Logo regiozakenwaterland.nl
("Ik wilde al van jongsaf in het bedrijf". (Foto: Han Giskes))

Lankelma vol vertrouwen verder in Baanstee-Noord

De naam Lankelma is een begrip! Grondzaken en Lankelma gaan al vele decennia samen. In 2021 kan de vlag voor de zoveelste keer in top. Dan immers bestaat het bedrijf 125 jaar. Die heuglijke gebeurtenis gaat plaatsvinden in en rond de nieuwe huisvesting aan de Visserijweg 1 in Baanstee-Noord in Purmerend. Op een perceel van 5.000 vierkante meter is hier het 1.500 vierkante meter grote hoofdkantoor van de onderneming gebouwd. Naar verwachting is de operationele verhuizing vanaf de Nekkerweg in Zuidoostbeemster tussen nu en een maand. Tot grote vreugde en trots van Anne Lankelma. Zij nam in 2015 het roer over van vader Gerard, die 42 jaar in het bedrijf werkte.

Daarmee is de cirkel feitelijk rond want Lankelma is van oorsprong een Purmerends bedrijf. In het begin toonaangevend in het plaatsen van brongasinrichtingen, later werd overgeschakeld op watervoorzieningsinstallaties voor de industrie en waterleidingbedrijven en moderne funderingstechnieken. De laatste jaren staat Lankelma bekend als specialist in geotechnieken. Ingenieursbureau voor geo-, milieu- en funderingstechnieken is de officiële benaming. Met name de speciale producten zijn voor ons alledaags werk.

Vijfde generatie

Anne is de vijfde generatie Lankelma die het bedrijf leidt. “Ik werk hier sinds 2010. Ben destijds begonnen met het schilderen van de auto’s. Ik heb eigenlijk van jongs af aan een fascinatie gehad voor dit familiebedrijf. Toen ik 3 jaar was riep ik al dat de zaak wilde overnemen. De afgelopen tien jaar heb ik enorm veel geleerd, vooral dingen die wel en niet goed zijn. Ik kan niet ontkennen dat we moeilijke jaren hebben gekend. Vooral in de jaren tussen 2003 en 2013 was het zwaar, hebben mijn vader en moeder helaas veel medewerkers moeten ontslaan. Gelukkig zijn we weer aan het groeien en kan ik zeggen dat een leuke, kundige en gemotiveerde ploeg van 17 medewerkers bij ons werkt. En ze hebben er zichtbaar plezier in. Dat vind ik belangrijk. Het is nu mijn taak om ervoor te zorgen dat we langs de weg der geleidelijkheid groeien. Vooral niet te snel. Het overzicht blijven houden heeft de hoogste prioriteit”, schetst ze het ideale toekomstplaatje.

Sondeerklus A15

Het enthousiasme bij Anne en collega’s kreeg onlangs een extra boost door de gunning van de sondeerklus aan de A15. Deze snelweg wordt een flink stuk langer en Lankelma bleef samen met een collega over. “Wij mogen de grote sondeerklus uitvoeren. Sonderen is het bepalen van het draagvermogen van de grond. Het is een langlopend werk dus je kunt je voorstellen dat we daar reuze trots op zijn. Niet alleen omdat het een mooie en ambitieuze klus is, maar ook de werkgelegenheid is hiermee voor een groot deel gegarandeerd.

Het is overigens niet zo dat Lankelma alleen maar wordt ingezet bij grote werken. “Nee hoor, zeker niet. We doen zeg maar alles wat tussen een klus zoals de A15 en een fundering in een privé achtertuin zit. Waterwerken in Amsterdam voeren we ook uit, bijvoorbeeld in het geval van inspecties aan bruggen en kades, deze moeten veelal vernieuwd. Het zijn allemaal werken met een aparte dimensie en aanpak en juist dat maakt het interessant.”

Lankelma is lid van de VOTB, de overkoepeling van sondeer- en boorbedrijven. “We hebben regelmatig overleg en tijdens die bijeenkomsten spreek ik vaak mensen van andere bedrijven die ooit bij ons zijn begonnen. Daar krijg ik dan best een warm gevoel bij.”

Alles op één punt

Anne kijkt uit naar het moment waarop alle medewerkers en het materieel samen zijn gebracht in en rond het nieuwe hoofdkantoor in Baanstee-Noord. “Dan hebben we eindelijk alles op één centraal punt. Nu huren we hier en daar nog ruimtes om alles kwijt te kunnen en ontbreekt het overzicht. Dat is straks verleden tijd. Komt bij dat ik helemaal opnieuw wil beginnen. Noem het een schone start. Met de totstandkoming van de nieuwbouw hebben we straks volop mogelijkheden en kunnen we geleidelijk bouwen aan een mooie toekomst.”

Aan de Visserijweg 1 in Purmerend verrijst een energieneutraal gebouw. Op het dak komen 80 zonnepanelen. Naast het gebouw komt een gigantische bron van koude- en warmte-opslag en er komen laadpalen voor elektrische auto’s. Ook aan de natuur is gedacht. “Achter het pand wordt een groenstrook aangelegd. In samenwerking met een imker wordt deze ingericht met planten en insecten”, vertelt Anne. Ze voegt eraan toe dat de vestiging met behulp van regionale en lokale bedrijven wordt gebouwd.

Nog minstens 100 jaar

Lankelma lijkt daarmee toekomstproef. En die wens uitte Gerard Lankelma in het boekje ‘Van brongas tot funderingstechnieken’, dat 25 jaar geleden door historicus Jack Otsen werd geschreven in het kader van het 100-jarig bestaan. Op de achterpagina schreef de vader van Anne: “Ik spreek de wens uit dat er minstens nog 100 jaar Lankelma bijkomen en ’t liefst nog meer.”

Sindsdien is een kwart eeuw voorbij. Het is aan Anne Lankelma, de vijfde generatie, om een groot deel van die tweede 100 jaar te vervolmaken.

Meer berichten