"Wij gaan niet voor de snelle winst, maar puur voor de lange termijn”

Algemeen
Jeroen Stumpel in de nieuwe vestiging in de Hoogstraat.
Jeroen Stumpel in de nieuwe vestiging in de Hoogstraat. (Foto: Els Broers)

Veel boekenwinkels hebben het moeilijk, maar Stumpel groeit nog steeds. Op 1 juli opende het van oorsprong Hoornse familiebedrijf een elfde vestiging in de Hoogstraat in Purmerend. Boeken zijn dan wel de grootste maar niet de enige focus van Stumpel: met een groot assortiment aan hobby-, school- en kantoorartikelen bedient het een bredere markt. Daarnaast heeft het bedrijf een grote zakelijke tak, en is het fullservice leverancier van kantoor- en facilitaire artikelen. Jeroen Stumpel, vijfde generatie inmiddels: “Ik denk dat wij een goede mix hebben nu in ons assortiment, maar succes blijft toch jezelf continu opnieuw uitvinden.”

Met het hoofdkantoor in Zwaag en de voeten stevig in de Westfriese klei ligt de aanwezigheid van het bedrijf voornamelijk in Noord-Holland. “Maar dat is geen vast gegeven”, geeft Jeroen aan. “Een locatie moet iets toevoegen, daarom hebben we ook een winkel in Almere. We proberen op elke locatie een goede binding te creëren met de klant, dat is heel belangrijk. En die is overal anders. De klant in Purmerend zal ook weer anders zijn dan elders, dat merken we vanzelf. We proberen in de winkels wel enigszins dezelfde uitstraling te realiseren, maar we vinden het vooral belangrijk dat elke winkel zijn eigen karakter heeft. Zolang het maar herkenbaar is als een Stumpel winkel.”

Ambitie

Purmerend lijkt een logische vestigingsplaats voor Stumpel, waarom eigenlijk zo lang gewacht? “We hebben niet direct de ambitie om echt groter te groeien, we kijken altijd wat er op ons pad komt. Maar Purmerend is een grote stad, en er kwamen al veel klanten hiervandaan naar Hoorn. Het was alleen even zoeken naar het juiste pand. De winkel moet groot genoeg zijn om een echt breed assortiment neer te zetten zodat je lekker kunt snuffelen. Ook hebben we hier al aardig wat zakelijke klanten. Dat kan door deze nieuwe naamsbekendheid wellicht nog groeien, daar is zeker ruimte in.”

Zakelijke tak

In het eerste boekwinkeltje dat Hermanus Stumpel in 1880 overnam in Hoorn werden ook al kantoorartikelen verkocht. Steef Stumpel, de vader van Jeroen en nog steeds actief in het bedrijf, bouwde vanaf de jaren ’80 de zakelijke tak verder uit en maakte het een volwaardig onderdeel van het bedrijf. Jeroen: “We zijn full service leverancier voor kantoor- en facilitaire artikelen. In ons magazijn in Zwaag hebben we alle artikelen op voorraad. En wanneer we iets niet hebben dan kunnen we het een dag later zeker aanleveren Daarnaast doen we kantoorinrichting. We hebben een eigen interieurarchitect en vullen bedrijfsruimtes volledig in, soms tot hele verbouwingen aan toe.”

Flexibel

Bij Stumpel heeft de zakelijke klant één vast contactpersoon. “Dat werkt efficiënt en zorgt dat alles altijd goed geregeld is”, geeft Jeroen aan. “Je kunt je bestelling online doorgeven, maar ook per telefoon of whats app, het komt altijd aan bij de juiste persoon. We leveren snel, hebben een groot assortiment, maar ook daarbuiten kunnen we alles leveren. Men kan bij ons terecht met elke vraag, naar elk product, en wij gaan aan de gang om dat te vinden. Je kunt zeggen dat ongeveer 80 procent standaard is en 20 procent halen we ergens anders vandaan. Dat is dus een mooie service. Mensen vinden dat prettig, want op internet is het aanbod vrij standaard.”

Webshop

Met vooruitziende blik stapte Stumpel zo’n tien jaar geleden al in de online verkoop en voorzag de website van een heldere webshop. “Winkels zijn natuurlijk de hoofdmoot maar online is een goede aanvulling. De boekenprijzen zijn overal hetzelfde, dus waarom zou je niet, ook online, je lokale ondernemer steunen? Ook bij ons is het: vandaag besteld, morgen in huis.” De webshop wierp zeker zijn vruchten af tijdens de coronacrisis. “Er waren klanten die niet meer naar de winkel durfden maar in plaats daarvan bij ons online kochten. Zij kennen ons en ze gunnen het ons. Daar ben ik heel erg blij mee en het bevestigt dat we een hele goede klantenbinding hebben”, benadrukt Jeroen.

Goede mix

Zo floreert Stumpel, in een tijd dat veel boekenwinkels het lastig hebben. Maar het gaat niet vanzelf. Jeroen: “Wij hebben een goed assortiment neergezet dat inspeelt op de actualiteit. Maar het is wel jezelf continu heruitvinden. Bijvoorbeeld met een breder assortiment. Een boek is het perfecte cadeau natuurlijk, maar je kunt hier ook gewoon binnenlopen, niet weten waar je naar op zoek bent, en dan met inspiratie of iets leuks wat je niet had verwacht de deur uit gaan. Ik denk dat we een goede mix hebben nu.”

Events met auteurs

Dan is er nog de koffiehoek, Boek&Boon waar iedereen kan aanschuiven voor een kopje koffie en natuurlijk wat leesvoer, en zijn er de events die Stumpel regelmatig organiseert in de winkels. “Sommige activiteiten doen we samen met bibliotheken, en anderen zetten we op met een uitgever”, legt Jeroen uit. “We hebben goede goede linkjes naar diverse auteurs en uitgevers en nodigen dan ook regelmatig auteurs uit.” Vorige maand zou de bekende thrillerschrijfster Karen Slaughter de winkel in Hoorn aan doen. Door de coronacrisis werd dat afgeblazen. “Dus hebben we er een online event van gemaakt, waar de deelnemers zelfs vragen aan haar konden stellen. Dat beviel heel goed, een goed alternatief.”

Familiebedrijf

Zijn de Stumpels een echte boekenfamilie? Hij lacht. “Voor ons zijn het zaken, maar boeken zijn wel heel erg leuk. We zijn liefhebber van ons eigen product. Dat moet ook, dan weet je wat je kunt inkopen. En je groeit er mee op, dus je weet niet beter."

"Mijn vader is 69 en nog lang niet van plan te stoppen. Ik vind het fantastisch om met mijn vader samen te werken. Het is natuurlijk heel mooi dat je in een familiebedrijf nog opvolging hebt binnen de familie zodat je weer een generatie verder kan. Zijnde een familiebedrijf maakt ook verschil in hoe je zaken doet. We gaan niet voor de snelle winst, maar echt puur voor de lange termijn.”

De Stumpel uitstraling.
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28