Knook AGF bewijst dat er ook in moeilijke tijden kansen liggen

Algemeen
Afbeelding
(Theo Knook vond extra afzetmarkten. (Foto: RodiMedia/NV))

Ook in moeilijke tijden liggen er kansen. Dat bewijst Knook AGF. Na het aanvankelijk bijna stil vallen van de productie in het begin van de coronacrisis is er nieuwe afzet gevonden bij de retail, in de particuliere markt en in pakketten met eigen en lokale producten voor bedrijven. En is inmiddels de hele ‘oude ploeg’ weer aan de slag. Theo Knook heeft dan ook zijn positieve bril weer op, gesterkt door de wetenschap dat zijn continubedrijf zo flexibel is gebleken dat het snel kan schakelen om nieuwe markten te bedienen. “Je moet een beetje creatief zijn. En sommige dingen stellen misschien in volume niet zo heel veel voor, maar het gaat om het positieve dat er uit komt. Dat je niet alleen voor jezelf omzet creëert maar juist ook ondernemers in de omgeving daarin mee neemt. Dat is de opzet met elkaar.”

Voorheen was het bijna 100 procent horeca waarvoor Knook 7 dagen in de week, dag en nacht, geschilde, gesneden en verpakte aardappelen, groente en fruit produceerde. De nieuwe, moderne fabriek op de Baanstee was daar volledig op ingericht nadat het bedrijf in Wijdewormer volledig uit haar jasje was gegroeid. “Maar in een crisis als dit ontdek je dat horeca in feite een luxe is, die ze kunnen sluiten, hoe erg dat ook is voor alle betrokkenen”, geeft Theo aan. “De supermarkt en de zorg bijvoorbeeld gaan altijd door. Je moet je afzetmarkt verbreden.”

De eerste stap was de terugkeer naar de particuliere markt. “Mensen zoeken een stukje positiviteit en zijn echt met voeding bezig”, vervolgt hij. “Ze willen versheid, in een eerlijk, liefst streekgebonden, product. Dat loopt nu hartstikke goed. Het moest even wat naamsbekendheid krijgen, er is veel mond tot mond reclame geweest en het is bizar hoe snel het als een olievlek kan uitbreiden. En het is natuurlijk ook een stukje gunnen.”

Elkaar helpen

Wat dat gunnen betreft ziet hij lokaal veel mooie dingen gebeuren. “Ik vind dat de PRO en de gemeente het goed hebben opgepakt richting de ondernemers. Iedereen stond natuurlijk voor dezelfde uitdagingen en dan is het fijn dat er mensen zijn die bijvoorbeeld even bellen om te vragen waar ze hulp kunnen bieden. De campagne ‘Laat de economie niet tot stilstand komen’ was top, zeker omdat er zoveel ondernemers aan het woord kwamen. Als je bij hen tussen de regels door luistert liggen er ook weer kansen in hoe zij dingen hebben aangepakt. Je kijkt even door een andere bril en dan zie je vaak ook weer mogelijkheden. We merkten ook dat we er in die eerste periode veel nieuwe Waterlandse bedrijven als klant bij kregen. Dus we helpen elkaar.”

Lokale samenwerking

Zij bestelden bijvoorbeeld ‘gezonde’ pakketten voor hun personeel, als een stukje waardering of stimulans om gezond te leven. “In die pakketten verwerken wij dan weer producten of kortingsbonnen van andere lokale bedrijven. Datzelfde gaan we straks doen met de kerstpakketten. Er zijn namelijk steeds meer bedrijven die een ander soort kerstpakket willen, met een combinatie van gezonde verse en aanvullende producten. Zo heeft iedereen er iets aan. Het is erg leuk om te zien hoe lokale ondernemers samen allerlei dingen uitproberen. Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld ondanks de crisis toch wat investeringen laten doorgaan, zoals de bestickering van onze auto’s, waarvoor we ook een lokaal bedrijf konden inschakelen. Zo ondersteun je ook weer anderen.”

De mooiste opsteker is de nieuwe afzetmarkt die Knook AGF in de retail heeft gevonden. Waar zijn producten eind dit jaar, na de testfase, middels verse maaltijdsalades in de supermarkt terecht komen. “Zij namen in het begin van de coronacrisis, tijdens die hamsterwoede, zelf contact met ons op met de vraag of wij mee konden produceren. Ze zagen natuurlijk wel dat wij hier zitten in een gloednieuw pand met een nieuwe fabriek die aan alle eisen voldoet, alle faciliteiten en alles gecertificeerd: dan is die stap snel gezet.”

Omschakelen

Het was wel even omschakelen. Theo: “Retail is een heel andere tak van sport. Voor de horeca maken we, wat wij noemen, ‘gebakjes’. Daar is kleur en samenstelling belangrijk in de productie, en daar kun je allemaal mooie dingen mee maken. De horeca vraagt ook wat andere producten, zoals ‘vergeten groenten’, mooi ambachtelijk gesneden en geproduceerd. In het schap van de retail gaat het om duizenden kilo’s draaien van één product. In die eerste productietijd stond de fabriek echt te schudden en de koelcellen lagen bomvol. Heel anders dan wat we gewend waren.”

“Maar het was mooi dat we konden laten zien dat we het konden, dat we zo snel kunnen schakelen en alles aan kunnen. De hamsterwoede hield, zeker in de versproducten, al snel op, maar we bleven in gesprek en daar is uiteindelijk toch deze nieuwe klant uit voort gekomen voor de maaltijdsalades. Die ze ambachtelijk en net even anders willen produceren. Dus in die zin was de coronacrisis een mooie kans om ons aan de retail voor te stellen en kennis te maken.”

Binding met elkaar

En zo heeft hij, met de nieuwe afzetmarkten, toch maar weer zijn hele team aan het werk. En dat is belangrijk voor hem. “Wij zijn geen doorloophuis van personeel. Ik wil mijn mensen vasthouden en een toekomst geven. We hebben hier binding met elkaar.” Die binding beperkt zich niet tot zijn vaste mensen maar tekent zich ook in de wijze waarop Knook zich als stagebedrijf inzet voor stagiairs, en in het plan momenteel om, samen met een organisatie, te kijken of het bedrijf iets kan betekenen voor mensen met een beperking. “Ook daar staan we voor open, je doet het met elkaar”, besluit hij.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28