Onderdoorgang Broek in Waterland stapje dichterbij

Algemeen
De onderdoorgang in Broek in Waterland is weer een stukje dichterbij.
De onderdoorgang in Broek in Waterland is weer een stukje dichterbij. (Foto: Archief Rodi Media)

BROEK IN WATERLAND - Afgelopen maandag is in de Commissie Bereikbaarheid en Mobiliteit van de Provinciale Staten gesproken over het voornemen om nabij Broek in Waterland een onderdoorgang te realiseren. In het jarenlange proces van co-creatie (het denk- en ontwerpproces van Dorpsraad en Provincie samen) hebben vrijwel alle fracties in de Staten maandagavond de voorkeur uitgesproken voor een onderdoorgang met twee rijbanen én twee busbanen.

Tijdens de commissievergadering sprak Robert van de Griend in namens de bewoners van de Parallelweg. Van de Griend verklaarde zich zorgen te maken over de consequenties van de onderdoorgang voor de bewoners van de huizen aan de Parallelweg. Volgens de voorlopige tekeningen zal de Parallelweg mogelijk transformeren van een autoluwe, doodlopende weg in een doorgangsweg voor bussen en ander inkomend verkeer. Van de Griend zei te vrezen voor onder meer geluidsoverlast, een verslechterde luchtkwaliteit, en onveiligheid. Hij benadrukte dat de bewoners van de Parallelweg inspraak willen hebben in de plannen, omdat de Dorpsraad naar hun mening veel te optimistisch is over de onderdoorgang en de afgelopen jaren onvoldoende heeft gedaan met kritische geluiden.

Dorpsraad

De volgende stap is een nadere studie die volgens verwachting circa een jaar gaat duren. De onderdoorgang laat dus nog wel even op zich wachten. Wanneer die onderdoorgang echter eenmaal een feit is, dan is het gedaan met de scheiding tussen Broek Noord en Broek Zuid. Dan komt er boven die onderdoorgang een fraai plein dat beide helften van het dorp met elkaar verbindt. Alle hulde natuurlijk aan het adres van de Dorpsraad Broek in Waterland die met een niet aflatende inzet heeft gestreden voor de onderdoorgang. Een toekomstbestendige onderdoorgang die de leefbaarheid in Broek op een hoger peil brengt.

Reductie van reistijd

Lachende derde is de weggebruiker. De huidige situatie nabij Broek in Waterland is een ergernis voor menig automobilist, die aldaar de dagelijkse opstoppingen ondervindt. De smalle N247 dwars door het dorp, de snelheidsbeperking, de openstaande brug, in- en uitvoegend busverkeer, het zijn allen obstakels die een vlotte doorstroming verhinderen. Uit berekeningen blijkt dat de onderdoorgang zorgt voor een reductie van de reistijd tussen bijvoorbeeld Edam en de ring A10 met tientallen procenten. Van de kant van het georganiseerde bedrijfsleven is langdurig gepleit voor een robuuste variant met 2 x2 rijbanen voor alle verkeer. Het bedrijfsleven is bevreesd dat een smalle onderdoorgang toch ook weer tot filevorming leidt. Voor die robuuste variant is echter onvoldoende politiek draagvlak.

Coalitieprogramma

De huidige coalitie van D66, PvdA, Groen Links en VVD kiest er primair voor om het autogebruik te ontmoedigen. Openbaar vervoer verdient hoe dan ook de voorkeur, aldus het College van Gedeputeerde Staten. Het voorstel dat nu nader uitgewerkt (2 rijbanen voor het reguliere verkeer én twee busbanen) gaat worden is geheel in lijn met hetgeen over de onderdoorgang in het coalitieprogramma is opgenomen.

Iedereen tevreden?

Is iedereen tevreden? Vast niet. Maar dat de onderdoorgang er komt, dat de leefbaarheid in Broek in Waterland er straks sterk op vooruit gaat, én dat de verkeersdoorstroming beter zal zijn dan de huidige situatie, stemt menigeen tevreden. Sterker nog, velen kunnen niet wachten op de ‘eerste spade die in de grond gaat’.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28