Logo regiozakenwaterland.nl
De Voedselbanken in NH zitten in zwaar weer, de vcoronacrisis slaat gaten in de voorraad.
De Voedselbanken in NH zitten in zwaar weer, de vcoronacrisis slaat gaten in de voorraad. ((Foto: aangeleverd))

Voedselbanken NH in zwaar weer. Noodkreet aan bedrijfsleven: help!

De Voedselbanken in Noord-Holland, maar ook daarbuiten, maken moeilijke tijden door. In derde week van de aangescherpte coronamaatregelen beginnen de schappen behoorlijk leeg te raken. “Voeg daarbij het feit, dat er bij kerken geen levensmiddelen meer kunnen worden ingezameld. Ook de traditionele boter, kaas en eieren inzamelingsactie rond Pasen gaat niet door. Verder drogen de gedoneerde voorraden van de horeca op en zijn we over een paar weken door onze voorraden heen”, klinkt de gezamenlijke noodkreet van de Noord-Hollandse Voedselbanken.

In Nederland leven meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens. Aanjager van ondersteuning van het leed van minderbeelden is Radio NH-presentator June Hoogcarspel. Haar enthousiasme en bevlogenheid werkt inspirerend en aanstekelijk op filantropisch Noord-Holland. In haar dagelijkse ochtendprogramma wist zij in korte tijd € 3.409,37 op te halen voor de Voedselbanken. “De hele provincie loopt warm voor de Voedselbanken. In DEEN en Rodi Media hebben we fijne en welwillende partners om publiciteit te generen en verspreiding van voedselpakketten te helpen organiseren.”

NH regioverslaggever Jurgen van den Bos polste de situatie bij verschillende voedselbanken in de provincie. Houdbare melk, koffie, thee, suiker, blikgroenten; sinds de coronacrisis is het voor de voedselbanken in de Kop van Noord-Holland lastig om dit soort producten via publieksacties binnen te krijgen. "De voorraad holt achteruit", zegt Nico Vlaming van de voedselbank Kop van Noord. "Gelukkig hebben we onze vaste leveranciers voor verse groenten en brood. Daardoor kunnen we net zoveel leveren als anders, maar het inzamelen in supermarkten kan nu niet." Gelukkig merkt Vlaming ook dat er particuliere initiatieven zijn, waardoor er evengoed spullen binnenkomen. "De kruidenierswaren vormen vaak de helft van een voedselpakket voor onze 130 cliënten. Als mensen wat kunnen missen: ze kunnen altijd bellen."

Redders

Bij de voedselbank is Den Helder is de marine een van de grote redders geweest. "We hebben een vrachtwagen vol zuivel, droog voedsel en overlevingspakketten gekregen", vertelt Nico Bais van voedselbank Den Helder. Ook particulieren komen met dozen houdbare voedingswaren aan. "Zo was er iemand met een paar dozen houdbare melk en blikgroenten. Cliënten in Den Helder kunnen zich verheugen op een speciaal paaspakket dat door de Rotaryclub is verzorgd."

"Het is een beetje veel gesjouw, maar er is heel veel geld gestort, waarmee we nu boodschappen kunnen doen", zegt Josje van den Berk van de voedselbank Texel. Ze lacht. Speciaal voor Pasen hebben we vandaag chocoladetabletten gekregen en gekleurde eieren." Heel blij is Josje ook met de gift van een Texelse imker: "Zestig potten honing. Dat is zo'n luxeproduct. En we hebben ook kaas gekregen van de campingwinkel die moest sluiten en chips en snoep van de voetbalkantines. Iedereen op Texel werkt mee. Oh ja, restaurant L' Avenir maakt elke week een maaltijd op maat. Of het nou voor één of zeven personen is."

Kijk voor meer informatie op de websites van de Voedselbank in uw regio.

Meer berichten