Voedselbanken NH in zwaar weer. Noodkreet aan bedrijfsleven: help!

Algemeen
De Voedselbanken in NH zitten in zwaar weer, de vcoronacrisis slaat gaten in de voorraad.
De Voedselbanken in NH zitten in zwaar weer, de vcoronacrisis slaat gaten in de voorraad. (Foto: aangeleverd)

De Voedselbanken in Noord-Holland, maar ook daarbuiten, maken moeilijke tijden door. In derde week van de aangescherpte coronamaatregelen beginnen de schappen behoorlijk leeg te raken. “Voeg daarbij het feit, dat er bij kerken geen levensmiddelen meer kunnen worden ingezameld. Ook de traditionele boter, kaas en eieren inzamelingsactie rond Pasen gaat niet door. Verder drogen de gedoneerde voorraden van de horeca op en zijn we over een paar weken door onze voorraden heen”, klinkt de gezamenlijke noodkreet van de Noord-Hollandse Voedselbanken.

In Nederland leven meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens. Aanjager van ondersteuning van het leed van minderbeelden is Radio NH-presentator June Hoogcarspel. Haar enthousiasme en bevlogenheid werkt inspirerend en aanstekelijk op filantropisch Noord-Holland. In haar dagelijkse ochtendprogramma wist zij in korte tijd € 3.409,37 op te halen voor de Voedselbanken. “De hele provincie loopt warm voor de Voedselbanken. In DEEN en Rodi Media hebben we fijne en welwillende partners om publiciteit te generen en verspreiding van voedselpakketten te helpen organiseren.”

NH regioverslaggever Jurgen van den Bos polste de situatie bij verschillende voedselbanken in de provincie. Houdbare melk, koffie, thee, suiker, blikgroenten; sinds de coronacrisis is het voor de voedselbanken in de Kop van Noord-Holland lastig om dit soort producten via publieksacties binnen te krijgen. "De voorraad holt achteruit", zegt Nico Vlaming van de voedselbank Kop van Noord. "Gelukkig hebben we onze vaste leveranciers voor verse groenten en brood. Daardoor kunnen we net zoveel leveren als anders, maar het inzamelen in supermarkten kan nu niet." Gelukkig merkt Vlaming ook dat er particuliere initiatieven zijn, waardoor er evengoed spullen binnenkomen. "De kruidenierswaren vormen vaak de helft van een voedselpakket voor onze 130 cliënten. Als mensen wat kunnen missen: ze kunnen altijd bellen."

Redders

Bij de voedselbank is Den Helder is de marine een van de grote redders geweest. "We hebben een vrachtwagen vol zuivel, droog voedsel en overlevingspakketten gekregen", vertelt Nico Bais van voedselbank Den Helder. Ook particulieren komen met dozen houdbare voedingswaren aan. "Zo was er iemand met een paar dozen houdbare melk en blikgroenten. Cliënten in Den Helder kunnen zich verheugen op een speciaal paaspakket dat door de Rotaryclub is verzorgd."

"Het is een beetje veel gesjouw, maar er is heel veel geld gestort, waarmee we nu boodschappen kunnen doen", zegt Josje van den Berk van de voedselbank Texel. Ze lacht. Speciaal voor Pasen hebben we vandaag chocoladetabletten gekregen en gekleurde eieren." Heel blij is Josje ook met de gift van een Texelse imker: "Zestig potten honing. Dat is zo'n luxeproduct. En we hebben ook kaas gekregen van de campingwinkel die moest sluiten en chips en snoep van de voetbalkantines. Iedereen op Texel werkt mee. Oh ja, restaurant L' Avenir maakt elke week een maaltijd op maat. Of het nou voor één of zeven personen is."

Kijk voor meer informatie op de websites van de Voedselbank in uw regio.

Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00