Samenwerken tegen criminaliteit op bedrijventerreinen

Algemeen
Mario Hegger: "Als er aanleiding is voor een controle gaan we even langs".
Mario Hegger: "Als er aanleiding is voor een controle gaan we even langs". (Foto: Pim de Vries)

Op bedrijventerreinen vind je van alles: industrie, internationale ondernemingen, sportclubs en… hennepkwekerijen. Politie en gemeente werken nauw samen om de ondermijnende criminaliteit, zoals dat heet, terug te dringen op bedrijventerreinen. En met succes: in 2019 en 2020 zijn bijvoorbeeld op De Koog en Baanstee al 15 hennepkwekerijen gevonden en geruimd. We spreken over de controles en de risico’s voor ondernemers met de wijkagent en een bouwinspecteur van de gemeente, die veel samenwerken op de bedrijventerreinen.

We lezen het regelmatig: de burgemeester heeft weer een drugspand gesloten. Soms middenin een woonwijk, maar vaak op bedrijventerreinen. Bouwinspecteur Stefan: “De eerste keer dat we een hennepplantage aantreffen, wordt een pand voor bepaalde tijd gesloten. Zo wordt de orde hersteld en staat zo’n locatie niet langer bekend als drugspand.” Wijkagent Ruud: “Het gaat vaak om van die loodsjes zonder ramen, waar steeds andere huurders zitten en waarvan niemand precies weet wat er achter de voordeur gebeurt. We ontvangen regelmatig signalen dat er iets niet in de haak is. Vaak van ondernemers die ik spreek als ik in de wijk ben, maar bijvoorbeeld ook via de collega’s van handhaving, waar ik veel mee samenwerk. Verder heb ik mijn collega’s in de 24-uurs zorg die bedrijventerreinen meepakken in de surveillance en hun ogen daar de kost geven.”

Gevaarlijke situaties

De heren verbazen zich weleens over wat ze aantreffen bij controles. Stefan: “Ik doe dit werk al meer dan tien jaar en nog steeds val ik soms van mijn stoel van verbazing. Professioneel ingerichte gokclubs of woningen met compleet ingerichte bad- en slaapkamers: je komt van alles tegen. Illegaal wonen op een bedrijventerrein is trouwens hartstikke gevaarlijk. Bijvoorbeeld als de brandweer een melding krijgt en niet weet dat ergens mensen wonen, geven ze natuurlijk ook geen prioriteit aan het redden van die mensen. Bij hennepkwekerijen geldt behalve het brandgevaar ook nog kans op waterschade en zitten er gezondheidsgevaren aan. Het zijn vochtige ruimtes waar we vaak schimmels vinden. En pesticiden hoor je natuurlijk ook niet in te ademen.”

Op kosten gejaagd

Verhuurt een eigenaar zijn pand aan een huurder die een kwekerij begint, dan wordt ook die eigenaar flink op kosten gejaagd. Stefan: “Zowel de eigenaar als de huurder worden aangeschreven voor de ruimingskosten. Met de rekeningen die de nutsbedrijven nasturen voor illegaal afgetapte stroom en te veel verbruikt water, zit je zo op tienduizend euro.” Maar eigenaren kunnen zichzelf beschermen”, aldus Ruud: “De doorlooptijd van een kwekerij is zo’n tien weken. Als je in een huurcontract opneemt dat je elke twee maanden het pand wilt controleren, ben je beter beschermd tegen dit soort praktijken.’ Zo zijn er meer tips, zegt de wijkagent: ‘Doe een beetje research online: aan wie verhuur je? Hebben ze een actieve website? En accepteer nooit contant geld van huurders.”

Zelf buiten schot blijven

De wijkagent heeft nog een tip: “Via Meld Misdaad Anoniem kan je 24 uur per dag een melding doen. Je onderbuikgevoel klopt vaak, maar niet iedereen wil daar werk van maken. Je runt gewoon je bedrijf, hebt misschien een gezin thuis: dan heb je geen zin in ellende. Op basis van tips controleren we regelmatig panden, terwijl de melder buiten schot blijft. Alleen een melding is vaak niet genoeg, dus als ik iets binnenkrijg, probeer ik op te plussen, zoals dat heet. We doen dan onderzoek en checken bijvoorbeeld bij de gemeente of Kamer van Koophandel wat voor bedrijf er in een pand zou moeten zitten. Als er aanleiding is voor een controle, gaan we even langs.’ De bouwinspecteur vult aan: ‘Als de eigenaar zelf de deur niet kan of wil komen openen, bellen we een slotenmaker en gaan we alsnog naar binnen om het pand te controleren. Eerlijk gezegd komt een vals alarm maar weinig voor in die situaties. Meestal als we een pand controleren, is het raak.”

Wethouder Mario Hegger heeft onder meer economische zaken in zijn portefeuille en is trots op de ondernemers in de stad: “Purmerendse ondernemers zijn zo ambitieus en gedreven. Je vindt hier bedrijven die niet alleen de stad en regio bedienen, maar die wereldwijd klanten hebben. Als ondernemer kun je veel last krijgen als naast jouw bedrijf iemand zit die zich niet aan de regels houdt. Je kunt denken: wat mijn buren doen, gaat mij niks aan. Maar zo werkt het niet. Als jouw bedrijf in vlammen opgaat door kortsluiting in de hennepplantage naast je, ben je alles kwijt. We moeten echt samenwerken om de bedrijventerreinen “schoon” te krijgen en houden. Ondernemers, politie en gemeente. Dat komt de stad en de economie alleen maar ten goede.”

Meld verdachte situaties

Een melding maken van een situatie die niet in de haak is, kan 24 uur per dag op www.meldmisdaadanoniem.nl of door te bellen naar 0800-7000. Liever contact met de wijkagent? Bel daarvoor met het algemene nummer van de politie: 0900-8844.

Meerdere keren zijn hennepkwekerijen aangetroffen.
Mario Hegger: "Als er aanleiding is voor een controle gaan we even langs".
Dit adres werd illegaal bewoond.
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen