Logo regiozakenwaterland.nl
(De docenten waren in januari van dit jaar op bezoek bij Tetrix in Zaandam. (Foto: aangeleverd ))

Gewaardeerde bedrijfsbezoeken worden zeker weer georganiseerd

Sinds 2014 organiseert VOWA (Vereniging Ondernemend Waterland) bedrijfsbezoeken voor docenten die werkzaam zijn in het technisch onderwijs. Doel is – natuurlijk – om de veronderstelde kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. Zoals bekend is er juist in de techniek een groot gebrek aan vakman-/vrouwschap. En omdat ook in die wereld ‘onbekend onbemind maakt’ besloot VOWA bedrijfsbezoeken te organiseren om aldus de docenten en de ondernemers dichter bij elkaar te brengen.

De bezoeken worden niet alleen gewaardeerd, ze werpen ook vruchten af. Opeens zijn ondernemers gastdocent, brengen klassen bedrijfsbezoeken, worden over en weer adviezen uitgewisseld en is het gebrek aan stageplaatsen niet meer aan de orde. Bovendien bleek – en dat is een fijnen bijkomstigheid - dat in onze regio de belangstelling voor het technisch onderwijs groeiende is. Deze maand zouden de bezoeken weer worden hervat. Het verdomde coronavirus gooit echter ook roet in dit eten. Het is in het algemeen niet goed te doen om met een groep van circa 15 personen op pad te gaan en dan toch alle coronamaatregelen in acht nemen. Ondernemers hebben bovendien op dit moment vaak nog wel iets anders aan hun hoofd.

Liefst 38 bezoeken zijn er geweest. Het begon met een bezoek aan wereldspeler Holland Mechanics te Purmerend en in maart (nog net voordat de lockdown in werking trad) trad KBK Bouw in Volendam op als gastheer. De bezochte bedrijven zijn:

In 2014 Holland Mechanics. In 2015 achtereenvolgens Enkev Volendam, Nijdra Middenbeemster, Kloosterboer Decor Purmerend, Tol Plaatwerk Volendam, Meijn Oostzaan, Fort Resort Beemster, Finish Profiles Purmerend en De Graaf Recycling Purmerend.

In 2016 Koninklijke Boon Edam, Koninklijke Smilde Bakery Edam, J.P. Nuijens Metaaltechniek Oosthuizen, Leguit & Roos Aannemers Monnickendam. Waterland ziekenhuis (nu Dijklander) Purmerend. Van ’t Hek Funderingen Zuidoostbeemster, Voortman Meubelen Purmerend en KIVO Plastic Verpakkingen Volendam.

In 2017 Timmerfabriek Volendam, Prokal Stoomtechniek Purmerend, Plaatwalserij Purmerend, Viskon Glas Purmerend, Hakvoort Yachting Monnickendam en Kraakman Perfors Zuidoostbeemster.

In 2018 werden bezoeken gebracht aan IJsbaan De Westfries Hoorn, Pneuman Volendam, Rijser Grafische communicatie Purmerend, Klaas Puul Edam, Van Geemen Grond Water Wegen Purmer/gemeente Waterland en Lotte Schadeherstel Purmerend.

In 2019 aan Technische dienst (rioleringen) gemeente Purmerend, HHNNK Rioolwaterzuivering Beemster, Opleidingscentrum Crescendo Hoorn, ETB Sombroek Volendam, Leo de Kock Aardappelgroothandel Purmerend, Linden Staalbouw Purmerend.

In 2020 Tetrix Metaalopleidingen Zaandam, Hobré Instruments Purmerend en KBK Bouw Volendam.

Meer berichten