PCO breidt Purmerendwinkelstad.nl uit met webshop voor ondernemers

Algemeen
Richard Gort en Wouter van Waardt
Richard Gort en Wouter van Waardt Foto: archieffoto Els Broers

De eerste weken van de coronacrisis was het beangstigend stil in de binnenstad. Uitgestorven straten, lege of gesloten winkels, donkere horeca. Om de consument wegwijs te maken in het aanbod dat er nog was en ondernemers een steuntje in de rug te geven startte PCO (Purmerendse Centrum Ondernemers) de campagne Daadkracht vanuit de website Purmerend Winkelstad. Belangrijkste boodschap: laat je detaillist en de horeca niet in de steek. De campagne bleek, met inmiddels ruim 750.000 weergaven, succesvol. Reden voor de ondernemersvereniging om een volgende stap te zetten met het toevoegen van een Purmerendse webshop.

Binnen de campagne, die samen met de Creatieve Hoek werd bedacht, werden zo’n 80 ondernemers, inclusief horeca, geportretteerd, met een actueel overzicht van de diensten die er nog worden geleverd en waar men voor afhaal- of bezorgmenu’s terecht kan. ”Daadkracht is een voorbeeld van hoe je met de middelen die je hebt een steun in de rug kunt geven”, zegt Wouter van Waardt, secretaris van BIZ i/o. “Het spreekt de consument aan op loyaliteit naar de ondernemers en laat de ondernemers zien: jullie worden niet vergeten. Dat moet als een soort vliegwiel gaan werken.”

Goodwill

“We zien dan ook dat we hier in Purmerend nog redelijk doordraaien op de goodwill van onze klanten”, vult voorzitter Richard Gort aan. “Gezien de positieve reacties willen we nu verder doorpakken en meer duurzame bouwstenen toevoegen aan de website Purmerend Winkelstad.” De volgende stap is een Purmerendse webshop waar alle ondernemers een plek krijgen met een aantal producten. Hoe belangrijk een online aanwezigheid is bleek wel in deze crisis. Van de retailers in de binnenstad echter is slechts 28 procent voorzien van een webshop. Met het creëren van een laagdrempelige collectieve webshop hoopt PCO meer ondernemers richting online te leiden. De webshop komt te hangen onder Purmerend Winkelstad en moet fungeren als etalage voor de stad, en als uitnodiging om vooral ook een bezoek te brengen.

“We willen elke ondernemer in de stad de mogelijkheid geven tot het einde van het jaar een drietal van diens producten elke maand op deze webshop te posten en aan zijn winkel te koppelen”, licht Richard toe. “Een soort warenhuis voor de stad Purmerend, waar ook de buurtwinkelcentra bij kunnen aansluiten. Het probleem bij retailers met een webshop is voornamelijk de fotografie. Je wilt dat de productkwaliteit goed over komt."

De webshop wordt de etalage van de stad en moet uitnodigen een bezoek te brengen

"Daarom zetten wij hiervoor een studio op waarbij dit uit handen wordt genomen. Zij hoeven alleen de prijs en de productinformatie door te geven, de rest regelen wij. En dan kan het natuurlijk best zijn dat zodra de ondernemers ervaren dat online werkt er wellicht meer zijn die een eigen webshop beginnen. Deze kunnen we dan ook weer koppelen.” Wij blijven tot het einde van het jaar Purmerend Winkelstad promoten, blijven aanwezig op social media en zullen inzetten op een digitale beleving van onze mooie binnenstad middels video. Kortom we zetten in op een mix van digitale beleving, promotie in combinatie met een etalage / webshop.

Meer koopzondagen

Inmiddels begint de loop in de stad er weer in te komen. Met het oog op de toenemende drukte besloot PCO, samen met de BOF en Eggert winkelcentrum, eind april tot een wekelijkse koopzondag, in ieder geval de komende drie maanden. “Met name om een spreiding van het publiek te bewerkstelligen”, licht Richard toe. “Tot nader order hebben we de koopavonden geschrapt. Als de horeca haar deuren weer opent zullen wij de koopavonden weer toevoegen. We kunnen op de zondagen nu meer omzet draaien dan op de vrijdagavond. De extra opening is ook van belang omdat we verwachten dat in de bouwvak meer mensen thuis blijven nu. Normaal gesproken kun je in die periode een kanon afschieten maar ik denk dat er nu een heel ander beeld komt, onder andere ook meer binnenlands toerisme. Daar moet je op anticiperen. De binnenstad zal er heel anders uit zien dan in andere zomermaanden. Hopelijk kunnen retail én horeca daar straks van profiteren en wat van de verloren omzet terugpakken.”

Bouwsteen voor promotie

Wat daar wellicht ook aan kan bijdragen is de uitstel van nieuwe collecties door veel leveranciers om de retail de kans te geven de bestaande producten te verkopen. “Gezien al deze ontwikkelingen is het belangrijk de webshop op orde te hebben zodat landgenoten het zien en het leuk vinden om hier te komen”, geeft Richard aan. “In die zin is de webshop een goede appetizer. Het is weer een bouwsteen erbij in de promotie van de stad, een extra tool om mee te werken, zeker nu er geen evenementen zijn. Wellicht voegen we in de loop van het jaar ook nog een magazine toe als extra tool.”

Collectiviteit

De inspanningen voor het tot stand brengen van een BIZ Purmerend Centrum liggen nu even stil, meldt Wouter tot slot: “Men heeft nu wel even iets ander aan het hoofd. Maar het concept collectiviteit blijft. Als dit goed gaat werken is het een mooie opstap voor meer.”

Afbeelding
Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad