Bamestra en Insulinde worden aangepakt

Algemeen
Bart Tishauser (links)
Bart Tishauser (links) (Foto: Han Giskes)

De gesprekken tussen gemeente en Beemster Ondernemer over revitalisering van de bedrijventerreinen Bamestra en Insullnde in Middenbeemster verliepen vanaf het begin in een goede en ontspannen sfeer. Met als gevolg dat de kogel door de kerk is. Beide terreinen worden aangepakt. Wanneer dit gaat beginnen hangt natuurlijk sterk af van het verloop van het coronavirus. Bart Tishauser, voorzitter van Beemster Ondernemer, is tevreden met de afloop.

"De echte uitwerking moet ik nog krijgen, maar met het definitieve licht op groen zijn we hartstikke gelukkig. Nu is het wachten op het moment dat alle beperkende maatregelen naar aanleiding van het coronavirus voorbij zijn", aldus Tishauser.

Beide gebieden heel rendabel

Bij beide bedrijventerreinen is min of meer sprake van een paradox. Immers, als je praat over revitalisering zou je in eerste instantie verwachten dat de gebieden niet rendabel zijn en dat er qua invulling een flinke boost nodig is. Dat is niet het geval, integendeel zelfs. Zowel Bamestra als Insulinde zijn goed bezet en de meeste bedrijven die er zitten, ondernemen daar al vele jaren. Wat wel een steeds groter probleem wordt is het aanzicht, het aanrijden, de bewegwijzering en de verlichting.

Tishauser: "Dat zijn de punten die in het plan van aanpak staan en die zullen worden verbeterd. Ook de Dorpsontwikkelingsvisie speelt hierin een grote rol. Het zal allemaal moeten passen binnen die toekomstvisie, maar ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

In de Dorpsontwikkelingsvisie wordt opwaardering van beide bedrijventerreinen als belangrijk aangemerkt. Met ruimte als sleutelwoord. Open plekken moeten behouden blijven en er moet ruimte komen voor wonen, werken, de energietransitie en elkaar ontmoeten. De openbare ruimte oogt sleets en de parkeerdruk is er groot. Met het vrijkomen van grote kavels (zoals de Plus-locatie) ontstaat ruimte voor vernieuwing. Bijvoorbeeld voor de uitgifte van kleinere kavels, voor aanvullende parkeerruimte of als evenemententerrein.

Als er onvoldoende vraag is naar werkkavels, dan kunnen mogelijkheden voor herbestemming worden onderzocht, bijvoorbeeld voor vormen van zorg, (beschermd) wonen en/ of maatschappelijke voorzieningen. Verder meldt het plan dat ook bedrijven behoefte hebben aan een herinrichting van de Insulindeweg en duidelijkheid over het parkeren van vrachtwagens.

Parkeren een probleem

Geparkeerde vrachtwagens en trailers zorgen nu voor verminderd zicht op de weg en voor een matige uitstraling van de bedrijventerreinen. Dit heeft ook een negatief effect op de Bamestraweg als toegangsweg tot de westkant van Middenbeemster. Onderzocht wordt of er op het terrein van de Plus parkeerruimte voor vrachtwagens kan komen. Als er parkeerruimte beschikbaar is, kunnen er dwingende afspraken komen over het parkeren op de openbare weg en kan handhaving plaatsvinden.

De ontsluiting van bedrijventerrein Insulinde moet worden onderzocht. Daarbij zal niet alleen worden gekeken naar de verkeersveiligheid op de kruising Insulindeweg, Bamestraweg en Rijperweg voor fietsers, maar ook naar de verkeerssituatie voor auto’s en vrachtwagens. Als dat nodig is, worden maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De toegang naar zowel Insulinde als Bamestra is aan verbetering toe. Bij beide terreinen komt een entree.

Het is voor inwoners, ondernemers, werknemers van bedrijven en voor de vereniging Beemster Ondernemer nu dus wachten totdat alle beperkingen vanwege het coronavirus worden opgeheven. "Dan kan er worden begonnen met het plan van aanpak en ook snel worden doorgepakt", hoopt Bart Tishauser.

BO bestaat 45 jaar

Het zou dubbel mooi uitkomen als nog dit jaar forse stappen worden gemaakt, want de Beemster Ondernemer bestaat 45 jaar. "Dat willen we met een aantal activiteiten vieren, al hangen ook die weer af van het coronavirus. We zouden eigenlijk op 24 maart een bijeenkomst hebben in De Kerckhaen in Westbeemster, maar deze hebben we logischerwijs moeten skippen. We houden er rekening mee dat we nog enkele activiteiten moeten cancellen of uitstellen", vreest Tishauser, die de voorzittershamer in november 2018 overnam van Martha Oortman Gerlings.

De huidige voorzitter kijkt terug op een tot nu toe mooie en ondernemende periode. "Als ik het virus even buiten beschouwing laat zijn er veel mooie dingen tot stand gekomen. Mooi voorbeeld is de winterverlichting in het dorp. Daarnaast zie ik een steeds grotere betrokkenheid van de ondernemers en een activiteitencommissie die leuke en interessante dingen organiseert", zegt Bart Tishauser tot slot.

Onveilige situaties met groot vervoer zijn meer regel dan uitzondering op de bedrijventerreinen.
De parkeerproblematiek is behoorlijk, zoals hier aan de Insulindeweg.
Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad