Startende ondernemer kan op geen enkele regeling aanspraak maken

Algemeen
Sven Tishauser, eigenaar van Twaalf aan de Purmerendse Koemarkt: "Als starter kan ik geen cijfers overleggen."
Sven Tishauser, eigenaar van Twaalf aan de Purmerendse Koemarkt: "Als starter kan ik geen cijfers overleggen." (Foto: Han Giskes)

REGIO - Startende ondernemers worden extra geraakt door de coronacrisis, omdat ze geen aanspraak kunnen maken op de NOW-regeling van de overheid. Wie voor een steunpakket in aanmerking wil komen, moet immers omzetverlies voor 1 maart kunnen aantonen. Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, zei onlangs in De Volkskrant: “Ik ben bang dat we voor deze groep niks kunnen doen, je krijgt het niet geregeld.”

Het was minister Eric Wiebes (Economische Zaken) die eerder een regeling voor startende ondernemers ‘onuitvoerbaar’ noemde, omdat het omzetverlies niet te beoordelen valt. Bij monde van voorzitter Robér Willemsen vroeg Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de ministers Wiebes en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om maatwerk. “Er is grote ongelijkheid tussen ondernemers die van de NOW-regeling profiteren en starters”, aldus Willemsen.

Weer geen perspectief

Sven Tishauser opende half juni van dit jaar zijn restaurant Twaalf aan de Koemarkt in Purmerend. Na een maanden durende verbouwing, die toevalligerwijs precies samenviel met de eerste lockdown, werd zijn ultieme droom werkelijkheid. Tot de tweede gedwongen sluiting van de horeca werd uitgesproken liep het naar wens. “Ik kon nooit vermoeden dat de horeca voor de tweede keer in het slot gegooid werd. Natuurlijk is het een ramp voor de gehele sector, maar doordat ik geen cijfers van vorig jaar kan overleggen, is de deur naar een of andere subsidie volledig afgesloten. Starters kunnen nergens aanspraak op maken. En ik kan je vertellen dat het dan heel hard gaat. Dinsdagavond hebben we weer geen enkel perspectief gekregen”, aldus de jonge ondernemer.

Sven is de eerste die toegeeft dat een zeker risico verbonden is aan ondernemerschap. “Maar dit is een heel andere situatie, dit is puur overmacht. Net als alle andere starters kan ik hier niks aan doen. Het frustreert mij dat niemand verantwoordelijkheid pakt. Vanuit de overheid worden allerlei verhalen in de wereld geslingerd en de ministers praten er constant maar omheen”, vervolgt Sven.

Afhaal- en bezorgspecials

Momenteel werkt Twaalf met afhaal- en bezorgspecials en ook met de kerstdagen kan de liefhebber er terecht voor mooie borrelboxen. “We doen wat we kunnen, iedere euro is er immers eentje. Ook als je deze door tienen moet delen komt er een beetje geld binnen. Maar een vetpot is het geenszins. Er komt een minimaal percentage binnen van wat we normaal omzetten.”

Sven Tishauser heeft 8 medewerkers in dienst. “Gelukkig kan ik hen nog betalen, maar het wordt wel steeds lastiger. Dit moet niet veel langer gaan duren”. Hij verwacht dat in de loop van 2021 de grootste klappen in de horeca gaan vallen. “Ik heb een aantal vrienden en bekenden in bijvoorbeeld de Amsterdamse horeca. Sommigen houden het nog wel vol, maar voor een groot deel ziet de toekomst er heel somber uit. Zij verwachten hun café of restaurant over enkele maanden te moeten sluiten.”

Volgens KHN vallen 4.800 horecaondernemers tussen wal en het schip, omdat ze na 1 maart zijn begonnen. Ze kunnen wel een beroep doen op de ‘Tozo’ regeling voor zelfstandige ondernemers. Dit is een inkomenssteun tot bijstandsniveau, een schijntje dus. Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland: “Heel pijnlijk voor ondernemers die veel investeringen moesten doen en nagenoeg nog geen euro hebben verdiend.”

JOHN BONTJE

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen