Gewaardeerde bedrijfsbezoeken worden zeker weer georganiseerd

Algemeen
Afbeelding
(De docenten waren in januari van dit jaar op bezoek bij Tetrix in Zaandam. (Foto: aangeleverd ))

Sinds 2014 organiseert VOWA (Vereniging Ondernemend Waterland) bedrijfsbezoeken voor docenten die werkzaam zijn in het technisch onderwijs. Doel is – natuurlijk – om de veronderstelde kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. Zoals bekend is er juist in de techniek een groot gebrek aan vakman-/vrouwschap. En omdat ook in die wereld ‘onbekend onbemind maakt’ besloot VOWA bedrijfsbezoeken te organiseren om aldus de docenten en de ondernemers dichter bij elkaar te brengen.

De bezoeken worden niet alleen gewaardeerd, ze werpen ook vruchten af. Opeens zijn ondernemers gastdocent, brengen klassen bedrijfsbezoeken, worden over en weer adviezen uitgewisseld en is het gebrek aan stageplaatsen niet meer aan de orde. Bovendien bleek – en dat is een fijnen bijkomstigheid - dat in onze regio de belangstelling voor het technisch onderwijs groeiende is. Deze maand zouden de bezoeken weer worden hervat. Het verdomde coronavirus gooit echter ook roet in dit eten. Het is in het algemeen niet goed te doen om met een groep van circa 15 personen op pad te gaan en dan toch alle coronamaatregelen in acht nemen. Ondernemers hebben bovendien op dit moment vaak nog wel iets anders aan hun hoofd.

Liefst 38 bezoeken zijn er geweest. Het begon met een bezoek aan wereldspeler Holland Mechanics te Purmerend en in maart (nog net voordat de lockdown in werking trad) trad KBK Bouw in Volendam op als gastheer. De bezochte bedrijven zijn:

In 2014 Holland Mechanics. In 2015 achtereenvolgens Enkev Volendam, Nijdra Middenbeemster, Kloosterboer Decor Purmerend, Tol Plaatwerk Volendam, Meijn Oostzaan, Fort Resort Beemster, Finish Profiles Purmerend en De Graaf Recycling Purmerend.

In 2016 Koninklijke Boon Edam, Koninklijke Smilde Bakery Edam, J.P. Nuijens Metaaltechniek Oosthuizen, Leguit & Roos Aannemers Monnickendam. Waterland ziekenhuis (nu Dijklander) Purmerend. Van ’t Hek Funderingen Zuidoostbeemster, Voortman Meubelen Purmerend en KIVO Plastic Verpakkingen Volendam.

In 2017 Timmerfabriek Volendam, Prokal Stoomtechniek Purmerend, Plaatwalserij Purmerend, Viskon Glas Purmerend, Hakvoort Yachting Monnickendam en Kraakman Perfors Zuidoostbeemster.

In 2018 werden bezoeken gebracht aan IJsbaan De Westfries Hoorn, Pneuman Volendam, Rijser Grafische communicatie Purmerend, Klaas Puul Edam, Van Geemen Grond Water Wegen Purmer/gemeente Waterland en Lotte Schadeherstel Purmerend.

In 2019 aan Technische dienst (rioleringen) gemeente Purmerend, HHNNK Rioolwaterzuivering Beemster, Opleidingscentrum Crescendo Hoorn, ETB Sombroek Volendam, Leo de Kock Aardappelgroothandel Purmerend, Linden Staalbouw Purmerend.

In 2020 Tetrix Metaalopleidingen Zaandam, Hobré Instruments Purmerend en KBK Bouw Volendam.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28