"De bibliotheek moet het hart van de samenleving worden"

Algemeen
Norbert van Halderen:
Norbert van Halderen: "Ik wil de ondernemers betrekken bij de verdere ontwikkeling van de bibliotheek." (Foto: Els Broers)

De stilte die Norbert van Halderen op zijn eerste dagen als directeur/bestuurder van Bibliotheek Waterland ervoer, kwam regelrecht uit de categorie ‘stilte voor de storm’. Dat leiden we af na het bijna twee uur durende gesprek met deze bevlogen ondernemer pur sang. Van Halderen, die middenin de coronacrisis Frans Bergfeld opvolgde, is een spraakwaterval. Maar net zo makkelijk een doener, ideeënspuier en een motivator. Hij wil maar één ding: van Bibliotheek Waterland het hart van de samenleving maken. “Dit moet de plek voor ontmoeting worden”, geeft hij meteen vol gas.

Een ondernemer, in dit geval een internationaal gelouterde ondernemer (Van Halderen reisde enkele jaren geleden als directeur van printer- en kopieergigant Ricoh de hele wereld over, JB), die aan het roer staat van een bibliotheek? Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar. Aan Norbert van Halderen de beurt om grondig af te rekenen met dit mogelijke vooroordeel.

Lastige situatie

“Het is zonder meer waar dat de bibliotheken in zijn algemeenheid in een lastige situatie zitten. Dat komt doordat gemeenten hoge eisen stellen aan het toekennen van subsidie. Bibliotheken zullen zich meer moeten ontplooien in het cultureel ondernemerschap en van binnenuit aan de bak moeten. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moeten we plannen maken, ideeën aandragen en, nog belangrijker, de goede ideeën ten uitvoer brengen”, steekt Norbert van Halderen van wal.

Verhaal bij ondernemers op tafel

Niet voor niets vroeg hij Regio Zaken Waterland aan tafel te verschijnen. “Ik wil de ondernemers in Waterland dolgraag betrekken bij de ontwikkeling van de bibliotheek. De bibliotheek is er namelijk ook voor ondernemers in de regio. En ik vind dat je dan met je verhaal op het bureau van alle ondernemers in Waterland moet komen. Als ik een voorbeeld moet geven: als er een nieuw boek van Arnon Grunberg uitkomt, zou ik willen dat de boekwinkels in deze regio extra veel exemplaren inkopen en dat we een samenwerking aangaan. Want ik wil dat iedereen dat bewuste boek moet kunnen lezen. De koppeling met het bedrijfsleven is zeker ook voor een bibliotheek belangrijk.”

Voordat Van Halderen hier aan de slag ging hield hij zich bij de bibliotheek West-Friesland, in nauwe samenwerking met Chantal Trigallez, bezig met de verbetering van het gehele functioneren van de organisatie, met het ultieme doel de bibliotheek weer populair te maken bij de bevolking en de gemeenten. Gelijktijdig adviseerde hij de bieb in het Gooi over de opzet van het Taalhuis.

Warm bad

Ondanks dat het best een operatie was om alle medewerkers op een en dezelfde lijn te krijgen, lukte het hem de operatie als geslaagd af te ronden. Bij de medewerkers van Bibliotheek Waterland heeft hij vanaf het prille begin het gevoel gehad dat hij in een warm bad was beland. “Het is een mooie ploeg mensen met een warm hart voor de bibliotheek. Ze staan allemaal pal achter mijn plannen om de volgende stappen te maken om de populariteit en de beleving van de bibliotheek te vergroten”, steekt hij de loftrompet.

Hart op de tong

Norbert van Halderen is geen grijze muis; integendeel. Wat dat betreft lijkt hij sprekend op zijn broer Michel, die elders in Purmerend al decennia lang een sportschool bestiert. Het hart op de tong en met een benodigd vleugje tactiek weet hij mensen te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Bijkomend voordeel is dat het hem niet uitmaakt wie hij aanspreekt. Een belangrijk streepje voor hebben echter wel de gasten in zijn bibliotheek. “Daar moeten we het van hebben. Zij moeten zich thuis voelen in de bibliotheek. Ik vind het ook mooi om een praatje te maken met allerlei soorten mensen die hier komen.”

De bibliotheek als podium voor lezingen, workshops en presentaties. Van Halderen heeft ook daar een helder beeld bij. En ideeën genoeg. “We zitten nu middenin het racismedebat. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als een organisatie als Black Lives Matter hier een verhaal komt vertellen. Ik weet zeker dat dit positief manier bijdraagt aan de discussie, die momenteel alle kanten opgaat. Maar dan met één restrictie, namelijk dat wij als feedback álle boeken over slavernij en racisme in huis moeten hebben. Dan ben je volgens mij op de goede weg”, zegt Norbert.

3D-producties

Met de TU in Delft in hij momenteel in gesprek in het kader van 3D-producties. “Wat zou het mooi zijn als iemand die een boek wil lezen over Julius Caesar, het pad van een van onze bibliotheekvestigingen inloopt waar boeken over zijn leven staan, en middels 3D middenin het leven van Julius Caesar komt te staan. Ik zie dat wel voor me.”

Prominente rol voor bieb in plannen Purmerend 2040

Zoals Van Halderen nog veel meer dingen ziet gebeuren in de toekomst. “Het gebied Waterlandlaan, waar de bibliotheek deel van uitmaakt, gaat in het kader van de visie Purmerend 2040 grondig op de schop. Dit wordt op termijn een belangrijk overloopgebied naar het oude stadje. Hier gaat het allemaal gebeuren. Het gebied gaat aan alle kanten bruisen en ik zie een nog prominentere rol voor de bibliotheek weggelegd.”

Pareltjes

Hij wil mettertijd studenten met marketing op hun lijst, die nu nog naar Amsterdam gaan, enthousiasmeren om hier te komen studeren. En zijn wens is om mensen te helpen verder te komen op de participatieladder. “Als je ziet wat voor pareltjes meedoen aan ons NL Plein. Deze mensen verdienen een stageplaats. Dat zou bij de plaatselijke Albert Heijn kunnen zijn. Ik ben dan ook vast van plan om met de manager van AH hier te gaan praten over mogelijkheden. Zoals ik dat ook wil doen met andere bedrijven.”

De eerste grote stap, het opzetten van een 5 jaren plan voor de hele regio, samen met alle medewerkers van de bibliotheek, is reeds succesvol van start gegaan. “Iedereen wil heel graag en dat biedt een prachtige basis om verder te gaan. Want een blije medewerker is goud waard voor een organisatie. Dat werkt namelijk positief door naar de bezoekers van de bibliotheek”, aldus Norbert van Halderen tot slot.

De jeugd heeft de toekomst, ook in de bieb.
Op zoek naar boeken in de door Albert Heijn beschikbaar gestelde mandjes.
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28