TwaanLab digitale broedplaats voor jonge en creatieve ICT’ers

Algemeen
Toine Rohner (midden) geeft uitleg over drones aan Julian (links) en Mex.
Toine Rohner (midden) geeft uitleg over drones aan Julian (links) en Mex. (Foto: Han Giskes)

TwaanLab is een digitale broedplaats waar jongeren vanaf 8 jaar in aanraking komen met de nieuwste technologieën op het breedste gebied van ICT. Aan hen wordt geleerd hun eigen computergames te maken, digitaal tekenen, videobewerking, drones bouwen en nog veel meer. Bedenker is Toine Rohner (35), die zich als ZZP’er aan de broedplaats heeft verbonden. Hij wordt geholpen door enkele vrijwilligers. Sinds eind vorig jaar is het TwaanLab gevestigd in het pand van de nieuwe ICT-inspiratiebron H20 in Purmerend.

Vanwege de verhuizing en de daaropvolgende beperkingen naar aanleiding van Covid-19 moest het ‘laboratorium’ een aantal maanden dicht. Nu is het TwaanLab op het punt aangekomen om de ambities, ideeën en de ultieme droom wereldkundig te maken. Sinds 14 oktober zijn de deuren van TwaanLab weer voor iedereen geopend met de welbekende opendagen. Deze week zijn de eerste clubs gestart in het totaal vernieuwde ‘laboratorium’.

Toine Rohner kan zich zijn jeugd op school nog goed voor de geest halen. “Ik was een creatieveling, technisch ook. Ik kon me nooit zo vinden in het reguliere onderwijs, vond het saai en wilde dolgraag creatiever aan de gang. Ik heb het allemaal zelf moeten uitvinden. Dat is prima gelukt. Toen ik 20 jaar was ging ik naar de Kunstacademie. Hier heb ik enorm veel geleerd. Vier jaar later was ik klaar en ben ik me bezig gaan houden met Strip4Kids.

Toekomst voor talent

Het viel Toine toen op, nog steeds wordt er nauwelijks geprogrammeerd op scholen en digitaal tekenen of andere digitale creatieve vorming werd niet aangeboden. Wat een enorm gemis voor al die kleine Toinetjes in het onderwijs die nu nog steeds niet aangesproken worden en geen zicht krijgen in hun talenten en toekomst. Een missie werd geboren.

Zijn natuurlijke interesse in ICT in combinatie met de digitale kennis die Rohner in de achterliggende jaren heeft opgedaan, helpt hem om de jeugd in het TwaanLab wegwijs te maken en blijvend enthousiast te houden. “We kunnen er heel moeilijk over doen, maar het is nu eenmaal zo dat de leefwereld en het werkveld van heel veel jongeren zich achter het beeldscherm afspeelt. Dat is niet meer terug te draaien. En ik vind dat we hier maximaal op in moeten spelen. Wat ik graag wil is om hier zoveel mogelijke kleine Toinetjes te hebben.”

Door het huren van een ruimte in H20 zit het TwaanLab op de meest ideale plek die het zich kan wensen. Toine Rohner: “Dirk Tuip, Founder van H20 esports campus, en ik praten best wel veel met elkaar. We hebben de intentie uitgesproken om het samen te doen. Wij hebben een gezamenlijk doel uitgesproken: ‘Creating the next Generation’.

Het onderwijs op de schop gooien. Je moet het maar durven roepen. Rohner is echter zeker van zijn zaak en windt er bepaald geen doekjes om. “Er is in het onderwijs zo’n onbalans. Hoe spreek je de jongeren aan en wat biedt je ze aan? Ik heb net al gezegd dat ICT de leef- en werkwereld van jongeren bepaalt. Daar moet je dus op inspelen. Het onderwijs van nu richt zich teveel op pedagogiek en taal. Waarom niet inspelen op de toekomst?”

Leefwereld jongeren

Toine merkt in de praktijk dat veel docenten angst hebben om zich met die leefwereld van jongeren bezig te houden. “Ze zijn bang om af te gaan. Maar inmiddels is het gat zó enorm groot geworden. Je kunt bij hoog en laag blijven volhouden dat een 3D-printer een soort hype of trend is die vanzelf weer weg ebt, maar dan heb je het echt bij het verkeerde eind”, is zijn overtuiging.

De toekomst van de leerling, daar draait het volgens hem om. Om die reden pleit Toine Rohner voor het invoeren van ICT-onderwijs op lagere scholen. “Stel dat je een leerling van 8 jaar laat werken met een 3D-printer, moet je kijken wat voor supermooie dingen ontstaan.” Inmiddels is hij geen roepende in de woestijn meer. Dat het kwartje begint te vallen blijkt uit het feit dat hij onlangs door de Purmerendse ScholenGroep (PSG) is aangesteld als I-coach. “Dat vind ik echt superleuk. Het PSG geeft hiermee een duidelijk signaal af. Ze willen daadkrachtig aan de slag met het vernieuwen van het onderwijs en meer meebewegen met de mogelijkheden die ICT in het onderwijs bied. Een uitzonderlijke stap, er zijn nog maar weinig schoolgemeenschappen die zo vooruitstrevend zijn. Enorm tof dat ik vanuit TwaanLab hierin kan begeleiden, de Purmerendse jeugd verdient het om gezien en gehoord te worden. In de rol als iCoach kan ik dit optimaal neerzetten.

Praktijk in bedrijfsleven

Rohner hoopt ook dat het bedrijfsleven zich nog nadrukkelijker kan gaan manifesteren. “Ik zie dat bedrijven wel verantwoordelijkheid willen nemen, maar doordat ze onderdeel zijn van het educatieve proces loopt het vaak spaak. Wat dat betreft heb ik goede hoop op de nieuwe leerweg, die zegt dat er vanaf 2024 meer vak- en praktijkgericht onderwijs moet worden aangeboden. In mijn beleving moet een stage en het projectonderwijs met elkaar verbonden worden.”

In het TwaanLab draaien thans drie clubs met jongeren vanaf 8 jaar. Zij houden zich op een creatieve manier bezig met alle aspecten binnen de informatie- en communicatietechnologie. Anders gezegd: het TwaanLab is dé ideale broedplaats voor de jeugd die met recht uitgedaagd wil worden.

Voor meer informatie is Toine Rohner telefonisch bereikbaar op 06 38 50 38 64. Mailen kan ook: twaan@twaanlab.nl Of neem een kijkje op de website www.twaanlab.nl

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen