachting maken 120.000 bedrijven aanspraak op de compensatie.

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel toont zich tevreden: "Het is goed om te zien dat het kabinet nu komt met concrete uitvoering van eerder aangekondigde maatregelen." In onze Corona Update van vandaag ziet ook hij echter ook al veel ophef binnen ondernemers over de regeling, en roept hij vooral op vragen/onduidelijkheden te melden.

Voorwaarde

Naast de voorwaarde dat het bedrijf binnen de zwaarst getroffen sectoren valt, zijn er nog twee voorwaarden: tussen de start van de crisis en de maand juni moet er sprake zijn van minimaal 4.000 euro omzetverlies en 4.000 euro te betalen vaste lasten. ONL heeft geen enkele twijfel dat alle bedrijven in de zwaar getroffen sectoren hieraan voldoen. Biesheuvel: "Door de snelle uitvoering van deze maatregel uit het noodpakket hebben noodlijdende bedrijven binnen één week 4.000 euro op hun rekening. Dit is ontzettend goed en ook enorm belangrijk, zo kunnen Nederlandse bedrijven hopelijk overeind blijven in deze crisis. ONL pleitte sinds de start van de coronacrisis en zijn economische gevolgen voor directe ondersteuning van de liquiditeit van bedrijven. Het is goed dat deze er nu is gekomen."

Nood is hoog

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de vaart die het kabinet heeft gemaakt met het ontwerpen van de TOGS-regeling. "Nu hopen dat het geld mensen ook snel bereikt, want de nood is echt hoog." Beide organisaties roepen het kabinet verder op te blijven kijken naar de actuele situatie, en de voorwaarden en sectoren waar nodig bij te stellen. "Wij blijven graag verder in gesprek of deze maatregelen soelaas bieden in samenhang met alle andere maatregelen, zoals de NOW en het uitstel van belastingen. Belangrijk is dat door het gehele pakket aan maatregelen bedrijven niet failliet hoeven te gaan en mensen hun baan houden en we de economie zo snel mogelijk uit dit dal trekken."

Voor wie is de TOGS-regeling?

De tegemoetkoming is voor die ondernemers, van wie de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. "SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit vier of vijf cijfers. Het bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. U kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming."

SBI-code hoofdactiviteit opzoeken

"Tijdens de aanvraag moet u de SBI-code van je hoofdactiviteit selecteren. Via KVK kunt u de SBI-code hoofdactiviteit opvragen of gebruik de zoektool SBI-codes. De SBI-code van de hoofdactiviteit staat in het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code. Als eenmanszaak kunt u de gegevens gratis bekijken op de website van KVK. Als gebruiker van de KVK HR app krijgt u dertig gratis inzagen per jaar en drie maanden om de tegemoetkoming aan te vragen. Dit kan vanaf nu tot en met vrijdag 26 juni 17.00 uur. U kunt alleen online aanvragen. Bekijk het aanvraagproces: van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na de aanvraag gebeurt. Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden." (Bron: RVO)

Meer berichten