Uw erfeniscoach en het vergeten testament

Algemeen
Afbeelding
(Andrea de Roos en Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers))

Weet u nog wat er in uw testament staat? Een vraag waar onze cliënten niet altijd volmondig ‘’ja’’ op kunnen antwoorden. In onze adviespraktijk zijn wij dagelijks bezig met het beoordelen van testamenten én het afwikkelen van testamenten na overlijden.

In een gesprek praten wij eerst met u over uw persoonlijke en financiële situatie. Is deze veranderd in de loop van de tijd? Zijn uw ouders inmiddels overleden? Of uw kinderen ondertussen uitwonend? Daarna bekijken wij de juridische inhoud van uw testament. Zo kunnen wij beoordelen of uw testament nog past bij uw wensen.

Praktijksituatie

Wat komen wij in de praktijk zoal tegen? Een cliënt kwam binnen met een testament en zei: ‘’dit testament is toch niet meer geldig want volgens de wet gaat alles nu naar de langstlevende’’. Dit klopt niet. Een testament blijft altijd geldig totdat u hem officieel intrekt. Het intrekken van uw testament doet u door een nieuw testament te maken. Als het testament niet is herroepen blijft het dus geldig. Een oud testament moet nog steeds uitgevoerd worden, en dit kan vervelend uitpakken als de inhoud niet meer past bij uw wensen.

In oudere testamenten komt het regelmatig voor dat de langstlevende niet alles erft maar dat de langstlevende alleen het vruchtgebruik van de nalatenschap krijgt. Dit betekent dat u als langstlevende in de koopwoning mag blijven wonen maar deze alleen kan verkopen met toestemming van de kinderen. En in het ergste geval mag u na verkoop de verkoopopbrengst niet vrij besteden. Een ander testament geeft uw echtgenoot andere mogelijkheden om goed verzorgd achter te blijven, financieel onafhankelijk van de kinderen.

Erfbelasting

Een andere veel gehoorde opmerking van onze cliënten is: ‘’met een langstlevende testament hoef ik toch geen erfbelasting te betalen?’’. Helaas klopt dit niet altijd. Dit hangt af van de hoogte van de nalatenschap maar ook van het feit of u gehuwd bent in algehele gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Ook het aantal kinderen speelt een rol. Met een goed testament kunt u wel erfbelasting besparen. Bijvoorbeeld doordat u in uw testament een ‘’extraatje’’ aan uw echtgenoot nalaat. Dit heet een opvullegaat. Ook kunt u aan uw kleinkinderen een bedrag nalaten. Dit heet een kleinkindlegaat. In het laatste geval snijdt het mes aan twee kanten: het is leuk om iets aan de kleinkinderen na te laten én u kunt er erfbelasting mee besparen.

Om de afwikkeling van een testament goed te laten verlopen is het belangrijk dat u een executeur in uw testament opneemt. Een executeur is de regisseur van de afwikkeling van uw nalatenschap. De executeur doet praktische zaken zoals bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen maar ook het doen van een aangifte erfbelasting. Vaak zijn echtgenoten voor elkaar executeur. Als echter de langstlevende overlijdt blijkt vaak dat er geen executeur aangewezen is in het testament. Met name in de situatie dat u uw erfgenamen niet wil belasten met de afwikkeling die soms tijdrovend kan zijn, of bij ruzie in de familie of een complexe samenstelling van het vermogen kan een professionele executeur uitkomst bieden en problemen voorkomen.

Levenstestament

Een testament werkt na overlijden. Maar ook tijdens leven is er werk aan de winkel. Heeft u al een levenstestament?

Wij treden dagelijks op als vertrouwenspersoon voor onze cliënten en hun nabestaanden

Een levenstestament geldt tijdens leven. U wijst een gevolmachtigde aan die uw financiële en/of medische belangen behartigt op basis van uw wensen ingeval u dit tijdelijk (door ziekte) of blijvend (dementie) niet meer zelf kunt. Een belangrijk voordeel van het levenstestament is dat u zelf de regie hebt wie als uw gevolmachtigde optreedt. Zo voorkomt u dat de rechtbank een bewindvoerder benoemt die niet op de hoogte is van uw wensen.

Wij treden dagelijks op als vertrouwenspersoon voor onze cliënten en hun nabestaanden. Bij leven doen wij dit door als gevolmachtigde of toezichthouder op te treden in uw levenstestament. Na overlijden wikkelen wij nalatenschappen af als executeur of begeleiden wij nabestaanden bij de afwikkeling van een erfenis.

Heeft u erfenisvragen? Of wilt u weten welk (levens) testament bij u past? Leg uw situatie aan ons voor en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Rachel Hayhoe & Andrea de Roos

Hayhoe Familierechtadvies

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

rachel@hayhoefamilierechtadvies.nl

tel. 0299 - 47 33 96 / 06 - 41 42 12 09

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28