John Fentener van Vlissingen bij boeklancering FamilieZaken in opvolging

Algemeen
Afbeelding
Verrassing bij Carola en Liane wanneer de zakentycoon zijn handtekening zet in het eerste exemplaar FamilieZaken in opvolging: hoe voorkom je dat de BOM barst?' (Foto: Han Giskes)


Deze maand verscheen het boek ‘FamilieZaken in opvolging: hoe voorkom je dat de BOM barst?’ geschreven door Carola de Ruijter en Liane de Ruijter. De zussen zijn oprichters van het bedrijf FamilieZaken in Purmerend en zijn gespecialiseerd in de opvolging in het familiebedrijf. Liane: “Als externe partij begeleiden wij samen met ons team specialisten families naar een toekomst waarbij de nieuwe generatie met succes het familiebedrijf continueert.” Vers van de persen van drukkerij (en familiebedrijf) Rijser vond de boeklancering plaats in aanwezigheid van een klein aantal - maar wel heel bijzondere - gasten.

“De heer Fentener van Vlissingen vroeg om ónze handtekening!”

In hun vak als familiebedrijvenadviseur hebben Carola en Liane de laatste jaren een enorme expertise opgebouwd. Expertise die zij delen via hun jaarprogramma’s voor overdragers en opvolgers, workshops, bijeenkomsten voor families en social media. Carola: “De bedrijfsoverdracht verloopt veel soepeler wanneer er aandacht is voor de zogenaamde ‘zachte kant’ van de opvolging: de emoties. Opvolging is maar al te vaak een emotioneel mijnenveld. Niemand wil dat de bom in de familie óf in het bedrijf barst.” Liane vult aan: “Achter ieder sterk familiebedrijf staat een sterke familie. Daar moet je aan werken. Zodat iedereen op de juiste plek zit en gelukkig is. Is er geen geschikte opvolging, dan moet je daar ook eerlijk over zijn. Wacht gerust nog een generatie, want misschien zit daar wél de juiste persoon tussen. In de tussentijd zijn er genoeg andere oplossingen. Als ondernemer in het familiebedrijf moet je je realiseren dat een goede opvolging hoort bij goed ondernemerschap.” Carola: “We zouden onze kennis alleen kunnen delen met onze klanten. Maar dat strookt niet met onze missie om familiebedrijven te ondersteunen waar we maar kunnen. In het boek geven we antwoorden op alle vragen die zowel bij de overdrager als de opvolger leven. We vonden dat dit boek er gewoon moést komen.”

Voorwoord van John Fentener van Vlissingen

Het voorwoord in het boek is geschreven door zakentycoon John Fentener van Vlissingen. Twee jaar geleden trok Carola de bekende ondernemer letterlijk aan zijn jasje, toen zij en Liane aanwezig waren op de Familiebedrijven Award, een initiatief van de door de heer Van Vlissingen opgerichte Stichting Familie Onderneming, die als doel heeft het Nederlandse familiebedrijf te ondersteunen en een podium te geven. “Ik zei: ‘Wij zijn een groot fan van u.’ Ik schrok er zelf een beetje van!”, lacht Carola. Er was een klik tussen de succesvolle ondernemer en de zussen de Ruijter. Carola en Liane bezochten hem in zijn prachtige kantoor in Zeist, maakten een interessante podcast over zijn jarenlange ervaring met familiebedrijven en vonden hem bereid om het voorwoord van hun eerste boek te schrijven. Aan hem werd ook het eerste exemplaar uitgereikt. De heer Van Vlissingen: “Het familiebedrijf speelt een cruciale rol bij de werkgelegenheid. Maar liefst 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 49% van de werkgelegenheid en realiseren 53% van het bruto binnenlands product. Daarom verdienen familiebedrijven meer aandacht dan ze nu vaak krijgen. Daarnaast is opvolging de achilleshiel van familiebedrijven: om het opvolgingsproces goed te laten verlopen heb je een externe neutrale partner nodig. Goed dat dit boek er is. En mede daarom ben ik vandaag hier bij FamilieZaken.” John van Vlissingen voorzag de eerste exemplaren van het boek van zijn handtekening. Carola: “En de heer Van Vlissingen stond erop dat wíj zijn persoonlijke exemplaar signeerden!”

Carel Kraayenhof

In aanwezigheid van familie en een deel van het team verzorgde de bekende bandoneonist Carel Kraayenhof een verrassingsoptreden. Liane: “Een enorm waardevol cadeau van ons teamlid Thirza Lourens! Mede hierdoor was het een onvergetelijke middag!” Het waren turbulente maanden voor de hardwerkende zussen, maar wie denkt dat met de lancering van het boek het meeste werk er even opzit, heeft het mis. “We gaan op volle kracht door met wat we het liefste doen: het begeleiden van ondernemers in familiebedrijven. Omdat familiebedrijven de mooiste bedrijven zijn die er bestaan!”



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen